În speranța unei normalizări rapide a relațiilor cu America, Kremlinul a întrebat firmele rusești ce sancțiuni ar vrea să fie ridicate mai întâi de către Unchiul Sam. La rândul său, America pare nerăbdătoare să ofere cadourile. Săptămâna trecută, Steve Witkoff, un emisar al Casei Albe, a declarat că ridicarea sancțiunilor va veni după ce va fi convenit un acord de încetare a focului în Ucraina—cu alte cuvinte, posibil înainte ca un acord de pace complet să fie pregătit. Witkoff se așteaptă la un astfel de progres în „câteva săptămâni”, scrie The Economist.
Chiar dacă America ridică sancțiunile, Europa are propriile sale arme pentru Rusia
America a impus aproape 6.500 de sancțiuni împotriva Rusiei din februarie 2022, iar Europa are și mai multe în vigoare. Multe sunt simbolice, vizând apropiații lui Putin prin înghețarea activelor lor, dar altele afectează direct sectoare-cheie precum energia, armamentul și finanțele. Kremlinul dorește eliminarea acestor restricții. Deși America pare dispusă să le relaxeze, Europa nu dă semne că va urma exemplul. Dacă Europa menține sancțiunile, impactul asupra Rusiei ar rămâne semnificativ. Unii cred că doar accesul la tehnologia și moneda americană contează, dar realitatea arată altfel. Fără Europa, Rusia va continua să se confrunte cu restricții economice majore.
Comerțul
Ridicarea sancțiunilor americane ar putea relansa comerțul cu Rusia, dar impactul ar fi limitat, deoarece schimburile comerciale dintre cele două țări erau deja modeste înainte de război. În schimb, comerțul Rusiei cu UE, mult mai semnificativ, nu ar reveni dacă Europa își menține sancțiunile.
În sectorul energetic, eliminarea restricțiilor americane nu ar aduce beneficii majore Rusiei. Plafonul de preț impus de G7 a avut un impact redus, iar Rusia a găsit soluții alternative pentru transportul petrolului.
Înainte de a părăsi funcția, Joe Biden a inclus pe lista neagră 155 de petroliere care au transportat petrol pentru Rusia. Kremlinul a găsit nave noi, precum și noi porturi unde să acosteze, iar plafonul de preț a avut un impact mai mic decât se spera.
Ridicarea sancțiunilor nu ar aduce un impuls semnificativ suplimentar.
Pentru gazele naturale, ridicarea sancțiunilor asupra Arctic LNG 2 ar putea ajuta, dar nu înainte de 2026, când piața globală va fi deja suprasaturată. Totodată, Putin a închis cel mai mare gazoduct către Europa în 2022, iar reluarea vânzărilor depinde de decizia UE.
Plăți internaționale
Rusia speră la progrese în domeniul plăților internaționale, însă sancțiunile au afectat grav accesul său la sistemele financiare globale. Excluderea băncilor rusești din Mastercard, Visa și SWIFT a complicat relațiile comerciale și a împiedicat repatrierea valutei forte din China și India, slăbind rubla.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Mai mult, Rusia nu poate accesa 274 miliarde de euro din activele băncii sale centrale, înghețate în Occident. Ridicarea sancțiunilor americane ar ameliora situația, dar nu ar rezolva problema. Majoritatea activelor rămân blocate în Europa, iar băncile rusești ar continua să fie excluse din SWIFT.
Chiar dacă restricțiile americane ar fi relaxate, băncile europene și americane ar putea evita procesarea tranzacțiilor rusești din cauza sancțiunilor UE. Astfel, impactul ridicării sancțiunilor americane asupra sistemului financiar rusesc ar fi limitat.
Investițiile străine
Investițiile străine directe în Rusia au scăzut cu 43% de la sfârșitul anului 2021. Deținerea străină de datorie guvernamentală rusă a dispărut practic.
Speranțele pentru o inversare a tendinței au contribuit deja la creșterea rublei cu 20% de la inaugurarea lui Trump. Noi influxuri de capital ar întări și mai mult moneda și ar oferi un respiro băncilor rusești, care sunt în prezent principalii creditori ai statului.
Companiile fără active mari ar putea fi tentate să revină: un comerciant de mărfuri spune că firmele de servicii petroliere sunt nerăbdătoare. Dar majoritatea investitorilor străini ar rămâne probabil precauți față de Rusia, chiar dacă sancțiunile americane ar fi ridicate.
Europa, pe cont propriu
Relaxarea sancțiunilor americane este puțin probabil să transforme economia Rusiei. Europa ar putea chiar încerca să saboteze această destindere, deși acest lucru ar putea atrage mânia lui Trump, scrie The Economist.
Reglementatorii săi ar putea avertiza băncile străine că orice transferuri legate de Rusia care trec prin operațiunile lor europene le-ar putea expune la răspundere penală.
Pentru ca Europa să ia în considerare astfel de sancțiuni „secundare”, acordul de pace propus de America ar trebui să fie extrem de defavorabil.
Consilierii politici ai lui Trump nu au discutat încă cu UE despre ce intenționează să facă cu sancțiunile.
„Este absolut idiot,” spune furios un confident al liderilor europeni. Europa a contat întotdeauna mai mult pentru Rusia decât America.
În limbajul lui Trump, asta înseamnă că Europa are cărți bune în mână. Dacă este ignorată și amenințată, s-ar putea să fie tentată să le folosească.