Bruxelles-ul a cerut înlocuirea a 40 de șefi la companiile din Energie, pentru a recupera bani din PNRR. Un sfert au fost deja revocați / Cine îi înlocuiește

Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto

Revocarea persoanelor identificate în scrisoarea Comisiei Europene că nu îndeplinesc prevederile jalonului 121 din Planul Național de Redresare și Reziliență a început, iar din circa 40 de persoane vizate în estimarea preliminară a Comisiei, undeva la un sfert au fost deja revocate, a declarat, joi, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Economedia a scris deja despre cine sunt cei trei interimari propuși pentru consiliul de supraveghere de la Hidroelectrica și cine sunt propunerile pentru Oil Terminal.

„Noi am început deja revocarea acelor persoane care sunt identificate în scrisoarea Comisiei Europene, cum că n-au îndeplinit jalonul 121 din PNRR. Au avut loc adunări generale ale acționarilor la mai multe companii: Electrocentrale Craiova, Complexul Energetic Oltenia, Media Green, o companie mică de proiect – recent a terminat centrala în cogenerare de la Năvodari.(…) De asemenea, urmează Oil Terminal și câteva companii listate pe care nu o se le nominalizez încă pentru că nu vreau să influențez evoluțiile de pe piața de capital. (…) Undeva la 40 de persoane sunt vizate în estimarea preliminară a Comisiei, și subliniez asta pentru că vom avea o decizie și acolo vom avea un număr final, și undeva la un sfert cred că au fost deja revocate”, a explicat Burduja.

Ministrul a subliniat că toți cei care și-au adiționat contractele de mandat cu prevederile Ordonanței de Urgență care le dădea dreptul la a primi șase salarii compensatorii vor primi acei bani.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

‘Dacă au refuzat această adiționare, dar până acum n-am avut un asemenea caz din cunoștințele mele, atunci sigur că nu vor primi nimic. Și o să ne vedem în instanță dacă este cazul și o să apărăm interesul statului român. Pentru că nu putem să ne permitem să pierdem 300 de milioane de euro, 290 de milioane de euro pe ultima evaluare a Comisiei, poate vor fi mai puțini, pentru interesele unei persoane sau ale altei persoane. Eu am mai spus-o, România, în interpretarea colegilor din minister, a respectat legislația pe 109 (Ordonanța de urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice n.r), dar interpretarea Comisiei pe jalon a identificat o serie de spețe și atunci am fost nevoiți să purcedem la aceste revocări, numiri de administratori provizorii și ulterior declanșarea procedurilor pe 109, ceea ce într-un interval de 6 luni de zile este rezonabil. Timpul este scurt, dar totuși ne vom încadra și nu vom pierde niciun euro din acest jalon 121’, a precizat ministrul Energiei.

Acesta a menționat că vor urma și alte revocări, însă în cazul companiilor listate la bursă lucrurile merg mai greu, pentru că există termene minime legale între momentul convocării Adunării Generale a Acționarilor și momentul în care poate avea loc AGA, respectiv circa 30 de zile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

‘De aceea, la cele nelistate lucrurile au mers mult mai repede. La cele listate așteptăm termenele legale, după care vom îndrepta această situație și vom da drumul la noile selecții’, a punctat Sebastian Burduja.

Comisia Europeană a anunțat marți că a emis o evaluare preliminară pozitivă a jalonului-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României în ceea ce privește reducerea regimului fiscal special pentru microîntreprinderi. Pe de altă parte, Comisia a constatat că jalonul 215 (‘Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale’) nu este îndeplinit în această etapă.

Totodată, CE a anunțat că activează procedura de ‘suspendare a plăților’, astfel cum se subliniază în Regulamentul privind MRR. Această procedură oferă României mai mult timp pentru a îndeplini aceste jaloane restante, primind în același timp plăți parțiale pentru jaloanele care au fost finalizate cu succes.

Până în prezent, 68 dintre cele 74 de jaloane și ținte au fost evaluate pozitiv în cadrul acestei cereri, care se ridică la 2 miliarde euro (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al NextGenerationEU.

Jaloanele considerate neîndeplinite vizează pensiile speciale, investiții pentru modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea rețelei de transport subteran din București și Cluj-Napoca, precum și reforme pentru managementul bazat pe performanță în domeniul transporturilor, îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.