România a depășit și Polonia la Produsul Intern Brut per capita (PIB), raportat la paritatea puterii de cumpărare, a declarat joi Ionuț Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), în cadrul unei conferințe organizate de Confederația Patronală Concordia.
Cele mai recente date ale biroului de statistică al UE arătau că România ajunsese din urmă Polonia la acest important indicator economic, iar acum Ionuț Dumitru susține că țara noastră chiar a depășit Polonia.
„PIB-ul pe capita în România a avut o evoluție spectaculoasă. Dacă ne uităm pe cifre, o să vedem că România a avut o creștere a poziționării sale în Europa de la ultimul loc în anul 2000 în termeni de PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare, o creștere de 51,5 puncte procentuale din PIB. Față de media Uniunii Europene, care este 100%, România astăzi are 77,9% din media Uniunii Europene la PIB per capita. Am depășit și Polonia. Ultimele revizuiri de date arată că România este deja peste Polonia în 2023. România este peste Polonia, care este la 77,3, peste Ungaria, care este la 76,7, peste Croația, peste Slovacia, Letonia, Grecia și la mare distanță de Bulgaria, cu care în anii 2000 concuram la cine este ultimul în clasament”, a declarat Ionuț Dumitru.
Economistul susține că, astăzi, România are un nivel de PIB per capital semnificativ mai mare decât acum două decenii.
„În același timp, putem spune că acest nivel de PIB per capita de 77,9% nu este încă în linie cu standardele europene. Mai este loc de convergență, avem multe decalaje de recuperat. Am ordonat țările din Uniunea Europeană în funcție de viteza cu care au avut convergență, creșterea PIB-ului per capita față de media europeană și vedem că am avut o competență mai accelerată în acele țări care au adoptat cotă unică de impozitare. Din 13 țări ale UE care au avut creșteri de PIB per capita față de media UE între 2000 și 2023, multe dintre ele au avut o perioadă mai lungă de timp un regim de cotă unică”, a mai precizat el.
Estimările care arătau că România e pe cale să depășească Polonia la PIB/ PPC și explicațiile
O analiză Bloomberg, publicată în toamna lui 2023 menționa că țara noastră este pe cale să depășească Polonia, menționând că aderarea României la Uniunea Europeană a propulsat economia României.
„În timp ce cifrele privind PIB-ul pe cap de locuitor sunt umflate de faptul că milioane de români au plecat în căutarea unui loc de muncă în Occident, după aderarea la UE, datele din al doilea trimestru sugerează că nivelul de trai ar urma să îl depășească pe cel din Polonia, cea mai mare economie din regiune, încă din acest an și a depășit cu mult vecinii care nu au aderat la UE, cum ar fi Serbia”, arăta analiza Bloomberg. “În momentul în care UE a început să își deschidă porțile pentru vecinii săi din est, jumătate din cei 19 milioane de români de locuitori nu aveau instalații sanitare interioare, iar PIB-ul pe cap de locuitor era puțin peste o treime din media UE, mai mult sau mai puțin acolo unde era Ucraina înainte de invazia rusă. Această cifră este acum de 77% și continuă să crească”, menționează Bloomberg.
Încă de la începutul anului 2022, o analiză macroeconomică publicată de Banca Transilvania sugera că România poate depăși Polonia din perspectiva PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare până la jumătatea acestui deceniu.
O proiecție a cercetărilor de la Romanian Economic Monitor din octombrie 2023 estima că abia în 2025 avem șansa să ajungem din urmă Polonia la capitolul PIB pe cap de locuitor, iar o depășire concretă poate avea loc în anul următor. Detalii AICI.