UPDATE Reţelele de socializare Facebook, Messenger, Whatsapp şi Instagram și-au revenit după mai bine de șase ore de cădere

whatsapp telefon pexels

Whatsapp, Facebook, Messenger şi Instagram au avut probleme de funcţionare în toată lumea, inclusiv în România. Serviciile au fost picate timp de peste 6 ore și și-au revenit în noaptea de luni spre marți. Facebook a anunțat că  motivul căderii a fost unul tehnic.

  • Ora 6.00: Serviciile furnizate de Whatsapp, Facebook, Messenger şi Instagram și-au revenit în noaptea de luni spre marți, după 6 ore de cădere. Facebook a explicat într-un articol cauza căderii fără precedent: ”schimbările realizate la configurarea ruterelor care coordonează rețelele de trafic dintre centrele de date ale companiei”, care au dus la întreruperea comunicării cu rețeaua de internet. ”Această întrerupere a traficului în rețele a avut un efect în cascadă asupra comunicării dintre centrele noastre de date, oprind serviciile noastre”, mai arată Facebook.
  • UPDATE 23.29 Căderea Facebook nu afectează doar compania și acționarii săi, ci și mii de firme mici sau antreprenori care folosesc zilnic Facebook pentru a-și promova serviciile și produsele, scrie presa americană. Ecosistemul economic creat de Facebook este acum în căutare de alternativă pentru a-și păstra clienții
  • UPDATE 23.24 Facebook a trimis o mică echipă de tehnicieni la unul dintre centrele sale de date din California pentru a reseta manual serverele, într-o încercare de a rezolva problema, scrie New York Times
  • UPDATE 23.11 Nou mesaj oficial al Facebook. Mike Schroepfer, CTO (directorul de tehnologie) al Facebook a scris într-un mesaj pe Twitter: „Sincere scuze tuturor afectați de problemele cu care se confruntă serviciile oferite de Facebook. Ne confruntăm cu probleme de rețea și există echipe care lucrează cât mai rapid posibil pentru a repara și restaura serviciile cât mai rapid posibil”
  • UPDATE 23.00 Bursele, pe roșu. Facebook scade cu 5%, după un picaj al aplicațiilor și înaintea audierii unui „whistleblower” / Zuckerberg a pierdut 7 miliarde de dolari în câteva ore
  • UPDATE 22.11: Marți urma să fie audiată în Senatul SUA Frances Haugen, whistleblower Facebook, care a dezvăluit practicile presupus incorecte ale companiei, scrie Wall Street Journal. Haugen a dezvăluit la emisiunea de investigații „60 Minutes” de pe CBS că Facebook ajută în mod expres la extinderea mesajelor de ură și dezinformare, care duc la polarizare și creșterea audienței
  • UPDATE 22.08: Sheera Frenkel, reporter specializat la New York Times, a anunțat că angajații Facebook nu pot intra în sediile companiei pentru că nu funcționează cartelele de acces
  • UPDATE 22.01: Experţi în securitate citați de Reuters apreciază că a fost declanşată de o eroare de configurare, care ar putea fi rezultatul unei greşeli interne, cu toate că ipoteza unui sabotaj din interior rămâne posibilă, potrivit News.ro. Un atac din afară este considerat însă mai puţin posibil, întrucât ar presupune fie o coordonare între grupări criminale sau o tehnică foarte inovativă, comentează Reuters.
  • UPDATE 22.00: Acțiunile Facebook au picat cu 5,5% pe Bursa din New York, potrivit Tech Crunch
  • UPDATE 21.56: Cauza tehnică a problemelor este o eroare DNS (sistem de nume de domeniu, abreviat DNS, în engleză Domain Name System) – ceea ce înseamnă că site-urile și aplicațiile nu pot fi văzute pe ”harta” internetului. Ce a cauzat această eroare DNS e încă un mister, scrie TechCrunch
  • UPDATE 21.00 Și unele rețele de telefonie din România funcționează cu dificultate
  • UPDATE 20.15 Într-un mesaj postat pe Twitter, Facebook a precizat: „Ştim că unele persoane înregistrează probleme în accesarea produselor şi aplicaţiilor noastre. Lucrăm la remedierea problemelor cât mai curând posibil şi ne cerem scuze pentru orice neplăceri”

Toate cele patru servicii de socializare ale Facebook au picat în jurul orei 18.30, ora României, potrivit site-ului Downdetector.com.

Utilizatorii care au încercat să intre pe versiunea de desktop a WhatsApp au fost întâmpinaţi cu mesaje privind lipsa conectării „This site can’t be reached” sau „Computer neconectat. Asiguraţi-vă că computerul dvs. are o conexiune activă la internet”, în timp ce pe versiunea de aplicaţie mesajele nu se transmit, informează Agerpres.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

La conectarea pe Facebook, mesajul este „This site can’t be reached. Check if there is a typo in ro-ro.facebook.com. If spelling is correct, try running Windows Network Diagnostics”. Acelaşi mesaj apare şi la încercarea de conectare pe Instagram.

Utilizatorii serviciilor Facebook şi ale aplicaţiilor Instagram, WhatsApp şi Messenger nu şi-au putut accesa luni conturile în diverse părţi ale lumii, a informat portalul Downdetector care citează utilizatorii, transmite şi EFE.

Zeci de mii de utilizatori de Internet din România, Statele Unite, Mexic, Franţa, Norvegia, Grecia şi alte ţări au raportat că nu au putut accesa serviciile Facebook şi Instagram.

La aplicaţia WhatsApp, când utilizatorii trimit mesaje, apare mesajul „se conectează” şi pictograma ceasului, dar conţinutul nu este trimis la destinatar.

Cele patru aplicații, Facebook, Facebook Messenger, Whatsapp și Instagram, sunt toate deținute de Facebook și funcționează pe infrastructură partajată, iar toate au încetat complet să funcționeze deodată.

Problemele cu aplicațiile Facebook au loc relativ rar, dar tind să aibă un impact vast, pentru că afectează câteva dintre cele mai mari aplicații din lume.

Compania este adesea secretoasă cu privire la cauzele oricăror probleme și nu are tendința de a le explica nici după ce au fost remediate. În 2019, de exemplu, a suferit cea mai mare cădere din ultimii ani, spunând doar că „a existat o problemă” în timpul „operațiunilor de întreținere de rutină”.

Într-o transcriere publicată în The Verge în 2019, directorul executiv Mark Zuckerberg a menționat că astfel de blocaje sunt o „mare problemă”. Orice problemă poate determina adesea oamenii să înceapă să folosească aplicațiile concurente, a spus el, menționând că poate dura „luni întregi” pentru a recâștiga încrederea și a readuce oamenii pe platformele Facebook – dacă se întorc.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.