Coiful de aur de la Coţofeneşti, brățări de aur și alte piese au fost furate dintr-o expoziție istorică despre Dacia, în Olanda. O explozie la muzeul din Drents a avut loc anterior

coif cotofenesti bratari de aur dacia Foto: capturi video nos.nl

Mai multe piese din tezaurul dacic al României, expuse la Muzeul olandez din Drents în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, au fost furate în cursul dimineții de sâmbătă, fiind semnalată o explozie. Printre acestea se numără trei brăţări de aur şi piesa centrală a expoziţiei, coiful de aur de la Coţofeneşti, care fusese prezentat în toate materialele promoţionale. Este posibil ca şi alte obiecte să fi fost furate. Poliţia olandeză suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările făcute de camerele de supraveghere şi adună relatări ale martorilor. De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz. O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză, transmite News.ro.

Potrivit presei olandeze, un vehicul a ars, în apropierea muzeului, la scurt timp după explozia în urma căreia obiecte de mare valoare, provenind din vechea Dacie, au fost furate.

„Poliţia investighează un vehicul suspect şi a primit un raport privind un incendiu de maşină în jurul orei 4:15 la intersecţia dintre Grolloërstraat şi Marwijksoord, lângă Rolde. În apropierea maşinii incendiate nu a fost găsit nimeni, iar ocupanţii s-ar fi transferat într-un alt vehicul, posibil legat de furt”, scriu jurnaliştii de la NL Times.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Aceştia au stat de vorbă cu directorul Muzeului Drents, Harry Tupan, care a confirmat că piesele furate se aflau în sala de expoziţie.

„Este o zi incredibil de întunecată. Suntem profund şocaţi şi zdrobiţi de faptul că au fost furate obiecte aparţinând colegilor noştri români. Nu este doar aur, aceasta este o moştenire culturală”, a afirmat directorul Harry Tupan.

Directorul Muzeului Drents a declarat jurnaliştilor olandezi că forţe suplimentare de securitate au fost dislocate pentru expoziţia cu artefacte aduse din România, însă niciun gardian nu era staţionat în sala de expoziţie. „Totuşi, totul a fost înregistrat profesional”, a spus Harry Tupan.

Poliţia suspectează că furtul a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările de pe camere de supraveghere şi adună relatări ale martorilor. De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz.

Autorităţile solicită persoanelor care au vizitat recent muzeul să raporteze orice persoane suspecte pe care le-ar fi văzut în muzeu în ultimele zile, în special pe cele care au zăbovit lângă obiectele de mare valoare. De asemenea, oficialii olandezi dau sfaturi cu privire la orice încercare de a vinde artefactele furate. Localnicii care au montate camere de supraveghere în zona unde s-a produs explozia sunt, de asemenea, îndemnaţi să dea înregistrările poliţiei.

Istoricul de artă Arthur Brand, cunoscut drept „detectivul de artă”, a descris jaful ca parte a unei „tendinţe tulburătoare”.

„Împotriva acestui tip de spargere, niciun muzeu nu se poate proteja pe deplin”, a spus el, citat de presa olandeză.

Brand a adăugat că Olanda a devenit o ţintă pentru furturile care implică explozibili.

„Hoţii şi-au dat seama că această metodă funcţionează. Cerul este limita; porţile sunt larg deschise. Acest lucru este profund îngrijorător sub toate aspectele. Poliţia şi guvernul trebuie să găsească răspunsuri rapid”, a spus istoricul.

Jurnaliştii olandezi notează că artefactele furate erau comori arheologice de neînlocuit care reprezentau civilizaţia dacică, care a prosperat în România de astăzi, înainte de a fi cucerită de romani în anul 106 d.Hr. Expoziţia, care nu a mai fost niciodată prezentată la nivel internaţional la această scară, a inclus articole precum bijuterii ceremoniale şi obiecte religioase datând din secolul al XX-lea î.Hr.

Arthur Brand şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la probabilitatea recuperării artefactelor furate, explicând că aurul este adesea topit pentru valoarea sa materială, invocând cazuri similare, inclusiv furtul în 2017 al unei monede de aur de 100 de kilograme la Berlin şi a unei comori romane de aur furată la München. Nici unul nu a fost recuperat.

MAE a informat MAI, IGPR și a alertat ambasadele din țările vecine

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.

„În cursul dimineţii de 25 ianuarie Muzeul Naţional de Istorie a României, şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia «Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului» organizată în cooperare cu Muzeul Naţional de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autorităţile au informat că un număr de exponate din expoziţie au fost furate de făptuitori încă neidentificaţi. Investigaţia şi inventarul pieselor sunt în desfăşurare”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineţii o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanţa patrimonială şi simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz şi emoţia pe care dispariţia lor o generează în România.

Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar şi urgent atât la nivel operaţional cât şi politic în soluţionarea cazului. Îngrijorarea este împărtăşită şi au fost primite asigurări că autorităţile olandeze fac toate diligenţele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP şi prin Ambasada României la Haga cu instituţiile naţionale  olandeze competente.

Explozia s-a produs în jurul orei 3:45 a.m., distrugând mai multe clădiri dar şi ferestre ale unor imobile. Poliţia nu a arestat încă niciun suspect şi îndeamnă persoanele care au informaţii despre incident să contacteze autorităţile, scriu jurnaliştii de la NL Times.

A fost deja făcută cercetarea la faţa locului şi nu este clar, deocamdată, dacă deflagraţia a fost provocată de o persoană sau dacă au fost implicaţi mai mulţi indivizi.

„Din cauza evenimentelor, Muzeul Drents va fi închis tot weekendul, sâmbătă şi duminică. Autoritatea competentă a fost informată. Poliţiştii sunt la faţa locului şi fac cercetări”, este mesajul postat pe site-ul muzeului, alături de anunţul  potrivit căruia în cursul zilei vor fi oferite mai multe informaţii presei şi publicului.

Muzeul Drents din Assen găzduieşte expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver”/ „Dacia! Regatul aurului şi argintului”. Aceasta a fost deschisă publicului anul trecut, în luna iulie.

Expoziţia curatoriată de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecţiile a 18 muzee româneşti.

Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure şi constituie cea mai reprezentativă selecţie de bunuri din metale preţioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România. Reprezentanţii Muzeului de Istorie din Alba Iulia, au declarat pentru Ziarul Unirea că muzeul a trimis la expoziţia din Olanda zece piese: un vas din bronz, patru piese din aur şi cinci din argint.

Ultima zi a expoziţiei este programată pentru dumincă, 26 ianuarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.