Decalajul de salarizare între femei și bărbați în consiliile de administrație din companiile de servicii financiare europene a crescut cu 5% ajungând la 36% în intervalul 2019 – 2023 / În România acest decalaj s-a redus de la 28% la 25%

angajati, joburi, bestjobs, loc de munca Sursă foto: Unsplash

Decalajul de salarizare între femei și bărbați în consiliile de administrație din companiile europene de servicii financiare a crescut cu cinci procente, de la 31% la 36% în intervalul 2019 – 2023, potrivit studiului EY European Financial Services Boardroom Monitor. În România acest decalaj s-a redus de la 28% la 25%.

Decalajul s-a majorat în intervalul de patru ani, în pofida creșterii nivelului absolut al remunerațiilor acordate femeilor administratori neexecutivi în aceeași perioadă. Administratorii neexecutivi nord-americani au încasat remunerații totale semnificativ mai mari, cu toate că europenii au beneficiat de retribuții fixe medii mai mari se arată în comunicatul de presă.

Pe lângă renumerația fixă, administratorii nord-americani primesc și acțiuni sau titluri de capital, care nu sunt oferite membrilor din consiliile de administrație din Marea Britanie sau din Uniunea Europeană, din motive legate de independența și obiectivitatea acestora.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Decalajul de salariare între femei și bărbați în România

Răvan Pîrnac, partener Financial Services Risk Management EY România / Sursa foto: EY

„Potrivit celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică, salariul mediu net lunar în sectorul serviciilor financiare din România este în prezent de 7.200 de lei, o valoare care s-a dublat în ultimii zece ani. În pofida acestei majorări generale semnificative, decalajul de salarizare între femei și bărbați rămâne un motiv de îngrijorare: bărbații câștigă în jur de 8.700 de lei, în timp ce femeile câștigă cu aproximativ 25% mai puțin, adică 6.500 de lei. În urmă cu un deceniu, bărbații câștigau în jur de 4.500 de lei, iar femeile încasau cu circa 28% mai puțin, adică 3.200 de lei. Deși aceste valori arată că decalajul de salarizare între femei și bărbați s-a redus ușor (de la 28% la 25%), ritmul convergenței pare să fie lent. Diminuarea mai rapidă a acestui decalaj reprezintă nu numai o chestiune de echitate, dar și un pas important spre cultivarea unui sector al serviciilor financiare mai incluziv și mai competitiv în România”, a declarat Răvan Pîrnac, partener Financial Services Risk Management EY România.

Remunerațiile administratorilor din Europa și America de Nord în funcție de gen

În intervalul aniilor 2019 – 2023, remunerația medie a membrilor neexecutivi femei din consiliile de administrație din firmele financiare europene a crescut cu 12%, de la 164.584 de dolari americani în 2019, la 184.477  în anul 2023.

În același interval, remunerația membrilor bărbați din consiliile de administrație s-a majorat într-un ritm mai rapid, de 21%, de la 238.706 USD în anul 2019, la 287.994 de dolari americani în anul2023.

Comparativ cu aceiași perioadă, decalajul de salarizare între femei și bărbați în cadrul consiliilor de administrație ale celor mai mari firme de servicii financiare din America de Nord s-a redus cu două procente, de la 7% la 5%.

Remunerația membrilor neexecutivi de gen feminin din consiliile de administrație din firmele nord-americane de servicii financiare a crescut cu 13%, de la 287.465 de dolari americani în 2019, la 324.250 de dolari americani în 2023. Remunerația membrilor neexecutivi de gen masculin ai consiliilor de administrație s-a majorat într-un ritm mai lent, de 10%, de la 309.392 de dolari americani în 2019, la 340.481 de dolari americani în 2023.

Distribuția pe genuri în cadrul consiliilor de administrație din Europa și America de Nord

Conform studiului, distribuția pe genuri la finalul anului 2024 în cadrul consiliilor de administrație din firmele europene de servicii financiare conform datelor studiului este de 43% femei și 57% bărbați. Cele mai recente date publice disponibile cu privire la firmele din America de Nord indică că la sfârșitul anului 2023, reprezentarea femeilor la nivelul consiliilor de administrație era cu șapte procente mai mică, adică 36% femei și 64% bărbați.

Circa 28% dintre firmele europene de servicii financiare au în prezent o reprezentare a femeilor de sub 40% la nivelul consiliilor de administrație. Aceasta înseamnă o scădere cu 3% față de sfârșitul anului 2023, când 31% din consiliile de administrație aveau o reprezentare a femeilor de sub 40%, artată datele studiului.

În Europa, comitetele erau formate din 45% femei și 55% bărbați, iar în America de Nord raportul era de 37% femei și 63% bărbați.

