România a raportat o creștere a vânzărilor cu amănuntul în februarie

hand of an enterprising latina woman in her business opening the cash register. girl in front of cash register taking out money after making a sale. c hand of an enterprising latina woman in her business opening the cash register. girl in front of cash register taking out money after making a sale. concept of economy,Image: 665579967, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 2% în Uniunea Europeană şi cu 2,3% în zona euro, în februarie, comparativ cu perioada similară din 2024, iar România se află printre statele membre UE cu o creştere semnificativă, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Agerpres.

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 1,4%, cele de combustibili auto cu 1,2%, iar cele de produse non-alimentare cu 2,5%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în februarie, comparativ cu perioada similară din 2024, s-a înregistrat în Luxemburg (10,3%), Cipru (8,5%), Estonia (5,2%), Portugalia (5%), Slovenia (4,2%), Spania (3,8%), Ungaria (3,3%), Danemarca (3,2%), Lituania (2,9%) şi România (2,7%). Cele mai semnificative scăderi au fost în Polonia (minus 1,5%), Slovacia (minus 1,4%) şi Ţările de Jos (minus 1,2%).

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În februarie, comparativ cu luna precedentă, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană şi cu 0,3% în zona euro, după ce în ianuarie s-a înregistrat un avans de 0,1% în UE şi un nivel stabil în zona euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 0,2%, cele de combustibili auto cu 1,4%, iar cele de produse non-alimentare cu 0,2%.

În februarie, comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele s-a înregistrat în Cipru (4,7%), Estonia (2,2%) şi Lituania (1,7%), iar cel mai sever declin în Bulgaria (minus 1,7%), Ţările de Jos (minus 1,4%) şi Polonia (minus 1,2%). România a înregistrat un declin de 0,9% în februarie, după o creştere de 0,9% în ianuarie.

Conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România în februarie 2025 vs februarie 2024, afacerile rezultate din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, s-au majorat cu 1,1%, datorită vânzărilor de produse nealimentare (+4,3%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,3%). În acelaşi timp, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au diminuat cu 4%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 3,3%, în februarie, anul curent, faţă de luna similară din 2024, ca urmare a vânzărilor de produse nealimentare (+5,9%) şi a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,3%). La polul opus s-au aflat vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, cu scăderi de 0,4%.

Datele INS evidenţiază, totodată, că, de la o lună la alta (februarie vs ianuarie 2025), cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută (-2,1%), cât şi ca serie ajustată (-1%), în principal din cauza rezultatelor negative înregistrate în vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.