Piața de capital din România are nevoi ca pe Bursă să vină companii similare cu Hidrolectrica, a declarat Mihai Purcărea, membru în Consiliului Director al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) şi CEO al BRD Asset Management.
El a vorbit la conferinţa de presă “Piaţa fondurilor de investiţii se apropie de 1 milion de investitori. Previziuni şi provocări în 2025”, organizată de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF). Purcărea a spus că veniturile românilor au crescut în ultimii ani, în ciuda inflației ridicate, iar câștigul real se va muta din consum în economisire și investiții.
“Vedem foarte bine că investițiile cresc, vor continua să crească. În ultimii 5 ani, salariile au crescut 70%. Inflația cumulată în cei 5 ani de zile a fost 40%. Venitul real a crescut cu 30%. Momentan, mare parte s-a dus în consum. Probabil, în perioada următoare se va mai tempera un pic și banii vor veni spre investiții. Dacă nu vom avea unde să investim în piața locală, din păcate, acești bani se vo muta încet-încet către exterior. Ursula von der Leyen spunea la Davos că 300 de miliarde de euro anual sunt investite din Europa în America. Europa nu are o piață de capital suficient de dezvoltată. Avem nevoie să mai vină companii ca Hidroelectrica pe bursă și sperăm să le mai vedem. Altfel, investițiile vor pleca. Clienții economisesc, vor să investească și le trebuie instrumente.”, a Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management.
Listarea celei mai mari companii de stat din energie – Hidroelectrica – la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost evenimentul anului 2023 pe piaţa de capital din România, devenind cea mai mare ofertă din Europa şi a treia cea mai mare din lume.
Ofertă publică iniţială (IPO) a Hidroelectrica a atras aproape două miliarde euro, în timp ce capitalizarea pieţei locale a depăşit 40 de miliarde de euro, fiind considerată a treia piaţă ca dimensiune în centrul şi estul Europei.
Compania de stat din energie a încheiat cu succes cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) realizată vreodată pe Bursa românească, într-o operaţiune care a atras în total 9,28 miliarde lei (1,87 miliarde euro).
Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piaţa Reglementată a BVB şi a intrat la tranzacţionare sub simbolul H2O. Preţul pe acţiune stabilit în cadrul IPO a fost de 104 lei (21 euro), ceea ce a oferit companiei o capitalizare de 46,77 miliarde lei (9,45 miliarde euro).
Raportat la întreaga valoare de piaţă a companiilor listate la BVB, Hidroelectrica reprezenta atunci aproximativ 22% din capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa de capital din România, nivel care a atins 211,77 miliarde lei (42,7 miliarde euro) la finalul primului semestru din 2023.
Fondul Proprietatea (FP), fond de investiţii alternativ administrat de Franklin Templeton International Services, a vândut un pachet de 89,7 milioane de acţiuni reprezentând 19,94% din numărul total al acţiunilor emise de Hidroelectrica. FP a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţarea sa, în 2005. Statul român reprezentat de Ministerul Energiei în calitate de acţionar majoritar şi-a păstrat participaţia de 80,06% din Hidroelectrica.