România ar putea deveni membru cu drepturi depline în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în trimestrul III – IV din 2026, astfel că vor fi implementate diferite tipuri de reglementări, simplificând multe lucruri care, în prezent, sunt reclamate de diferite entităţi listate, a declar preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF), Alexandru Petrescu, citat de Agerpres.
El a fost întrebat cum vede din perspectiva supraveghetorului procesul de raportare de sustenabilitate, de anul acesta.
“Este o provocare. Nu este niciun secret pentru nimeni că există, la nivelul Europei, o configuraţie de layere birocratice care fac viaţa antreprenorului, indiferent de nivelul în care activează, mai dificilă. Şi nu trebuie să vă spun eu sau să auziţi din voci europene, cred că mulţi dintre dumneavoastră, dacă nu din curiozitate, din obligaţie profesională, aţi parcurs raportul Draghi – şi acolo avem o radiografie destul de clară a situaţiei la zi, în ceea ce priveşte competitivitatea, productivitatea, vizavi de alte geografii, mă refer la cea asiatică, la cea nord-americană. Nu ţine doar de jurisprudenţa, jurisdicţia românească să facă ceva. (…) Noi suntem foarte activi la nivelul comisiilor ESMA, mă refer la Autoritatea Europeană de Pieţe de Capital şi, împreună cu DG Reform, împreună cu autorităţile din România cu relevanţă în subiect – mă refer şi la Parlament şi la ministere iniţiatoare de acte normative, lucrăm constant şi avem un parcurs spre simplificare”, a menţionat Alexandru Petrescu, la Romanian Sustainability Forum, organizat de Financial Intelligence.
Referindu-se la aderarea României la OCDE, preşedintele ASF a subliniat că România are un parcurs de la care nu se poate abate în ceea ce priveşte reperele calendaristice de adopţie a diferitelor tipuri de reglementări, legislaţii.
“Pentru mine, un real vânt în pânze în ceea ce priveşte operaţionalizarea schimbării este parcursul de aderare la OCDE, fiindcă foarte multe principii, parţial sau unele deloc aplicate în legislaţia primară sau secundară din România, acum devin repere de obligativitate. Perspectivele din acest punct de vedere sunt optimiste. Avem un parcurs de la care nu ne putem abate nici cu o zi în ceea ce priveşte reperele calendaristice de adopţie a diferitelor tipuri de reglementări, legislaţii. Există perspectiva să devenim membri cu drepturi depline undeva în trimestrul III – IV al anului 2026. Vom vedea un întreg pachet de schimbări implementat care îşi va arăta roadele şi va simplifica multe dintre lucrurile care acum sunt reclamate de diferite entităţi listate”, a menţionat Alexandru Petrescu.
Reprezentanţi ai autorităţilor, pieţei de capital, fondurilor de garantare şi ai companiilor participă, marţi, la o nouă ediţie a evenimentului Romanian Sustainability Forum.