VIDEO INTERVIU Marele pariu al UiPath pe inteligența artificială agentică. Mateusz Majewski: „Vom avea nevoie de mai mulți roboți pentru a executa ceea ce AI va fi capabilă să gândească”

Mateusz Majewski UiPath Sursa foto: Colaj Economedia / Linkedin

UiPath, gigantul tehnologic născut în România, a anunțat recent o schimbare strategică majoră: trecerea de la automatizarea proceselor robotizate (RPA) clasică la era inteligenței artificiale agentice (Agentic AI). Într-un interviu pentru Economedia, Mateusz Majewski, Vicepreședinte pentru Europa de Sud-Est, explică resorturile acestei tranziții, văzută nu ca o ruptură, ci ca o „evoluție naturală” alimentată de omniprezența AI.

Majewski subliniază că AI Agentic nu va înlocui RPA, ci, dimpotrivă, îi va spori importanța – „vom avea nevoie de mai mulți roboți pentru a executa ceea ce AI va fi capabilă să gândească”, afirmă el, descriind o simbioză în care agenții AI (creierul) colaborează cu roboții RPA (corpul) pentru a îndeplini obiective complexe, sub supravegherea oamenilor („oamenii conduc”).

Majewski explică faptul că noii agenți AI sunt gândiți „pe baza obiectivului, mai degrabă decât pe baza sarcinii”, având capacitatea de a naviga situații mai nuanțate, cu escaladare către oameni doar la nevoie. Aplicabilitatea este vastă, de la fluidizarea proceselor end-to-end în banking sau asigurări, la revoluționarea serviciilor pentru clienți („un spațiu excelent pentru agenți”) și optimizări în sectoare critice precum sănătatea sau producția. El insistă însă că nu este o tehnologie de nișă: „Nu voi limita acest lucru la o singură industrie”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

O atenție deosebită este acordată pieței din România, pe care Majewski o vede într-o „poziție foarte, foarte norocoasă”, capabilă să valorifice talentul ingineresc local pentru a construi reziliență într-un context geopolitic complex și a răspunde presiunilor demografice. „Consolidăm reziliența locală”, afirmă el, subliniind interesul masiv manifestat local, inclusiv din sectorul public, un pilon important pentru companie.

În final, Majewski subliniază urgența adaptării: „Inteligența artificială este deja prezentă. Nu este ceva ce va veni în viitor”, iar perfecționarea continuă este naturală, deși esențială este înțelegerea obiectivelor de afaceri înainte de implementare.

Recunoscând că întreaga piață tech trece prin ajustări, inclusiv UiPath, care a făcut concedieri în trecutul apropiat, el poziționează tranziția UiPath către AI Agentic drept „marele nostru pariu”, o schimbare fundamentală menită să aducă valoare durabilă și să definească viitorul automatizării, o mișcare strategică urmărită îndeaproape și cu „curiozitate” de investitori, al cărei succes va depinde de adopția concretă în procesele clienților.

Citește interviul integral (realizat în data de 9 aprilie):

Economedia: UiPath a anunțat o trecere de la RPA clasic la AI agentic. Ce anume a declanșat această schimbare către AI agentic?

Cred că am evoluat de la robotic process automation (RPA) clasic – automatizarea proceselor robotizate – deci îmbunătățiri printr-o tehnologie de robotizare a proceselor de business – în primul rând la platforma care conține și process mining, test automation, procesare inteligentă a documentelor. Dar chiar acum pe piață observăm o mare mișcare în jurul inteligenței artificiale. Aceasta este considerată drept una dintre marile tehnologii care vor îmbunătăți productivitatea. Și, bineînțeles, pentru UiPath, inteligența artificială este în sângele nostru. Este ceva ce folosim de foarte mulți ani. Așadar, interesul general s-a reunit de fapt într-un moment foarte, foarte norocos.

Credem că viitorul pentru UiPath este reprezentat de adoptarea de către întreprinderi a inteligenței artificiale combinată cu automatizarea. Deci, eu o văd mai mult ca pe o evoluție a ceea ce am putea îmbunătăți ca proces de afaceri cu automatizarea proceselor robotice. În momentul de față, agenții care sunt echipați cu modele mari de module lingvistice cu capacități Gen-AI sunt încă soluții RPA foarte, foarte productive, precum și alte automatizări pentru a fi într-adevăr mai specifice și orientate spre obiective.

Așadar, ceea ce vedem este de fapt o evoluție a automatizării clasice, care se desfășoară în paralel cu oamenii, roboții, agenții și modelele lingvistice mari (LLM-urile) care lucrează împreună. Dar noi credem că oamenii vor continua să supravegheze. Oamenii vor conduce, iar agenții vor sprijini roboții și apoi automatizarea în continuare.

