Investitorii s-au pregătit să întâmpine cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, anticipând beneficii de pe urma agendei sale pro-business, rămânând în același timp atenți la politicile sale comerciale protecționiste, în special la poziția sa privind taxele vamale, scrie Reuters.
Trump intră în funcție cu o agendă ambițioasă care cuprinde reforma comerțului, măsuri drastice împotriva imigrației, reduceri de taxe și relaxarea reglementărilor privind criptomonedele.
Managerii de investiții ajustează portofoliile din toate clasele de active, urmărind discursul său inaugural pentru a detecta semnale care ar putea declanșa mișcări ale pieței pe termen scurt.
„Incertitudinea rămâne cuvântul de ordine, cu toată lumea în alertă pentru răspunsuri la întrebări precum dacă amenințarea taxelor vamale va deveni realitate sau va rămâne un truc de negociere în prima zi”, a declarat Sam Stovall de la CFRA Research.
Dar mulți își păstrează speranța pentru un răspuns relativ moderat la comentariile și acțiunile inițiale ale noului președinte.
„Lătratul lui Trump ar putea fi mai rău decât mușcătura lui Trump la început”, a declarat Michael Arone, director de investiții la State Street Global Advisors. El se așteaptă ca momentul și impactul celor mai semnificative schimbări politice ale lui Trump să se desfășoare pe o perioadă mai lungă de timp.
Cu toate acestea, există posibilitatea ca planurile de taxe vamale ale lui Trump să alimenteze și mai mult temerile legate de inflație, care exercită presiune asupra prețurilor obligațiunilor și acțiunilor, în timp ce eforturile de înăsprire a controalelor privind imigrația ar putea, de asemenea, să se răsfrângă asupra acestor piețe. Măsurile de relaxare a reglementărilor au ridicat acțiunile bancare și au dus la creșterea criptomonedelor.
În timp ce raportau profituri în creștere, directorii executivi de pe Wall Street le-au spus investitorilor că viitoarea administrație americană va fi favorabilă afacerilor și bună pentru bănci.
„Investitorii au fost entuziasmați de potențiala relaxare a reglementărilor și de posibila reducere a impozitelor pe profit și pe venitul companiilor”, a declarat Stovall.
Creșterea susținută post-electorală a S&P 500 s-a liniștit la un câștig de 2,7%, după o vânzare la începutul lunii ianuarie pe fondul temerilor privind inflația.
Trump intenționează să își înceapă președinția cu un val de ordine executive care vizează domenii politice cheie, inclusiv imigrația și energia.
Industria criptomonedelor se așteaptă ca Trump să își îndeplinească promisiunile de campanie ale „președintelui cripto” prin crearea unui stoc federal de bitcoin, extinderea accesului bancar și crearea unui consiliu cripto, a raportat anterior Reuters.
În timpul primului an al primei administrații a lui Trump, S&P 500 a crescut cu 19,4%, după o creștere de 5% în primele sale 100 de zile în Biroul Oval. Pe parcursul întregului prim mandat al lui Trump, S&P 500 a crescut cu aproape 68%, însă piețele au înregistrat episoade de volatilitate, cauzate în parte de un război comercial purtat de Trump cu China.
În urma primului discurs inaugural al lui Trump, în ianuarie 2017, S&P 500 a încheiat ziua cu o creștere de 0,3%. Piețele americane de acțiuni și obligațiuni sunt închise luni pentru Ziua Martin Luther King Jr., astfel încât o mare parte din reacția de tranzacționare s-ar putea să nu fie evidentă până marți.