Cum s-a dezvoltat Igreens, producător de microplante și flori comestibile din județul Iași/ Andrei Baeanu, fondator: Comenzile s-au triplat și nu mai aveam cum să producem în 12 metri pătrați

Andrei Baeanu, fondator Igreens Sursa: Ziarul de Iași

Igreens, producător de microplante și flori comestibile din județul Iași, a început într-un dormitor de 12 metri pătrați, potrivit unui articol publicat de Ziarul de Iași.

Andrei Baeanu, absolvent al Universității de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad” din Iași, este fondatorul startup-ului „Igreens” și afacerea lui a început după pandemie.

„La bază sunt inginer horticol. Ideea afacerii a prins contur la începutul anului 2021. Chiar dacă pandemia ne ținea încă într-o zonă de incertitudine, semnele că restricțiile urmau să se relaxeze ne-au dat curaj să trecem la acțiune, consumând microplante. Am un partener în afacere și în viața de zi cu zi, Raluca Blăjuț, bioinginer de meserie”, a declarat Andrei Baeanu.

Antreprenorul a lucrat în corporație și a schimbat 6 job-uri într-un an, până a decis să înceapă afacerea. Andrei și soția lui au făcut un credit bancar de 5.000 de euro, apoi au mai împrumutat niște bani. Investiția inițială a fost de 20.000 de euro.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Cum tot mai multe povești ale afacerilor de succes încep cu «a renunțat la jobul din corporație pentru a-și urma visul», cam așa a început și povestea noastră. După multe joburi pe care le-am avut eu, vreo șase într-un an, am zis că merită să încercăm să facem ceva. Am vrut să aplicăm pentru un Start Up Nation și nu am reușit. Ne-am împrumutat la bancă. Am făcut un credit de 5.000 de euro, ne-am dat seama că nu ajung banii și am mai împrumutat. În timpul acesta, soția mea nu a renunțat la job. Investiția inițială a fost în jur de 20.000 euro. De acolo, a mai crescut. Hala, sera, adunat undeva la maximum 40.000 euro”, a adăugat tânărul antreprenor.

Andrei și soția lui au început producția într-o cameră mică dintr-un bloc, unde cultivau microplante. După trei luni în care afacerea a crescut, au decis că spațiul nu mai este suficient și au mutat activitatea în serele din Cotnari, comună din județul Iași.

„Am transformat un dormitor din care am scos patul, mobila… Și am pregătit rafurile pentru prima producție. Puteam să producem doar 100 caserole în momentul ăla, pentru că eram limitați de spațiu, 12 mp. După câteva luni în care am cultivat în dormitorul unde am început, ne-am mutat într-un spațiu mai mare, la Cotnari. Comenzile s-au triplat și nu mai aveam cum să producem în 12 mp. Am decis să ne extindem echipa cu încă doi angajați, care să ne ajute în procesul de cultivare. Acum avem opt angajați care ne ajută cu procesul de producție și livrare”, spune Andrei Baeanu.

Microplantele de mazăre și ridiche sunt cele mai căutate, mai ales de restaurantele din industria HoReCa. Pe partea de flori comestibile, startup-ul are în portofoliu până la 10 sortimente.

„Igreens” livrează între 2.000 și 3.000 de caserole, săptămânal, în zona Moldovei și în București, însă fondatorul companiei vrea să își extindă livrările la nivel internațional, până la finalul anului 2025.

„Clienții noștri principali sunt restaurantele, dar de anul trecut am început să vindem salata de microplante și în magazine și băcănii din Iași. Noi am început să lucrăm, în principal, cu diferite tipuri de afaceri, așa că ne-a fost destul de ușor să găsim clienți – microplantele erau deja cunoscute în industria Horeca. Cu persoanele fizice e altceva. Unii știu exact ce sunt microplantele și le consumă regulat, dar alții le descoperă abia acum. Sunt sceptici la început, până gustă una-două varietăți, realizează cât sunt de gustoase și află că sunt și sănătoase”, menționează Andrei Baeanu.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.