Așadar, cred că este o schimbare importantă pe piață, deoarece se manifestă interesul general pentru inteligența artificială. Cred că avem o idee grozavă despre cum să o realizăm într-un mod sigur și guvernat în cadrul mediului enterprise. Așadar, nu vorbim despre productivitatea privată, ca să spunem așa, cum să folosești inteligența artificială pentru a-ți planifica următoarea călătorie. Ci vorbim mai degrabă despre modul în care te poți baza pe capacitățile inteligenței artificiale pentru procesul de afaceri. Iar acest lucru este foarte, foarte diferit, deoarece necesită o orchestrație suplimentară.

Economedia: Dar termenul AI agentic are interpretări diferite. Cum îl vede UiPath? Ce înseamnă pentru UiPath și clienții săi?

Bineînțeles, noi lansăm constructorul de agenți, dar și orchestrarea agentică. Așadar, credem că nu este vorba doar despre construirea capacităților agenților AI în sine, care vor utiliza tehnologiile GenAI, tehnologiile RPA și alte tehnologii, ci și despre cum să navigheze și să orchestreze, în viitor, mai mulți agenți în fiecare companie într-un mod sigur. Așadar, analizăm acest aspect din perspectiva modelării proceselor de afaceri, a soluțiilor BPNN (Back Propagation Neural Network), precum orchestrațiile, în cadrul mai multor agenți.

Iar acest AI agentic reprezintă pentru noi o evoluție naturală a roboților care erau capabili doar să îndeplinească o sarcină foarte repetitivă, bazată pe reguli, către ceva mai orientat către obiective, unde oamenii vor fi un punct de escaladare în cazul în care agentul nu găsește drumul către obiectiv. Deci, cred că este doar un mod diferit de a privi acest lucru pentru noi și pentru capacitățile clientului de a rula de fapt inteligența artificială în întreprindere într-un domeniu mult mai larg. Așadar, agenții sunt concepuți pe baza obiectivului, mai degrabă decât pe baza sarcinii.

Economedia: RPA va deveni depășită sau va continua să joace un rol alături de AI-ul agentic?

Cred că agentic AI reprezintă un mare impuls pentru RPA. Până la urmă, trebuie să te bazezi pe ceva care este stabil. Sunt pe piața tehnologiei de mai bine de 20 de ani și am văzut diferite tehnologii crescând și căzând. Destul de amuzant, RPA devine din ce în ce mai populară, iar Daniel Dines, fondatorul nostru, compară agenții cu corpul și creierul. Până la urmă, inteligența artificială are un model grozav prin care poți prototipiza totul, doar pentru a avea instrumentele necesare pentru a face ceva. Aceștia sunt roboții, aceasta este RPA.

Cred că, de fapt, va fi nevoie de mai mulți roboți pentru a executa ceea ce AI va fi capabilă să gândească. Așa că văd agenți și roboți lucrând împreună. Așadar, cred că RPA va deveni în mod natural mai importantă din cauza capacității de a acționa.

Economedia: Ne puteți da câteva exemple despre modul în care RPA și Agentic AI vor funcționa împreună pentru UiPath și pentru clienții UiPath?

Priviți acest lucru din perspectiva clientului. În primul rând, vedem un mare interes al clienților noștri în spațiul agentic. Avem un număr de clienți care s-au înscris pentru versiunea preview înainte ca aceasta să fie anunțată pe piață.

Dar prototipurile pe care le vedem sunt de fapt orientate către situațiile în care clienții au început să facă o automatizare. În sistemul bancar sau de asigurări, există multe procese pe care le-au automatizat și care sunt bazate pe reguli. Dar acum încă mai au puncte de escaladare, cum ar fi sistemul de înrolare a oamenilor. În momentul de față, agenții pot de fapt să finalizeze toate acestea, pe măsură ce ne îndreptăm către gestionarea proceselor finale. Deci, ei pot îmbunătăți în continuare procesele pe care le automatizează.

Dar inteligența artificială este foarte populară în serviciile pentru clienți. Toate interacțiunile tuturor acestor clienți pe care îi avem se încheie cu clienții lor finali. Acesta este un spațiu excelent pentru agenți. Agent de servicii, agent de turism, agent de reclamații, agent de colectare a datelor, agent de curățare a datelor, diferiți agenți care lucrează pentru clienți cu toate beneficiile pe care le aduce inteligența artificială.

