Ucraina vrea să convingă UE să prelungească acordul care scuteşte produsele agricole ucrainene de la plata taxelor vamale. Negocierile se anunţă tensionate din cauza fermierilor europeni care denunţă o concurenţă neloială

agricultura, ferma fermier Sursa foto: Pixabay

Ucraina încearcă să-şi convingă partenerii europeni să prelungească un acord care scuteşte de la plata taxelor vamale produsele agricole ucrainene – implementat în 2022 cu scopul de a o susţine pe timpul războiului rus de agresiune şi care expiră la 6 iunie -, după ce Comisia Europeană (CE) a reintrodus taxele vamale impuse anumitor produse, iar negocieri în acest sens se anunţă tensionate, relatează AFP, citată de News.ro.

Preşedintele Comisiei Agriculturii din Parlamentul ucrainean, Oleksandr Haidu, îndemna joi, în cursul unei vizite la Paris, la ”un parteneriat” cu Franţa şi Uniunea Europeană în sectorul agricol.

”Ceea ce este cel mai urgent este o reînnoire a acordului (…). Ce facem după 6 iunie?”, declara el presei. Niciun proeict al unui acord nu a fost prezentat până în prezent, îşi exprima el îngrijorarea, miercuri, la Bruxelles.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

”Ucraina vrea un acord cât mai repede, pentru că agricultorii ucraineni nu au vizibilitate şi nu-şi pot planifica activităţile”, pleda el.

Acest acord provoacă în anumite state membre ale Uniunii Europene reticenţa agricultorilor, care denunţă o concurenţă neloială.

Ţările vecine Ucrainei se declată solidare cu Kievul, însă subliniază că este necesar să-şi protejeze proprii agricultori.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Astfel, în urma unei creşteri a importurilor, unele state membre UE – ca Ungaria, Slovoacia sau Polonia – au impus restricţii unilaterale.

Bruxellesul a impus, la rîndul său, limitări anumitor produse ucrainene în vederea protejării unor alimente considerate ”sensibile” – ouă, carne de pasăre, zahăr, ovăz, porumb, cereale decorticate şi miere.

Însă statele membre din estul UE continuă să exercite presiuni asupra Comisiei.

Într-o scrisoare pe care i-au trimis-o în februarie, ele pledau în favoarea introducerii unor cote specifice fiecărui stat membru.

În faţa acestor critici, preşedintele Comisiei Agriculturii din Parlamentul ucrainean a vrut să ofere asigurări, la Paris.

”Ucraina nu este un concurent al UE. Ucraina nu este un concurent al Franţei. Ucraina esre un partener. Ucraina poate fi complementară în consolidarea suveranităţii alimentare a Europei şi independenţei, mai ales în contextul turbulenţelor politice actuale”, declara Oleksandr Haidu.

El a dat asigurări că Ucraina este pregătită să negocieze în vederea găsirii ”unui compromis acceptabil ambelor părţi”.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.