Bloomberg: Merz, în discuții cu aliații pentru a grăbi finanțarea armatei germane / A promis să majoreze investițiile în armata germană pentru a contracara agresiunea rusă

tancuri germane Leopard 2, germania, razboi, blindat, berlin, bundeswehr, armata, militari, soldati Sursa foto: Wojtek RADWANSKI / AFP

Cancelarul în exercițiu al Germaniei, Friedrich Merz, a inițiat discuții cu social-democrații cu privire la modalitățile de creștere rapidă a cheltuielilor de apărare înainte de încheierea unui acord oficial de coaliție, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste discuții, anunță Bloomberg.

Oficiali ai creștin-democraților lui Merz și ai SPD discută modalități de a ocoli restricțiile stricte ale Germaniei privind împrumuturile guvernamentale pentru a elibera resurse în vederea consolidării armatei dărăpănate a țării, au declarat aceste persoane, care au cerut să nu fie numite, discutând despre conversații private. Aceștia se gândesc să împingă un vot prin parlament, au spus ei.

Merz a promis să majoreze investițiile în armata germană pentru a contracara agresiunea rusă, însă planurile sale au întâmpinat probleme după ce partidele marginale au obținut o minoritate de blocare în viitorul Parlament. Cu mai puțin de două treimi din locuri, partidele principale nu au voturile necesare pentru a reduce limitele constituționale privind împrumuturile guvernamentale. Dar ar putea ocoli acest lucru prin promovarea unui vot înainte ca noua legislatură să se întrunească pentru prima dată la 24 martie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Câștigătorul alegerilor de duminică este presat să acționeze rapid în domeniul apărării, în timp ce restul Uniunii Europene se grăbește să răspundă la hotărârea lui Donald Trump de a forța o soluționare rapidă a războiului din Ucraina.

Trump a vorbit deja cu Vladimir Putin din Rusia și este aproape de a ajunge la un acord cu Kievul privind rezervele minerale, iar oficialii săi au declarat că dorește ca națiunile europene să își asume responsabilitatea de a garanta securitatea viitoare a Ucrainei.

O idee aflată în discuție ar fi aprobarea unui fond special pentru cheltuieli militare și ajutor pentru Ucraina, au declarat persoanele respective.

Alte opțiuni ar fi extinderea unui fond existent de 100 de miliarde de euro (105 miliarde de dolari) sau adaptarea așa-numitei frâne a datoriei, astfel încât să permită cheltuieli mai mari pentru apărare. Oricare dintre aceste opțiuni ar necesita o supermajoritate de două treimi din parlamentari, care va fi mult mai dificil de obținut odată cu următoarea legislatură.

“Există acum o minoritate de blocaj la extrema stângă și la extrema dreaptă”, a declarat Merz, luni, reporterilor.

Camera inferioară a Germaniei “este încă capabilă să ia decizii în orice moment”, a adăugat el cu privire la parlamentul ieșean. “Dacă ar trebui sau trebuie să decidem este ceva ce voi discuta cu partidele care sunt încă în Bundestag”.

Merz a declarat că urmează să aibă o convorbire telefonică cu liderul SPD, Lars Klingbeil, în cursul zilei de luni. Colegul de partid al lui Klingbeil, Olaf Scholz, cancelarul demisionar, a evocat, de asemenea, posibilitatea convocării parlamentului pentru o sesiune de urgență, declarând reporterilor luni că o mișcare similară a avut loc în 1998, când Germania a trebuit să ia decizii cu privire la războiul din fosta Iugoslavie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ne apropiem de o situatie in care se va instala curand pacea, in conditii in care tendintele expansioniste ale Rusiei vor fi limitate si eliminate, prin stingerea cauzelor de conflict. Daca acest lucru se intampla printr-un tratat bine construit, complet aplicat si atent monitorizat de toate partile pe terme lung, riscul de atac din partea Rusiei poate disparea. In acest caz, inarmarea in ampla crestere a NATO/UE, cu toata argumentatia de preventie/descurajare, nu se mai justifica, dar poate sugera Rusiei pregatirea unei ample actiuni militare a NATO impotriva ei, ca o continuare si implinire naturala a motivatiei reale a extinderii de dupa 1991. Ar fi exact ceea ce partea rusa a suspectat si acuzat occidentul inca din 1948.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.