Meta investeşte în dezvoltarea roboţilor umanoizi bazaţi pe inteligenţă artificială

Pe scurt

  • Meta Platforms intră în robotică: Compania-mamă a Facebook își extinde activitatea în domeniul roboticii prin crearea unei noi divizii axate pe dezvoltarea de roboți umanoizi alimentați de inteligență artificială în cadrul unității Reality Labs.
  • Obiectivele diviziei: Divizia se va concentra pe dezvoltarea roboților umanoizi destinați consumatorilor, având ca scop maximizarea capacităților platformei Llama, principalul model AI al Meta.
  • Conducerea și parteneriatele: Grupul va fi condus de Marc Whitten, fost CEO al Cruise, iar Meta a început discuții cu numeroase firme de robotică, inclusiv Unitree Robotics și Figure AI.
  • Investiții în robotică: Companii mari și startupuri investesc puternic în dezvoltarea roboților autonomi pentru diverse sarcini, dar progresele au fost lente, în ciuda investițiilor masive.
  • Planuri viitoare ale Meta: Meta intenționează să dezvolte hardware pentru roboți umanoizi și AI, software și senzori care să fie utilizate de alți producători, fără planuri imediate de a lansa un robot sub brand propriu.
Articolul integral continuă mai jos
meta, facebook, instagram, whatsapp, tehnologie, AI, gigant american, retele retea de socizalizare Sursa foto: Tobias SCHWARZ / AFP

Meta Platforms îşi extinde activitatea în domeniul roboticii prin crearea unei noi divizii în cadrul unităţii Reality Labs, cu scopul de a dezvolta roboţi umanoizi alimentaţi de inteligenţă artificială, potrivit unui memo intern consultat de Reuters vineri, transmite News.ro.

Compania-mamă a Facebook intră astfel într-un domeniu foarte competitiv, alăturându-se unor rivali precum Figure AI, susţinută de Nvidia, şi Tesla, în contextul în care modelele avansate de inteligenţă artificială stimulează inovaţiile în robotică şi automatizare.

Obiectivele diviziei de roboţi umanoizi

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit documentului, directorul tehnologic al Meta, Andrew Bosworth, a explicat că noua divizie de produse robotice se va concentra pe cercetare şi dezvoltare pentru ”roboţi umanoizi destinaţi consumatorilor, având ca scop maximizarea capacităţilor platformei Llama”.

Llama este principala serie de modele AI a Meta, care alimentează o gamă tot mai mare de produse bazate pe inteligenţă artificială generativă pe platformele sale de social media.

Grupul va fi condus de Marc Whitten, fostul CEO al companiei de maşini autonome Cruise, pe care Meta l-a angajat pentru această funcţie, conform memoriului, iniţial raportat de Bloomberg News.

Creşterea investiţiilor în roboţi umanoizi

Mari companii tehnologice şi startupuri investesc miliarde de dolari în dezvoltarea roboţilor autonomi bazaţi pe AI pentru producţie, logistică şi sarcini casnice, deşi progresul a fost relativ lent.

Cercetătorii au descoperit că progresele în modelele lingvistice AI care susţin chatboturile nu au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea înţelegerii lumii fizice de către roboţi.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a declarat anterior că robotul umanoid al companiei, “Optimus”, ar putea efectua numeroase sarcini zilnice şi va fi disponibil pentru vânzare către consumatori în viitor.

Joi, compania Apptronik a obţinut o finanţare de 350 de milioane de dolari, susţinută de investitori precum Google (Alphabet – GOOGL.O), pentru a extinde producţia roboţilor săi umanoizi destinaţi depozitelor şi fabricilor.

Planurile Meta în domeniul roboticii

Meta nu a oferit un comentariu oficial pentru Reuters, însă, conform informaţiilor publicate de Bloomberg, compania intenţionează să dezvolte propriul hardware pentru roboţi umanoizi, iniţial axându-se pe automatizarea sarcinilor casnice. În paralel, Meta vrea să creeze AI, senzori şi software care să poată fi folosite de alţi producători pentru a alimenta roboţi comercializaţi pe scară largă.

Compania a început deja discuţii cu firme din domeniul roboticii, inclusiv Unitree Robotics şi Figure AI, dar nu are planuri imediate pentru lansarea unui robot umanoid sub brand propriu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.