Piaţa europeană de fuziuni şi achiziţii (M&A) începe în sfârşit să dea semne de viaţă, în condiţiile în care în ultimele zile au fost anunţate tranzacţii cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.
Specialistul italian în foraje Saipem SpA este în frunte, după ce în week-end a anunţat că intenţionează să fuzioneze cu Subsea 7 SA, într-o tranzacţie care evaluează firma norvegiană la 4,65 miliarde euro (4,9 miliarde dolari). Luni, investitorul în tehnologie Prosus NV a anunţat că va prelua livratorul de mâncare Just Eat Takeaway.com NV pentru 4,1 miliarde euro. De asemenea, în Marea Britanie compania de utilităţi National Grid Plc a anunţat că va prelua afacerile din domeniul energiilor regenerabile ale Brookfield Asset Management Ltd. pentru 1,7 miliarde dolari.
Acest val de tranzacţii în Europa vine după un început anemic de an pentru M&A la nivel mondial, volumul global al fuziunilor şi achiziţiilor fiind mai mic cu 23% în ritm anual, până la 387 miliarde de dolari.
„Companiile europene şi britanice sunt din ce în ce mai conştiente de faptul că piaţa le compară cu rivalii lor americani, dintre care o mare parte se tranzacţionează la valori mult mai mari. Ne putem aştepta să vedem şi mai multă activitate pe piaţa de M&A pe termen mediu”, spune Ziyad Nassif, partener la firma Freshfields LLP din Londra.
Fuziunile şi achiziţiile din Europa au fost completate de tranzacţiile firmelor din Orientul Mijlociu. Traderul de alimente Salic, o companie controlată de Arabia Saudită, a ajuns duminică la un acord privind preluarea unei participaţii de control la divizia de agribusiness a Olam Group Ltd. La rândul său, o divizie a fondului suveran de investiţii din Arabia Saudită a anunţat luni că va prelua un pachet de 15% la firma germană TK Elevator.
Toate aceste tranzacţii au loc în contextul în care persistă diferite incertitudini variind de la războiul din Ucraina şi până la posibilele tarife americane pentru produsele din Uniunea Europeană. Sentimentul de pe piaţă este agravat şi de perspectivele economice slabe pentru Germania şi Franţa, principalele economii europene.
„Companiile au fost reticente să facă tranzacţii în ultimii ani pe fondul problemelor la nivel macro şi al volatilităţii geopolitice, însă acum încep să îşi dea semna că situaţia nu se va schimba. Vedem deja mai multă activitate pe piaţa de M&A în acest an”, a spus Ziyad Nassif.
Firmele europene au început să se uite la tranzacţii mai ambiţioase pentru a rămâne competitive în cursa cu rivalii americani. În paralel, Italia a devenit un punct fierbinte când vine vorba de fuziuni şi achiziţii în sectorul financiar, în contextul în care Banca Monte dei Paschi di Siena SpA vrea să preia Mediobanca SpA iar Assicurazioni Generali SpA vrea să îşi combine activităţile de asset management cu cele ale BPCE.
„În condiţiile în care mulţi clienţi vor să facă tranzacţii, activitatea s-a intensificat în acest an şi ne aşteptăm să vedem o creştere în continuare a fuziunilor şi achiziţiilor în 2025”, spune David Avery-Gee, specialist pe fuziuni şi achiziţii la firma Weil Gotshal & Manges LLP.