Potrivit Stuttgarter Nachrichten, Mercedes nu face mare caz de faptul că CEO-ul său, Ola Källenius, se întâlnește în mod regulat cu reprezentanți ai guvernului maghiar, inclusiv cu Viktor Orbán, transmite 24.hu. Între timp, Mercedes relochează mii de locuri de muncă din Germania în Ungaria, în primul rând datorită costurilor mult mai mici.
Potrivit Stuttgarter Nachrichten, Mercedes-Benz din Germania nu face mare caz de faptul că CEO-ul său, Ola Källenius, se consultă în mod regulat cu conducerea politică maghiară, inclusiv cu prim-ministrul Viktor Orbán. “Pentru a cultiva relațiile, șeful grupului întreține relații cu politica maghiară la cel mai înalt nivel. Cu toate acestea, publicul german ar trebui să știe cât mai puține despre acest lucru”, citează mfor.hu articolul ziarului.
Întâlnirile sunt raportate exclusiv de partea maghiară, iar producătorul auto german nu publică informații oficiale nici înainte, nici după. Acesta a fost și cazul când Viktor Orbán s-a pozat cu Källenius în fața steagurilor ungare la mijlocul lunii martie – ambii în aceeași ținută – sau când ministrul afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó, a postat o fotografie pe pagina sa de Facebook împreună cu CEO-ul Mercedes, șeful afacerilor de lobby al companiei și Orbán.
Mercedes nu a răspuns la aceste solicitări și nici măcar nu a confirmat că întâlnirile au avut loc.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Compania nu a oferit un răspuns substanțial nici la întrebările ziarului. De asemenea, nu a reacționat la modul în care cooperarea cu premierul ungar ar putea fi reconciliată cu valorile pe care Mercedes mărturisește de altfel că le îmbrățișează – cum ar fi democrația, statul de drept sau distanțarea de programul AfD.
Reorganizarea rețelei de producție este în fundal. Mercedes își reduce semnificativ capacitatea de producție din Germania și, în același timp, își extinde prezența în Ungaria. Compania își propune să dubleze ponderea țărilor cu costuri reduse în producția europeană, astfel că ar urma să crească această pondere de la 15 la sută în prezent la 30 la sută.
Producătorul auto din Stuttgart ar dori să producă 100.000 de mașini pe an în Ungaria, mai degrabă decât în Germania. Mii de locuri de muncă ar putea migra în Ungaria. Potrivit lui Wilhelm, „așa-numitele costuri ale factorilor de acolo – care includ în primul rând salariile – sunt cu 70 la sută mai mici decât în Germania”.
Ulterior, ziarul a publicat un articol de opinie axat pe extinderea Mercedes și Bosch în Ungaria. Autorul, Matthias Schmidt, avertizează că, în timp ce liderii industriei germane caută noi piețe în regiunile tensionate ale lumii, ei fac tot mai multe afaceri cu guverne care ignoră în mod deschis regulile democratice.
„Faptul că persoanele implicate nu se simt complet în largul lor cu aceste afaceri reiese și din secretul cu care CEO-ul Mercedes, Ola Källenius, a dorit să păstreze recenta sa vizită la Orbán”, afirmă autorul citat de mfor.hu.