Santorini se confruntă cu o situație dificilă după valul de cutremure care a lovit insula începând cu 26 ianuarie. Pe lângă impactul asupra infrastructurii și turismului, sute de muncitori cu contracte sezoniere sunt afectați. Pentru a evita o criză socială, guvernul elen a adoptat un set de măsuri de urgență menite să protejeze atât angajații, cât și angajatorii din regiune.
Cum protejează Grecia angajații din Santorini
Ministerul Muncii și Securității Sociale a anunțat marți că firmele din Santorini pot suspenda contractele angajaților între 1 februarie și 3 martie 2025.
Această măsură se aplică lucrătorilor angajați până la 31 ianuarie 2025.
Pe perioada suspendării, muncitorii vor primi o compensație lunară de 534 de euro, asigurată de stat.
Mai mult, aceștia își păstrează toate drepturile legate de securitatea socială.
Un aspect esențial al măsurilor este interdicția concedierilor în această perioadă, transmite eKathimerini.
Pe de altă parte, angajatorii sunt obligați să mențină același număr de locuri de muncă pentru o durată echivalentă cu cea a suspendării contractelor.
Criza seismică din Santorini
De la sfârșitul lunii ianuarie, Santorini a fost zguduită de peste 14.000 de cutremure, dintre care cel mai puternic, de 5,3 pe scara Richter, a fost resimțit până la Atena.
Fenomenul a determinat peste 11 000 de persoane, în mare parte rezidenți, dar și turiști, să părăsească în grabă insula.
Școlile din Santorini și din încă trei insule, inclusiv Anafi, au fost închise, iar echipe de experți au fost trimise pentru a evalua riscurile.
Santorini, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia, se pregătește pentru debutul sezonului turistic în martie.
Deocamdată, nu s-au raportat anulări ale rezervărilor, însă oficialii Ministerului Turismului colaborează cu sectorul privat pentru a limita eventualele pierderi.
Seismologii avertizează că activitatea tectonică ar putea persista până la Paște sau chiar mai târziu.