Mai face Europa afaceri cu Rusia, după 3 ani de război? Cât de mult mai depind Europa și România de gazele rușilor

Pe scurt

  • În 2022, UE a redus importurile de gaze din Rusia, afectând piața energetică europeană.
  • Europa compensează cu gaze naturale lichefiate din SUA, dar rămâne dependentă de importuri scumpe.
  • Importurile din Rusia de gaz și alți parametri au scăzut, dar în unele zone, cum ar fi îngrășămintele, au crescut.
  • România s-a declarat independentă de gazele rusești, deși există indicii de continuare a tranzitului rus.
Articolul integral continuă mai jos
nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Invazia Rusiei în Ucraina a făcut Europa să reducă drastic schimburile comerciale cu țara-agresor și, în special, să renunțe la gazul rusesc, ceea ce a afectat puternic industria europeană dar și consumatorii care au trebuit să plătească energie mai scumpă. Cum arată relația comercială UE-Rusia după trei ani de la declanșarea războiului? Cât mai depinde UE de gazul rusesc?

Comerțul UE-Rusia

Comerțul UE cu Rusia a fost puternic afectat de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. UE a impus diverse restricții la import și la export pentru mai multe produse, ceea ce a dus la o scădere cu 62% a exporturilor către Rusia și la o scădere cu 85% a importurilor din Rusia între primul trimestru din 2022 și ultimul trimestru din 2024. Mai recent, în ultimul trimestru din 2024, comparativ cu trimestrul anterior, importurile din Rusia au crescut ușor, în timp ce exporturile către Rusia au scăzut. În consecință, deficitul comercial al UE cu Rusia s-a situat la 2,1 miliarde de euro, semnificativ sub vârful deficitului de 46 miliarde de euro înregistrat în al doilea trimestru din 2022.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

UE a exportat o gamă largă de produse către Rusia. Între primele trei luni din 2021 și ultimele trei luni din 2024, exporturile pentru 4 (mașini, vehicule, mașini electrice și materiale plastice) din cele mai mari 5 grupuri de produse au scăzut considerabil, produsele farmaceutice fiind excepția. Produsele farmaceutice s-au situat la 2,2 miliarde de euro în T4 2024, după ce anterior au atins un vârf de 2,89 miliarde euro în T4 2022.Datele privind volumul au confirmat o scădere semnificativă în 4 din cele mai mari 5 grupe de produse, în timp ce volumul produselor farmaceutice a rămas stabil în comparație cu T1 2021.

În schimb, UE importă din Rusia 5 grupe principale de produse, care au reprezentat mai mult de 60% din totalul importurilor UE din Rusia. Acestea sunt: nichel, fertilizatori, gaze naturale, petrol și fier și oțel.

  • Importuri de nichel: În ultimul trimestru din 2024, volumul de nichel importat din Rusia a fost de 76% din ceea ce fusese în primul trimestru din 2021, în timp ce valoarea acestuia a scăzut la 46% în aceeași perioadă.
  • Importuri de petrol: În ultimul trimestru din 2024, volumul de petrol importat din Rusia a fost de 10% din ceea ce fusese în T1 2021, în timp ce valoarea sa a scăzut la 13% în aceeași perioadă.
  • Importuri de gaz: În ultimele trei luni din 2024, volumul de gaze naturale în stare gazoasă importate din Rusia a fost cu 61% mai mic decât în primele trei luni din 2021. Cu toate acestea, datorită creșterii prețurilor, valoarea sa în această perioadă a scăzut cu numai 9%.
  • Importuri de îngrășăminte: Indicele de volum pentru importurile de îngrășăminte din Rusia a scăzut cu 26 puncte procentuale între primul trimestru din 2021 și ultimul trimestru din 2024, în timp ce indicele valoric a crescut cu 4 puncte procentuale datorită creșterii prețurilor.
  • Importuri de fier și oțel: În T4 2024, atât valoarea, cât și volumul importurilor de fier și oțel din Rusia au fost de aproximativ o treime din ceea ce au fost în T1 2021.

Mai depinde UE de gazul rusesc?

Gazul natural a fost principala sursă de energie a Europei până în anul 2022, când Rusia a atacat teritoriile Ucrainei. Din acel moment, UE a impus o serie de restricții, printre care și reducerea consumului de gaze importat din Rusia.

Europa trece din acest motiv printr-o criză energetică prelungită, însă a reușit să înlocuiască o marte parte din gaze naturale cu gazul natural lichefiat (GNL), sursa principală de import fiind din Statele Unite ale Americii. Totuși, Europa consumă mai mult gaz natural decât produce și este de 4 ori mai scumpă decât în SUA, ducând la o economie instabilă.

Ponderea gazelor prin conducte ale Rusiei în importurile UE a scăzut de la peste 40% în 2021 la aproximativ 8% în 2023, potrivit Consiliului European. În ceea ce privește gazele prin conducte și GNL combinate, Rusia a reprezentat mai puțin de 15% din totalul importurilor de gaze ale UE. Cei mai mari importatori de GNL din Europa au fost: Norvegia cu 30%, Franța, Spania, Țările de Jos, Belgia și Italia.

Totuși, în primele 15 zile ale anului 2025 s-au înregistrat importuri de 837.300 de tone de gaze naturale lichefiate rusești în UE, potrivit datelor colectate de Kpler, compania de informații și analizate de Politico, citat de Economedia. Acest lucru duce la susținerea economică a Rusiei în atacurile către Ucraina.

Cifrele vin după ce un acord care a permis Rusiei să livreze gaz către UE prin conductele care traversează Ucraina a expirat la 1 ianuarie, Kievul declarând că nu va negocia o prelungire. 95% până la 96% din gazul rusesc care ajunge în Europa provine de la uzina Yamal, o instalație amplă situată în nordul înghețat al Siberiei.

Independența de gaze a României față de Rusia

România a adus 2,8 miliarde de metri cubi (mc) din Rusia în 2021, iar în 2022 doar 370 milioane de metri cubi, cu scopul ca în 2023 România să nu mai importe deloc gaz natural din Rusia. După ce a fost întrerupt importul din Rusia, Bulgaria a fost cea care i-a luat locul. Totuși, ea este doar o țară de tranzit, însă este probabilitatea ca gazul să provină tot din Rusia, potrivit unui articol scris de Ziarul Financiar. 

În mod oficial, însă, România este declarată drept independentă de gazele naturale ale Rusiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.