Vedem un spațiu mare și în domeniul asistenței medicale pentru automatizarea agentică, unde, de obicei, acești clienți au mai multe sisteme diferite răspândite pe întreaga infrastructură. Ei trebuie să consolideze datele, trebuie să valideze datele. Dar pacientul este important, la sfârșitul zilei. Așadar, cum vom elibera mai multe persoane care deservesc pacienții, în cazul în care back office și front office ar putea fi realizate prin intermediul unei tehnologii? Așadar, agenții vor juca probabil un rol important. Vedem acest lucru în adoptarea timpurie a AI agentic în sistemele de sănătate, în producție, în fabricație.

Nu voi limita acest lucru la o singură industrie. Dacă vă gândiți la asta, este vorba mai mult despre obiectiv. Care sunt sarcinile pe care le poate îndeplini acest agent și care vor aduce beneficii companiei, fie pe linia de jos, fie pe linia de sus. La UiPath, suntem norocoși să ne aflăm în această situație, deoarece avem o moștenire grozavă a unei tehnologii de automatizare foarte solide, cum ar fi RPA, iar apoi vom beneficia cu toții de binele automatizării AI.

Economedia: Specific pentru piața românească, vedeți oportunități pentru agenții AI? Există inițiative specifice croite special pentru piața românească?

Voi împărți răspunsul probabil în două părți. În primul rând, trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în Europa și, în special, în Europa de Est, unde se află, desigur, România, Polonia și alte câteva țări.

Suntem expuși la o anumită tensiune și presiune acum din cauza conflictului, dar și din cauza localizării geografice specifice. Desigur, nu ar trebui să subestimez ceea ce se întâmplă peste ocean, unde recent toate subiectele cu tarifele fac de fapt țările europene să lucreze la reziliența lor. Și, în mod specific, România și alte țări se află într-o poziție foarte bună, deoarece avem o mare capacitate în partea de inginerie pentru a valorifica tehnologii precum UiPath, care s-au născut și au crescut de fapt în București, pentru a beneficia de fapt de spectrul mai larg de companii de pe piața românească.

Noi, ca UiPath, ne poziționăm astfel încât să furnizăm o tehnologie pe care clienții o pot construi pe baza propriilor idei, procese și moduri de a servi piața, atât pentru clienții interni, cât și pentru cei externi.

Așadar, cred că România se află într-o poziție foarte, foarte norocoasă, în special în ceea ce privește expunerea la ceea ce se întâmplă în vecinătate și la conflictul în sine.

Ar trebui să consolidăm reziliența locală și să dezvoltăm această capacitate pe baza firmelor locale, a interacțiunilor locale, unde, din nou, România și Polonia sunt, probabil, cele două PIB-uri și economii cu cea mai rapidă creștere din flancul estic al Europei.

Au fost, până acum, și cred că au încă un impuls bun pentru a merge mai departe. Dar acum este vorba despre concentrarea pe plan intern. Înainte exista o perspectivă externă. Cred că acum ne construim capacitatea internă și reziliența internă. Și, în special, servind piețele locale, servind interacțiunile dintre centrele regionale, puteți profita de tehnologie ca UiPath, de exemplu, pentru a face acest lucru posibil.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Bineînțeles, avem o societate care de fapt îmbătrânește. Așadar, tehnologia este probabil una dintre acele părți pe care trebuie să le dotați și trebuie să o faceți acum pentru a putea obține un avantaj în fața concurenței. Deci cred că este ceva foarte important pentru acea locație să înceapă să o adopte. Companiile românești sunt foarte deschise să învețe despre acest lucru. Astăzi la summit avem probabil aproape 500 de persoane. Pot spune că există un mare interes pentru adoptarea AI Agentic.

Economedia: Există o strategie de implementare a AI Agentic în sectorul public, poate în cel românesc, poate în general? Și există riscuri pentru această tehnologie în sectorul public, având în vedere că sectorul public folosește date sensibile?

Sectorul public este foarte, foarte important pentru UiPath. Este unul dintre pilonii mari ai afacerii noastre de până acum. Și cred că el este expus la condiții foarte interesante în acest moment.

Majoritatea cetățenilor din România sunt dispuși să experimenteze serviciile online. Nimeni nu vrea să stea la coadă la ghișeu. Deci, în mod firesc, această mișcare face ca sectorul public să adopte obiective comune care îl vor ajuta să servească cetățenii. Și vedem un mare interes din partea diferitelor părți ale serviciilor din sectorul public de a utiliza automatizarea, acesta este scopul.

