Nopțile caniculare din Europa au crescut în 2024, în cel mai fierbinte an înregistrat pe continent de la revoluția industrială până în prezent, potrivit retrospectivei sezoniere „vara anului 2024” realizate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S). Nopți tropicale înseamnă ore nedormite, în care te zbați transpirat între cearceafuri, iar ferestrele deschise nu aduc vreun strop de răcoare. Temperaturile nocturne sunt importante pentru sănătatea umană, fiind momentul din ciclul circadian în care organismul se recuperează.
Încă din anii 1980, nopțile tropicale – când temperaturile nu scad sub 20°C – au devenit din ce în ce mai frecvente în Europa. Însă, anul trecut, destinațiile de vară din sudul Europei – inclusiv țărmurile însorite din sudul Italiei, Croația, Turcia și Grecia – au avut parte de un record de 23 de nopți tropicale. Este aproape de trei ori mai mult decât media de doar 8 nopți și cu mult peste recordul anterior de 16, înregistrat în 2012, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE.

Retrospectivă sezonieră C3S: vara 2024” – Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S)
Totodată, în cel mai fierbinte an înregistrat vreodată în Europa, schimbările climatice încălzesc atmosfera, provocând „stres termic” atât ziua, cât și noaptea. Anul trecut au fost și 66 de zile cu „stres termic sever” în sudul Europei – când temperatura resimțită atinge sau depășește 32°C – depășind cu mult media de 29 de zile.
Părți ale Europei au fost afectate de valuri semnificative de căldură în timpul verii anului 2024. În iunie, sudul Italiei, sud-estul Europei și Turcia au fost lovite de un val de căldură, cu temperaturi care au atins 40°C în multe zone. În iulie, valurile de căldură au afectat Italia, Grecia și Bulgaria, iar în august, o mare parte a Europei de sud-est, inclusiv Italia, Portugalia și Spania, a experimentat condiții similare.
Temperaturile ridicate în timpul zilei, combinate cu nopțile sufocante, împing limitele confortului și ale sănătății umane. Madeleine Thomson, șefa departamentului de Impact Climatic și Adaptare la fundația de cercetare în sănătate Wellcome, a spus pentru Sky News: „Europa se încălzește și nu suntem pregătiți pentru impactul asupra sănătății noastre. Decesele cauzate de stresul termic sunt cel mai vizibil efect. Dar căldura extremă nu doar ucide – crește și riscul de boli de inimă, complicații în sarcină și probleme de sănătate mintală.”
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Totodată, căldura ar putea schimba și modul în care alegem să ne petrecem vacanțele. O companie de turism a afirmat că a observat „o creștere clară a frecvenței și severității fenomenelor meteorologice extreme” care afectează excursiile din Europa. Compania se adaptează la această „nouă realitate” prin renunțarea la vacanțele de drumeții în Turcia în lunile iulie și august și lansarea de noi călătorii estivale în Scandinavia – rezervările britanicilor crescând în aceste zone cu 40% anul trecut.
Google a spus pentru Sky News că a observat o tendință nouă, în creștere rapidă, a căutărilor precum „vacanță de vară în Europa fără căldură excesivă” și „destinații de vacanță fără risc de incendii în iulie”.
Vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S). Temperatura medie a aerului la nivelul solului pe continent a fost cu 1,54°C peste media perioadei 1991–2020, depășind recordul anterior din vara lui 2022 cu 0,2°C. Vara record din 2024, poate că a fost extremă, dar face parte dintr-o tendință pe termen lung, preconizează Copernicus.
Europa este cel mai rapid continent care se încălzește, cu o rată de două ori mai mare decât media globală – parțial din cauza suprapunerii cu regiunea arctică.
Vremea va continua să varieze, așa că oamenii de știință nu pot prezice exact câte nopți tropicale sau valuri de căldură vor fi anul acesta, dar sunt convinși de tendință. „Avem nevoie urgentă să reducem emisiile și să ne adaptăm orașele. Schimbări simple, precum mai multe spații verzi și canale de apă, pot ajuta la răcirea zonelor urbane și protejarea sănătății publice.”, a afirmat Madeleine Thomson de la Wellcome.
Sursa Retrospectivă sezonieră C3S: vara 2024 – Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE (C3S)