Un complot de fraudare a fondurilor UE, orchestrat de cetățeni greci, vizează subvențiile destinate pășunilor, iar autoritățile europene investighează o schemă ce ar putea atinge 45 de milioane de euro anual. Ancheta vizează implicarea unor oficiali din cadrul agenției OPEKEPE, responsabilă cu distribuirea fondurilor unor fermieri care declarau pășuni false pentru a primi subvenții. Schema de fraudare a Uniunii Europene are toate semnele unei afaceri orchestrate din interior, scrie Politico.
O fraudă de proporții în Grecia
Parchetul European (EPPO) urmărește zeci de cazuri în care cetățeni greci au primit fonduri UE din 2017 pentru pășuni pe care nu le dețineau, nu le închiriaseră sau pentru lucrări agricole niciodată efectuate. Între timp, fermierii legitimi au fost privați de banii la care aveau dreptul.
Se investighează modul în care a fost instituit sistemul, precum și posibila implicare a autorităților de stat. Primele vizate sunt persoanele care lucrează în cadrul organizației responsabile cu supravegherea distribuirii banilor. Este vorba despre o agenție de stat numită OPEKEPE (Organizația pentru plăți și controlul orientării și garanțiilor ajutoarelor comunitare).
Între timp au loc mai multe procese, dar nimeni din cadrul organizației nu a fost inculpat.
Fondurile deturnate s-ar putea ridica la 45 de milioane de euro pe an, una dintre cele mai mari fraude agricole din ultimii ani.
Schema a fost posibilă datorită modificărilor legislative din 2017, care au extins definiția pășunii, oferind mai multe posibilități de abuz.
Anatomia unei escrocherii
Funcționarii OPEKEPE, care aveau acces la registrele funciare, au fost primii care au semnalat neregulile.
Una dintre primele persoane care a observat neregulile a fost șefa Departamentului de Audit Intern al OPEKEPE, Paraskevi Tycheropoulou. Superiorii săi au reacționat prin marginalizarea acesteia, scrie sursa citată.
„Metodologia lui Tycheropoulou a dus la descoperirea unei rețele extinse care, prin declarații false de proprietate, primea ilegal ajutoare UE prin rezerva națională”, a declarat avocatul ei, Antonis Vagianos, pentru POLITICO.
„A existat un efort concertat de a o discredita, cu inițierea procedurilor disciplinare împotriva sa și înlăturarea sa ilegală și răzbunătoare din funcția de șef al Departamentului de Audit Intern „pe motive de incompetență”, a adăugat el.
Din 2005, OPEKEPE a fost singura autoritate din țară care a supravegheat plata subvențiilor în cadrul PAC.
Agenția, supervizată de Ministerul Agriculturii, plătește anual 3 miliarde EUR către 900 000 de beneficiari: fermieri, cooperative agricole și întreprinderi de export.
Modificările aduse legislației UE în 2017 au permis Greciei să includă nu numai pășunile, ci și tufișurile și pășunile împădurite.
Prin urmare, suprafața eligibilă din Grecia aproape s-a dublat – și, odată cu aceasta, posibilitatea de a comite fraude.
Fraudă orchestrată de „cineva care are acces”
Unele terenuri au fost declarate ca fiind proprietatea unui beneficiar într-un an, iar apoi a altuia în anul următor.
Aceeași bucată de teren nu este niciodată declarată de două ori, ceea ce indică faptul că cineva cu acces general la înregistrări a orchestrat schema, potrivit mai multor oficiali implicați în anchetă.
„Acest lucru nu ar fi posibil fără coordonarea cuiva care are acces la harta cu zonele disponibile și ceea ce a fost deja declarat”, a declarat un oficial al Ministerului Agriculturii pentru Politico.
Cele mai multe dintre declarațiile false au fost făcute din Creta, care a primit două treimi din totalul subvențiilor agricole UE acordate Greciei în 2020, conform cifrelor OPEKEPE.
Procurorii europeni, care au misiunea de a urmări utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, investighează sistemul grecesc de pășunat din 2021 și analizează aproximativ 70 de cazuri, potrivit mai multor oficiali. Unul a fost deja judecat de un tribunal grec, inculpații fiind condamnați la închisoare. Alte două vor fi judecate pe 19 februarie.