Vânzarea fabricii Popeci Utilaj Greu din Craiova către firma Automecanica SKB Property, deținută de omul de afaceri estonian Serghei Glinka, a intrat în atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Tranzacția, care include preluarea unei uzine capabile să producă vehicule militare, este supusă unei examinări detaliate privind impactul asupra securității naționale, potrivit Europa Liberă.
O tranzacție controversată, în vizorul CSAT
Procesul de vânzare a fabricii Popeci Utilaj Greu a fost inițiat în martie 2024, când Constantin Popeci a cedat 89,42% din acțiuni către trei investitori, dintre care cel mai important este Automecanica SKB Property, controlată de Serghei Glinka. Deși afacerea a fost finalizată contractual, aprobarea finală a autorităților nu a fost obținută.
Consiliul Concurenței a transmis că tranzacția este supusă unei “cercetări mai detaliate” pentru a evalua eventualele riscuri legate de siguranța națională. Astfel, dosarul a ajuns în atenția Comisiei de Examinare a Investițiilor Străine Directe (CEISD), iar CSAT urmează să emită un aviz, transmite sursa citată.
Legăturile cu Rusia
Un aspect sensibil al acestei tranzacții este trecutul lui Serghei Glinka, fost acționar și manager în cadrul companiei ruse Transmashholding, cel mai mare producător de locomotive și material rulant din Rusia.
Acționarul acestei firme apare într-o investigație realizată de opozantul rus Alexei Navalnâi, unde sunt menționate posibile conexiuni cu lideri ai administrației de la Moscova.
Tranzacția este contestată și pe plan intern, de către compania Grampet, controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, care a depus o acțiune în instanță pentru blocarea vânzării.
În România mai există doar două companii care au ca obiect de activitate fabricarea vehiculelor militare de luptă: Compania Națională Romarm – Filiala Moreni, companie de stat, și General Dynamics European Land Systems Romania – firmă elvețiană.
Popeci Utilaj Greu Craiova ar fi a treia, explică România Liberă România.
Operațiunea este, în prezent, în procedură de cercetare detaliată, procedură în care va fi solicitat și avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT)”, a transmis Consiliul Concurenței, la solicitarea Europa Liberă.