Aproape unul din patru angajaţi din Germania lucrează, cel puţin o parte din timp, de acasă, arată un sondaj publicat luni, transmite DPA, transmite Agerpres.
Asta, în pofida măsurilor introduse de unii angajatori pentru a încuraja personalul să revină la munca de birou, după sfârşitul pandemiei de coronavirus.
Studiul, publicat de Institutul Ifo de la Munchen, arată că în luna februarie 2025 numărul persoanelor care lucrau de acasă în Germania era de 24,5% dintre angajaţi, în creştere de la 23,4% în luna august 2024.
“Nu există date care să arate că telemunca este în scădere. Munca de acasă a devenit ceva înrădăcinat Iniţiativele individuale ale unor companii de a-şi readuce angajaţii înapoi la birou nu reprezintă o tendinţă care să poată fi sesizabilă statistic”, a declarat Jean-Victor Alipour, cercetător la Ifo.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit sondajului, angajaţii din sectorul servicii sunt cei mai probabili să lucreze de acasă, 34,3%, urmaţi de cei din sectorul manufacturier, 16,9%. În contrast, doar 4,6% dintre muncitorii din construcţii lucrează de acasă.
Studiile din SUA arată că firmele care se confruntă cu presiuni economice încep să restricţioneze din ce în ce mai mult dreptul de a munci de acasă.
“Astfel de măsuri pot încuraja, de asemenea, plecările voluntare”, spune Alipour.
Studiile Institutului Ifo sugerează că modelul de lucru hibrid, o combinaţie între munca de acasă şi cea de la birou, nu afectează, în general, productivitatea, în special dacă angajaţii se coordonează cu privire la zilele petrecute la muncă.