Considerăm că există un risc în acest sens? Unul dintre pilonii puternici ai UiPath este întregul model de guvernanță. Așadar, construim tehnologia astfel încât să poată fi auditată și urmărită. Unul dintre pilonii integrării inteligenței artificiale în platforma UiPath este capacitatea de a gestiona cu adevărat modul în care aceasta este utilizată, de a nu expune cu adevărat aceste date ale serviciilor publice către internetul global, ca să spunem așa, nu știi unde se află locația, dar trebuie să combinăm cu precizie această tehnologie cu locația specifică și cu legislația locală.

Așadar, cred că nu există alte riscuri decât riscurile actuale ale tehnologiilor pe care le folosesc acești clienți. Și chiar mai important, din cauza faptului că construim acest lucru în Europa, suntem foarte sensibili la aspectele GDPR, la aspectele legate de protecția datelor. Unul dintre produsele pe care le valorificăm în noile capacități este TrustLayer, care este conceput exact pentru ca clienții să poată controla mult mai bine ceea ce au și cum folosesc.

Economedia: Care este calendarul tranziției către inteligența artificială agențială? La ce ar trebui să se aștepte clienții de la dvs. în ceea ce privește schimbările din platformă pentru următorii unu până la trei ani?

Credem că agentic AI în sine este „vioara” dintre agenți și credem că vor fi foarte ușor de construit în platforma UiPath.

Aceasta este o aplicație de tip low code în care utilizatorii de afaceri pot fi de fapt agenți. Este vorba mai mult despre modul în care vom orchestra și gestiona. Acesta este un alt element, un fel de cadru de guvernanță. Fiecare mare jucător tehnologic de pe glob lansează acum agenți. Va fi un tip de practică foarte comun. Dar întrebarea este cum va fi orchestrat cest lucru. Avem o capacitate de orchestrare cu agenții proprii, dar și cu agenții terți, ceea ce înseamnă că vă puteți baza pe UiPath ca platformă unificată, indiferent de tehnologia pe care o veți utiliza.

Desigur, avem cazuri foarte specifice concepute pentru clienți, dar, de fapt, puteți valorifica capacitățile noastre către alți agenți, și cred că acest lucru va fi foarte important.

În ceea ce privește adoptarea? După cum am spus, există un mare interes din partea clienților care se alătură previzualizării noastre. Credem că, în viitorul apropiat, aceștia vor folosi o armată de agenți, iar noi îi vom ajuta să îi orchestreze și să îi facă eficienți.

Economedia: Clienții dumneavoastră ar trebui să facă ceva pentru a se pregăti? Există ceva ce ar trebui să știe?

Îi încurajăm să viziteze site-ul nostru web și să contacteze birourile UiPath pentru a afla ce înseamnă agentul enterprise. Cred că este o mare diferență între utilizarea privată a acestuia și utilizarea corporativă sau în sectorul public. Cred că există o diferență în ceea ce privește gestionarea orchestrației, configurarea agenților în mediul enterprise. Așa că suntem foarte bucuroși să valorificăm acest lucru. Lansăm cursuri, webinarii, seminarii și evenimente precum cel de astăzi pentru a ne ajuta să înțelegem ce înseamnă automatizarea agentică a întreprinderii, ce conține, cum să construim orchestrarea și agenții în sine. Și cred că este despre învățare, despre adoptarea de sine, înțelegerea și apoi practica.

Deci, ei pot vedea în practică, dacă se înscrie la preview, pentru a testa și a încerca. Iar nevoia pregătirii este necesară. Inteligența artificială este deja prezentă. Nu este ceva ce va veni în viitor. Este prezentă chiar acum. Fiecare sistem este AI. Fiecare persoană este aproape despre AI. Așadar, cred că avem cunoștințe comune în acest moment, dar se va transforma într-un sistem.

Ce poate fi acest agent, cred că este de explorat. Așadar, nu este ceva ce există deja pe piață. Încercăm să construim împreună cu clienții și partenerii noștri cea mai eficientă modalitate.

Economedia: Colegul dvs., Tudor Cosăcianu, a spus mai devreme în timpul conferinței că „agenții gândesc, roboții fac, oamenii conduc”. Trecerea la inteligența artificială agențială va necesita recalificare, perfecționare, expertiză și abilități din partea angajaților UiPath, din partea angajaților clienților?