De asemenea, administratorii neexecutivi nord-americani încasează remunerații totale mai mari decât cei europeni. Cu toate acestea, retribuția fixă este mai mare în Europa.

Remunerația medie a membrilor consiliilor de administrație din firmele de servicii financiare nord-americane a fost mai mare decât cea a omologilor lor europeni în fiecare an din intervalul 2019 – 2023.

În anul 2019, administratorii neexecutivi nord-americani au câștigat cu 43% mai mult decât omologii lor europeni. Remunerația în cadrul consiliilor de administrație la nivelul întregului sector din America de Nord a fost în medie de 302.814 dolari americani per membru, comparativ cu 212.360 de dolari americani per membru din consiliile de administrație din Europa.

În anul 2023, membrii neexecutivi din consiliile de administrație nord-americane de servicii financiare au câștigat cu 39% mai mult decât omologii lor europeni, adică 334.707 dolari americani și, respectiv, 242.715 dolari americani per membru.

Administratorii neexecutivi de gen feminin din cadrul firmelor nord-americane de servicii financiare au încasat cu 13% mai mult decât omologii lor bărbați din cadrul firmelor europene de servicii financiare, potrivit celor mai recente date disponibile.

În 2023, remunerația membrilor neexecutivi femei din consiliile de administrație nord-americane de servicii financiare a fost, în medie, de 324.250 de dolari americani, comparativ cu 287.994 de dolari americani în cazul omologilor lor de gen masculin din cadrul firmelor europene.

Remunerația nemonetară, inclusiv acordarea de opțiuni și titluri de capital este o componentă importantă a remunerației totale acordate administratorilor neexecutivi din firmele nord-americane de servicii financiare, dar a aproape inexistentă în Europa. Acest lucru se întâmplă deoarece codurile de guvernanță corporativă din această regiune descurajează încasarea de plăți variabile de către administratorii neexecutivi, astfel încât aceștia să își păstreze independența și obiectivitatea.

În anul 2019, 54% din remunerația acordată membrilor neexecutivi din consiliile de administrație nord-americane de servicii financiare era nemonetară, fiind reprezentată de opțiuni de acțiuni sau titluri de capital, iar acest procent a crescut la 56% în 2023. Cu toate că administratorii neexecutivi europeni încasează o remunerație mai mică per total, retribuția fixă medie este mult mai mare decât cea acordată omologilor lor nord-americani. În 2023, retribuția fixă medie a administratorilor neexecutivi nord-americani, excluzând elementele nemonetare, precum titluri de capital sau opțiuni de acțiuni, a fost de 156.811 dolari americani, comparativ cu 242.715 dolari americani în cazul omologilor lor europeni.

Diferențele regionale în ceea ce privește remunerarea membrilor neexecutivi din consiliile de administrație

Pentru fiecare miliard de dolari americani din veniturile obținute în 2023, firmele nord-americane de servicii financiare au remunerat membrii neexecutivi ai consiliilor de administrație în medie cu 407.794 de dolari americani. Prin comparație, firmele europene de servicii financiare au acordat membrilor neexecutivi din consiliile de administrație retribuții cu 33% mai mici – o medie de 275.242 de USD pentru fiecare miliard de dolari americani din veniturile obținute.

Studiul  EY Boardroom Monitor au relevata și diferențe semnificative în ceea ce privește remunerația totală acordată consiliilor de administrație din cadrul segmentelor sectorului de servicii financiare. Aceste tendințe sectoriale pot fi observate atât în Europa, cât și în America de Nord, chiar și după ajustarea în funcție de venituri.

În Europa, cel mai bine remunerați sunt administratorii neexecutivi ai firmelor de administrare a activelor și patrimoniului, încasând în medie 455.220 de dolari americani pentru fiecare miliard de dolari din veniturile obținute în 2023. Prin comparație, administratorii neexecutivi din segmentul bancar au fost remunerați în medie cu 289.008 dolari americani, iar administratorii neexecutivi din segmentul asigurărilor cu 136.319 dolari americani pentru fiecare miliard de dolari americani din veniturile obținute.

La nivelul firmelor din America de Nord, consiliile de administrație din segmentul bancar sunt cele care câștigă cel mai mult din sectorul financiar. Pentru fiecare miliard de dolari americani din veniturile obținute de bănci, consiliile de administrație au fost remunerate cu 490.095 de dolari americani, în sectorul administrării patrimoniului și activelor, consiliile de administrație au fost remunerate cu 395.723 de dolari americani, iar, în segmentul asigurărilor, cu 223.439 de dolari americani.

Studiul EY Financial Services European Boardroom Monitor a urmărit experiența, pregătirea și competențele membrilor din consiliile de administrație din firmele de servicii financiare, pentru a crea o imagine de ansamblu a diferențelor de competențe și a posibilelor puncte critice pe piețele europene ale companiilor de servicii financiare listate la bursă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.