Uniunea Europeană a prezentat Ucrainei un acord privind exploatarea materialelor critice, oferind o alternativă la propunerile administrației Trump. Comisarul european pentru strategie industrială, Stéphane Séjourné, a declarat că 21 din cele 30 de materiale esențiale pentru Europa pot proveni din Ucraina în cadrul unui parteneriat „reciproc avantajos”. Acesta a subliniat că Bruxelles-ul nu va impune condiții dezechilibrate, spre deosebire de Washington, care solicită concesii semnificative în schimbul sprijinului militar.
UE propune un acord ca alternativă la oferta SUA
Uniunea Europeană a propus luni propriul său acord privind „materialele critice” Ucrainei, exact în momentul în care fostul președinte american Donald Trump a afirmat că Washingtonul este aproape de a semna un acord cu Kievul pentru drepturile asupra vastelor sale resurse naturale, relatează Politico.
Comisarul european pentru Strategie Industrială, Stéphane Séjourné, a declarat că a prezentat această contrapropunere oficialilor ucraineni, în cadrul unei vizite a Comisiei Europene la Kiev, menită să marcheze trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei.
„Douăzeci și una dintre cele 30 de materiale critice de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina, într-un parteneriat reciproc avantajos”, a afirmat Séjourné, potrivit AFP.
El a subliniat, de asemenea, în mod tranșant: „Valoarea adăugată pe care o oferă Europa este că nu vom impune niciodată un acord care să nu fie benefic pentru ambele părți.”
Resursele Ucrainei, miza unui joc geopolitic
În schimb, Trump a adoptat o abordare tot mai agresivă în încercarea de a obține drepturi asupra bogățiilor minerale ale Ucrainei, solicitând până la 500 de miliarde de dolari drept compensație pentru sprijinul acordat de Washington Kievului în lupta sa împotriva invaziei ruse.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat până acum să semneze două proiecte de acord propuse de administrația Trump, afirmând că termenii acestora – care, potrivit New York Times, ar fi inclus cedarea de către Kiev a unor venituri din minerale, petrol și gaze, precum și din porturi și alte infrastructuri, însumând 500 de miliarde de dolari – erau prea duri.
„Nu voi semna ceva ce zece generații de ucraineni vor trebui să plătească”, a declarat Zelenski duminică, într-o conferință de presă.
Cu toate acestea, Trump a insistat luni că un „acord final” este „foarte aproape” și că acesta va include „pământuri rare și diverse alte resurse.”
Ucraina deține zăcăminte uriașe de elemente și minerale critice, de la litiu la titan, esențiale pentru fabricarea tehnologiilor moderne și extrem de căutate în competiția globală pentru resurse.
De asemenea, dispune de rezerve vaste de cărbune, petrol, gaze și uraniu, însă multe dintre acestea se află în teritorii ocupate de Rusia.