Rusia se aşteaptă anul acesta la un val de falimente

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP – Banca Centrală a Rusiei

Rusia s-ar putea confrunta anul acesta cu un val de falimente, deoarece ponderea companiilor cu nivel riscant de datorii în totalul veniturilor corporative s-a dublat în 2024, a avertizat luni TsMAKP, un think tank apropiat de Kremlin, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Avertismentul indică efectele inflaţiei ridicate şi ale încetinirii creşterii economiei ruse, afectate de război.

“Economia Rusiei se confruntă cu ameninţarea unui val de mare amploare de falimente”. La finalul lui 2024, ponderea companiilor în totalul veniturilor corporative care aveau plăţile dobânzilor la un nivel riscant de două treimi din câştigurile ajustate era probabil de 20%, conform analizei TsMAKP.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Anul trecut, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda cheie la 21%, cel mai ridicat nivel din anii 2000, pentru a contracara inflaţia, care a atins 9,5% în 2024, depăşind previziunile Guvernului şi ale Băncii Centrale.

Multe firme s-au plâns de dobânzile ridicate, care au majorat costurile lor de împrumut. Cel mai mare operator rus de telefonie mobilă, MTS, a dat vina în noiembrie pe majorarea cheltuielilor cu dobânzile pentru declinul de 88,8% al profitului net în trimestrul trei din 2024.

Monopolul de stat Russian Railways se confruntă anul acesta cu o creştere de patru miliarde de dolari a costurilor cu dobânzile.

Cercetătorii de la TsMAKP au atras, de asemenea, atenţia asupra creşterii ponderii firmelor care spun că nu-şi mai primesc banii de la partenerii lor contractuali pentru livrările de mărfuri şi servicii la 37% din totalul veniturilor, în trimestrul trei din 2024, de la un nivel de aproximativ 20% în 2021-2023.

Ei au explicat că multe companii preferă să depoziteze numerarul la bănci, pe fondul dobânzilor ridicate, sau să cumpere obligaţiuni fără risc, care au, de asemenea, dobânzi atractive, în timp ce amână plăţile către furnizori.

În actualul nivel al dobânzilor, ponderea firmelor cu o rentabilitate a capitalului de lucru care este mai scăzută decât rata dobânzii fără risc s-a dublat la 66% din totalul veniturilor corporative, ceea ce afectează investiţiile, a avertizat TsMAKP.

“O încetinire a dinamicilor investiţiilor în facilităţile de producţie şi o reducere a potenţialului creşterii economiei sunt deja luate în calcul”, apreciază cercetătorii de la TsMAKP, estimând o scădere a investiţiilor la 1,7% – 2% în 2025, de la 7% în 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.