Gradul de umplere al depozitelor de gaze din România a ajuns la doar 42%, mult sub media europeană, care este de peste 50%, potrivit datelor centralizate de la operatorii sistemelor de stocare. Am intrat, în noiembrie, cu depozitele 100% pline. Suntem încă departe de sfârșitul ciclului de extracție, ce corespunde sfârșitului sezonului rece gazier, 30 aprilie și stăm deja mai prost ca anul trecut, când am ieșit din iarnă cu depozitele 50% pline. Puține țări stau mai rău decât noi, cum ar fi Croația, Belgia sau Olanda. Sunt însă țări care au depozitele mult mai pline, în frunte cu Portugalia, care are 100% grad de stocare, adică practic nu au extras nimic până acum. Și Suedia stă bine, la 88% grad de umplere.
Potrivit Transgaz, gazele din depozite ne-ar mai ajunge până la sfârșitul lunii martie, deci mai înainte să se termine ciclul de extracție. Ne mai așteaptă un episod de ger, apoi vremea s-ar încălzi, ceea ce ar duce la scăderea consumului și, luând în calcul și producția internă, și importul, ar trebui s-o scoatem la capăt în această iarnă.
„Gazele ne ajung până la sfârșitul lui martie, pe prognozele pe care le avem la Transgaz. Avem temperaturi timp de 8-10 zile la -1 grad, dar apoi începe să se încălzească, iar consumul va scădea la circa 30 milioane de metri cubi de gaz, unde vom face față cu producția internă de 23-24 milioane de metri cubi și 5 milioane extrasul din înmagazinare”, spune Ion Sterian, director Transgaz, pentru Economedia.
PROGNOZA CONSUM 7 FEBRUARIE -15 MARTIE 2025
În prezent, consumul intern este de circa 50 de milioane de metri cubi. Producția internă și extracția din depozite reprezintă 44 milioane metri cubi, restul import. Problema este că trebuie să ținem pe gaze și Republica Moldova, care este în totalitate dependentă de noi ca să se încălzească, de când nu mai pot aduce deloc gaze din Rusia, odată ce Kievul a întrerupt tranzitul pe teritoriul Ucrainei. Zilnic trimitem 7 milioane de metri cubi în Moldova, fie pe sub Prut (Iași – Ungheni), fie prin Ucraina(punctul Isaccea).
Dacă, cu chiu cu vai, vom reuși să ieșim din iarnă asigurându-ne necesarul de gaze, problema ar putea deveni majoră pentru următorul ciclul de stocare. Dacă depozitele vor fi aproape goale în aprilie, va fi nevoie să stocăm masiv tot sezonul cald, ceea ce nu poate să însemne decât importuri mari. Operatorii nu sunt însă foarte încântați să stocheze, pentru că aceste gaze sunt mult mai scumpe decât cele aflate curent în piață. La prețul lor de achiziție se adaugă și tariful de înmagazinare, ceea ce le face cele mai scumpe și mai necompetitive.