Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică prin care se abrogă prevederea privind interzicerea înstrăinării acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţiile de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută.
De asemenea, proiectul abrogă articolul care prevede că “se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare”.
“Abrogarea prevederilor menţionate va permite valorificarea acţiunilor în vederea evitării afectării grave a relaţiilor sociale referitoare la libertatea economică a operatorilor la care statul are calitatea de acţionar şi de liberă circulaţie a capitalurilor. Prin diversificarea acţionariatului se intenţionează asigurarea revenirii la o situaţie de competiţie pe piaţă în care fiecare companie şi societate naţională, instituţie de credit şi orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar urmăreşte să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Premierul Florin Cîțu a anunțat la începutul lunii trecute că guvernul a aprobat un proiect de lege, pe care l-a trimis în Parlament pentru vot, de abrogare a legii 173 din 2020, promovată de PSD și care împiedica orice privatizare a unor pachete majoritare sau minoritare la companiile cu capital de stat. Mediul de afaceri, partenerii externi ai României și actualele partide de guvernare au criticat atunci legea, arătând că este anti-reformistă și nu face decât să lipsească aceste companii de stat de un instrument pentru capitalizare.
Citește aici Legea 173 din 2020
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat imediat, afirmând că abrogarea legii este „cea mai mare crimă economică”
„Ne vom opune în Parlament acestei aberații ! Și, daca va fi nevoie, vom protesta și în stradă, alături de toți românii care se opun devalizării celor mai valoroase active ale statului. Nicio țară civilizată nu și-a vândut companiile strategice pe nimic atunci când piața este la pământ. Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi! (…) Nu vă jucați cu focul! Nu veți privatiza nimic legat de viața și viitorul țării!!!”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Citește și:
Guvernul vrea să abroge legea care interzice timp de doi ani privatizarea companiilor de stat
Sursa foto: Pixabay.com