Comisia Europeană dorește eliminarea scutirii de taxe pentru coletele al căror preț este mai mic de 150 euro pentru a menține un comerț electronic sigur și durabil și pentru a combate riscurile care provin din importurile cu valoare scăzută vândute prin intermediul comercianților cu amănuntul online din afara UE. Această măsură pare a viza marii retaileri chinezi Shein și Temu.
Aceste acțiuni fac parte din Comunicarea privind comerțul electronic, „Un set cuprinzător de instrumente al UE pentru un comerț electronic sigur și durabil”, pe care Comisia a propus-o în dat ade 5 februarie.
De asemenea, Comisia încurajează acțiuni, printre altele, în domeniul vamal și comercial, cum ar fi lansarea controalelor vamale, protecția consumatorilor și actele legislative cu privire la serviciile digitale și piețele digitale.
Anul trecut, aproximativ 4,6 miliarde de colete ale căror valoare nu depășește 150 euro au intrat pe piața UE, echivalentul a 12 milioane de colete pe zi.
Această cifră este de două ori mai mare decât cea din anul 2023 și de trei ori mai mare decât cea înregistrată în anul 2022.
Totodată, multe dintre aceste bunuri s-au dovedit a fi neconforme cu legislația europeană. Această creștere exponențială ridică numeroase semne de întrebare, ceea ce înseamnă în principal că din ce în ce mai multe produse dăunătoare mediului intră în UE.
Cu atât mai mult, vânzătorii europeni, care respectă standardele UE în materie de produse, riscă să fie afectați de practicile neloiale și de vânzarea de bunuri contrafăcute prin intermediul piețelor online.
În contextul dat, numărul mare de colete expediate și transportate are o amprentă ecologică și climatică negativă.
Acțiunile luate de Comisia Europeană:
Reforma vamală
Reforma vamală inclusiv solicitarea adresată colegiuitorilor de a adopta rapid pachetul de reformă a uniunii vamale propus, care să permită punerea rapidă în aplicare a unor noi norme pentru a asigura condiții de concurență echitabile în domeniul comerțului electronic. Printre acestea se numără eliminarea scutirii de taxe pentru coletele cu valoare scăzută mai mică de 150 euro și consolidarea capacităților de control, cum ar fi îmbunătățirea schimbului de date și a evaluării riscurilor.
Comisia invită colegiuitorii să ia în considerare măsuri suplimentare, cum ar fi o taxă de manipulare nediscriminatorie pentru articolele de comerț electronic importate în UE direct către consumatori pentru a aborda costurile de scalare ale supravegherii conformității a miliarde de astfel de transporturi cu normele UE.
Controale de siguranță a produselor
Lansarea unor controale coordonate între autoritățile vamale și autoritățile de supraveghere a pieței, precum și acțiuni coordonate privind siguranța produselor, cum ar fi prima acțiune de verificare a siguranței produselor.
Această măsură ar ajuta la eliminarea de pe piață a mărfurilor neconforme și arcontribui la colectarea de dovezi pentru a alimenta analiza riscurilor și acțiunile complementare produse de aceste importuri.
Totodată, controalele viitoare vor fi intensificate pentru anumiți operatori, mărfuri sau fluxuri comerciale, în mod continuu, spre a identifica riscurile acestora.
Iar, cu cât este mai mare rata de neconformitate, cu atât ar trebui să fie mai mare nivelul de vigilență în etapele ulterioare, în timp ce sancțiunile ar trebui să reflecte cazurile de neconformitate sistematică.
Comisia Europeană va pune în aplicare mai multe măsuri pentru a proteja consumatorii pe piețele online prin implementarea Actului legislativ privind serviciile digitale și a altor instrumente precum Actul legislativ privind piețele digitale și regulamentele privind siguranța produselor și cooperarea în domeniul protecției consumatorilor.
Utilizarea instrumentelor digitale, precum pașaportul digital al produselor și inteligența artificială, poate facilita supravegherea comerțului electronic și detectarea produselor neconforme. Comisia urmărește și protecția mediului prin planul de acțiune privind proiectarea ecologică a produselor durabile. De asemenea, se promovează responsabilizarea consumatorilor și comercianților prin campanii de informare și se încurajează cooperarea internațională în privința siguranței produselor.
Comisia solicită statelor membre să se implice și să colaboreze pentru a îmbunătăți eficiența acțiunilor.
Urmează să fie evaluate rezultatele acțiunilor anunțate, iar în cazul în care măsurile existente nu sunt suficiente, se vor lua în considerare acțiuni suplimentare pentru a asigura respectarea normelor UE.
Comerțul electronic aduce numeroase beneficii consumatorilor, întreprinderilor, inclusiv IMM-urilor și economiei UE în ansamblu, aproximativ 70 % dintre europeni achiziționând în mod regulat produse online.
Cu toate acestea, prezintă, de asemenea, anumite provocări. Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește importul de bunuri de comerț electronic care sunt vândute și livrate direct consumatorilor din UE prin intermediul comercianților cu amănuntul și al piețelor online.
Autoritățile vamale se confruntă cu un volum de muncă din ce în ce mai mare și apar riscuri legate de siguranța și conformitatea produselor, de bunurile ilicite, de durabilitate și de concurența neloială pentru întreprinderile responsabile. De exemplu, aproximativ jumătate din produsele contrafăcute confiscate la frontierele UE care au încălcat drepturile de proprietate intelectuală ale IMM-urilor au fost achiziționate online.