Fostul secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marius Vasiliu, acuză guvernul că nu respectă cerințele Comisiei Europene în ceea privește numirea conducerii AMEPIP, agenția înființat pentru supravegherea companiilor de stat. El atrage atenția asupra unei prevederi din OUG 22/2025, dată în ședința de marți a executivului, care spune că singurii eligibili sunt în final doar cei care „au exercitat atribuții de conducere sau supraveghere asupra asupra unor întreprinderi publice”, adică tot cei care au făcut parte din sistemul de partid. Vasiliu spune că aceste condiții exclud complet experiența profesională din mediul privat.
“La începutul anului 2023 am avertizat că refuzul PSD și PNL de a implementa cu adevărat reforma privind numirile pe criterii de performanță în companiile de stat va bloca banii din PNRR. Decizia oficială Comisiei Europene comunicată în octombrie la finalizarea evaluării Cererii de plată nr.3 a fost reconfirmată și în martie; din păcate, aproape 500 de milioane de euro sunt în continuare suspendate exact din acest motiv.”, scrie Marius Vasiliu pe Comunitatea Liberală.
“Revenind la declarația lui Ciolacu, ce cere Comisia Europeană este foarte clar încă din 2021, din ce scrie în PNRR-ul aprobat inițial (dar și în cel modificat în 2023 de actuala Coaliție): concursuri reale, transparente, pentru ocuparea funcțiilor din conducerea companiilor de stat. În schimb, guvernul Ciolacu mimează reformele, organizează simulacre de selecții și modifică legile după bunul plac, pentru a-și proteja rețeaua de influență politică.
Este inxplicabil că ultima Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern marți, este mai proastă decât ce era înainte și nu face decât să creeze noi portițe pentru sinecuriștii de partid, ba chiar exclusivitate.
Este încă o încercare – a câta? – prin care guvernul PSD-PNL încearcă să păcălească Comisia Europeană. Și acum două luni au procedat în același mod: în loc să demită conducerile companiilor, numite ilegal, le-au acoperit cu o nouă ordonanță care le permite să le ofere și șase salarii compensatorii. Nu se tem că vor fi dați în judecată, ci că vor ieși la iveală ilegalitățile comise – cum să crezi că vor fi avut câștig de cauză unii demiși pentru că au fost numiți ilegal?!
Problema este una sistemică și de durată. Deși Comisia Europeană a semnalat încă din toamna anului trecut, la evaluarea trimisă pentru Cererea de plată nr.3, problemele de la selecțiile organizate de Ministerul Energiei și Ministerul Transporturilor, guvernul Ciolacu a preferat să tărăgăneze orice măsură reală de reformă. Această lipsă de acțiune riscă să coste România miliarde de euro în perioada următoare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Este scandalos că, de aproape doi ani, PSD și PNL ignoră avertismentele oficiale. Nu pentru că nu înțeleg ce trebuie făcut, ci pentru că nu vor. Pentru că un sistem bazat pe profesionalism le-ar dinamita rețelele de influență și sinecuri. În loc să schimbe oamenii numiți ilegal, le dau o aparență de legalitate cu ordonanțe croite pe măsură. Din păcate, noi toți plătim nota de plată a acestei complicități
Guvernul trebuie să înceteze să mai blocheze reforma guvernanței corporative, să implementeze de urgență jaloanele asumate în PNRR și să respecte recomandările Comisiei Europene, “exact*” cum sunt ele formulate.
* exact, exact/ă adjectiv
1. Care este conform cu realitatea, care este în deplină concordanță cu adevărul.
sinonime: adevărat întocmai
1.1 Care reproduce întocmai un model, care redă întocmai originalul.
sinonime: fidel
2. Punctual.
sinonime: punctual
exact adverb
1. În concordanță cu realitatea.
1.1. Chiar, tocmai.
sinonime: chiar tocmai
2. În conformitate cu un program, fără abatere, cu punctualitate.”