Insolvența Taparo, unul dintre cele mai cunoscute branduri românești din domeniul producției de mobilier, a avut un impact major asupra economiei locale și a salariaților. Intrată în procedura de insolvență în noiembrie 2024, compania se confruntă acum cu un volum impresionant de creanțe, ce depășește 406 milioane de lei. Un număr de 379 de angajați au fost concediați, iar mai multe firme și instituții financiare cer plata unor datorii semnificative, relatează 2mnews.
Insolvența Taparo: un dezastru economic pentru Maramureș
Producătorul de mobilier Taparo din Târgu Lăpuș a intrat în insolvență la propria cerere pe 15 noiembrie 2024. În urma acestei decizii, 379 de angajați ai companiei au fost concediați.
Taparo era unul dintre cei mai mari angajatori din Maramureș, având aproximativ 700 de salariați înainte de criza economică.
Compania se află acum în fața unui tabel preliminar al creanțelor care include 162 de bănci, firme și entități publice, toate revendicând un total de 406 milioane de lei.
Cine sunt creditorii
Conform publicației 2mnews, cele mai mari creanțe provin din sectorul bancar, cu un total de 283 de milioane de lei, reprezentând 70% din datoriile totale.
Printre principalii creditori se numără Exim Banca Românească, cu 238 milioane de lei, și CEC Bank, cu 30 milioane de lei.
Pe lângă instituțiile financiare, o parte semnificativă din datorii provine din firme controlate de Ioan Filip, patronul Taparo.
Aproape 51 de milioane de lei provin de la societăți precum Techtex și 4Brands, acestea fiind legate direct sau indirect de Taparo.
În plus, creditorii care reprezintă salariații companiei au revendicat aproape 4 milioane de lei pentru salarii restante.
Se cere ajutor pentru Taparo
La finalul lunii ianuarie, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat că va cere Ministerului de Finanțe prelungirea rambursării datoriei contractate în pandemie, iar Ministerului Economiei, sprijin financiar.
„În discuția pe care am avut-o cu reprezentanții firmei Taparo am simțit durerea și incertitudinea angajaților care și-au pierdut siguranța zilei de mâine.
În locul unde odinioară 700 de oameni își câștigau traiul cu demnitate, azi mai sunt doar 300. Este o realitate tristă, care ne obligă să acționăm urgent”, a spus Zetea citat de Transilvania Business.
Taparo, al treilea producător de mobilă din Maramureș, a intrat în insolvență în noiembrie 2024. Decizia a fost luată de instanță în urma respingerii procedurii de concordat preventiv. Societatea a anunțat concedierea a 379 de oameni, 40% din efectiv.
Techtex, altă companie din grup, a intrat în concordat preventiv, care îi oferă protecție la executările silite și posibilitatea unui plan de restructurare.