Armata SUA are în vedere o reducere substanțială a forței sale active, care ar putea ajunge până la 90.000 de militari, ca parte a eforturilor mai ample ale Pentagonului de a face față cerințelor bugetare și de a reorienta prioritățile militare, transmite Military.com.
Potrivit oficialilor din domeniul apărării, deliberările interne propun reducerea efectivelor armatei de la aproximativ 450.000 la 360.000–420.000 de persoane, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari reduceri din ultima perioadă. Aceste schimbări se aliniază la directiva secretarului Apărării, Pete Hegseth, de a reduce cu 8% bugetul Pentagonului. Criticii susțin că accentul pus de acesta pe eliminarea inițiativelor „woke” și a programelor legate de climă nu va permite realizarea unor economii suficiente, ceea ce face probabile reducerile de forțe.
Potențiala restructurare reflectă un pivot strategic de la combaterea terorismului și apărarea europeană la o concentrare sporită asupra Indo-Pacificului, unde armata se confruntă cu provocarea de a se adapta la un teatru de operațiuni cu o mare încărcătură maritimă. Un fost consilier pentru securitate națională, Austin Dahmer, a cărui carte albă din 2023 a susținut realocarea fondurilor armatei către Marină și Forțele Aeriene, a scris că „forțele de manevră terestre la scară largă sunt mult mai puțin utile în vastul teatru maritim și litoral din Pacificul de Vest”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În același timp, armata rămâne puternic angajată la nivel mondial: operațiunile antiteroriste continuă în Africa și Orientul Mijlociu, desfășurările NATO persistă pe fondul războiului Rusiei din Ucraina, iar eforturile de descurajare împotriva Chinei sunt în creștere. Unii parlamentari, inclusiv senatorul Roger Wicker, au criticat propunerile de reducere a desfășurărilor europene, avertizând că acestea reflectă „opinii profund greșite și periculoase”.
Armata nu a precizat ce unități vor fi afectate, dar reducerile anterioare au vizat roluri neocupate, poziții de contrainsurgență și elemente de sprijin. Există, de asemenea, îngrijorarea că, fără o strategie solidă de retenție, reducerile ar putea agrava problemele de recrutare. „Dacă reducem forțele fără o strategie clară de retenție, riscăm să pierdem oameni talentați care au alte opțiuni”, a avertizat un oficial al apărării.