Carrefour a anunțat retragerea de la vânzare a unui sortiment de brânză suspectat că este contaminat cu bacteria Escherichia coli – brânză MORBIER 250g RDF nu mai este comercializată, potrivit unui anunț de la ANSVSA.
„Societatea Jean Perrin procedează la retragerea vânzării și la rechemarea următoarelor produse, ca urmare a suspiciunii de prezență a bacteriei Escherichia coli – BRANZA MORBIER 250G RDF. Aceste produse au fost vândute la raft, în sistem de autoservire”, arată anunțul.
Cu toate acestea, conform informațiilor transmise de ANSVSA unele dintre aceste produse au fost comercializate înainte de luarea măsurii de retragere și cei care au achiziționat acest sortiment de brânza sunt îndrumați să nu îl consume și să îl distrugă sau să returneze produsul la punctul de vânzare.
„Bacterii Escherichia coli producătoare de toxine Shiga (STEC) pot provoca, în săptămâna următoare consumului produselor contaminate, diaree, uneori cu sânge, dureri abdominale și vărsături, însoțite sau nu de febră. Aceste simptome pot fi urmate, în 5-8% din cazuri, de complicații renale severe, în special la copii”, se menționeză în anunț.
Persoanele care au consumat produs și prezenta astfel de simptome sunt sfătuite să consulte un medic și să menționeze consumul sortimentului respectiv de brânză.
Dacă simptomele nu apar în termen de 15 zile de la consum, nu este necesară consultarea unui medic, conform anunțului.
Specialiști reamintesc că laptele crud și brânzeturile realizate din acestea nu sunt recomandate pentru copiii mici, femeile însărcinate, persoanele imunodeprimate și vârstnicii.
Potrivit anunţului publicat de ANSVSA, produsul a fost vândut în revista din Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara şi Piteşti.