Cred că da. Cred că, având în vedere ritmul în care inteligența artificială influențează piețele globale în acest moment, revoluția se apropie în mod natural. Din punct de vedere geografic și social, după cum știm, îmbătrânim, iar populația este de fapt în scădere. Vrem să fim mai productivi, deci vrem să facem mai multe în scurt timp, la sfârșitul zilei. Deci, desigur, tehnologia vă va ajuta, dar trebuie să o înțelegeți, trebuie să vă obișnuiți cu ea, trebuie să începeți să o utilizați și să o adoptați. Deci, în mod firesc, trebuie să posedați anumite competențe, care vă vor ajuta în acest sens.

Dar cel mai important este să înțelegeți care este afacerea dumneavoastră, care sunt obiectivele dumneavoastră. Deci nu este vorba doar de adoptare, pentru că există o tehnologie nouă. Trebuie să existe o adopție în contextul a ceea ce reprezintă indicatori de performanță importanți pentru afacere. Îmbunătățirea competențelor este puțin naturală. Putem compara acest lucru cu o revoluție industrială care a avut loc în sectorul auto. În trecut, construcția unui motor se făcea foarte manual. În prezent, există unele mașini pe care oamenii încă le supraveghează, oamenii le instalează, oamenii le verifică, oamenii gestionează lanțul de aprovizionare pentru piese. Atât de multe lucruri pot fi automatizate, dar nu totul. Este vorba mai degrabă de a alege care parte a afacerii poate fi automatizată, pentru că atunci vă veți valorifica avantajul competitiv. Prin urmare, cred că este foarte important să identificați acele puncte și să utilizați cu adevărat tehnologii eficiente și sigure pentru a realiza acest lucru. Da, perfecționarea profesională este o parte a acesteia. Nu ne putem imagina acum o lume fără dispozitive mobile. Este la fel. Inteligența artificială va fi prezentă în multe aspecte ale vieții noastre, ne vom obișnui cu ea dacă știm cum să o folosim, dacă suntem sensibili la unde este granița, cred că aceasta este partea de perfecționare profesională.

Economedia: Mă gândesc că agenții AI, în special modelele lingvistice de mari dimensiuni, sunt predispuși la halucinații, mai ales că agenții dvs. vor fi conectați la internet. Cum mizați pe atenuarea dezinformării sau a halucinațiilor, ce măsuri de protecție luați?

Nu cred că agenții ar fi expuși la halucinații în sine. Cred că percepția poate fi uneori greșită. Dacă ne uităm la cursa din domeniul inteligenței artificiale din acest moment, în fiecare săptămână există un lider diferit. Uneori este Claude, uneori este Gemini, uneori este OpenAI, uneori este Anthropic. Avem jucători importanți care concurează și își îmbunătățesc tehnologia zilnic.

Cred că, pe măsură ce la UiPath își va crește abilitatea de a-și interconecta platformele cu multipli agenți AI, acest lucru va împiedica ca clienții să fie expuși la halucinații. Modul în care construim acel agent și orchestrarea agentului este de fapt construit pe baza contextului. Deci, dorim să folosim cele mai bune AI care se referă la un context – de exemplu, politicile și practicile din cadrul companiei sau datele dumneavoastră sensibile nu sunt de fapt expuse la datele publice, cum ar fi internetul. Dar vom construi agentul pe baza cunoștințelor interne și a politicilor dvs. interne și nu vom depinde de un singur LLM și de un singur furnizor. Astfel, putem interconecta către UiPath pe acel agent care câștigă astăzi, dar și pe cei care vor câștiga mâine. De fapt, acesta este un concept de protecție. Așadar, contextualizarea activității agenților față de ecosistemul dvs. este foarte, foarte importantă. Și apoi să fii deschis la diferite modele. Și, de asemenea, inclusiv propriile modele. De fapt, foarte multe întreprinderi client nu se vor baza pe modele publice externe terțe. Ei se vor baza pe seturile lor de date și pe propriile modele, pe care le putem interconecta cu agenții UiPath. Acest lucru este foarte important, deoarece acesta este exact modul în care vă veți îndepărta de halucinații. Dacă vă bazați doar pe un singur model, s-ar putea să vă aflați exact în acel loc pe care îl credeți corect, dar care de fapt are date limitate sau expunere limitată sau poate există un concurent care este mult mai rapid.

Cred că există o luptă între China și SUA, din perspectiva LLM. Iar DeepSeek a dezvăluit cu adevărat acest lucru, că pot pot fi destul de eficienți cu prețuri competitive. Ca UiPath, dorim să fim deschiși și suntem deschiși la multe, multe modele diferite, inclusiv la propriile modele interne. Susținem tehnologia pe care o numim „bring your own model”. Este exact faptul de a nu halucina, astfel încât să vă puteți baza pe agenții noștri. Este mult mai mult decât ce au concurenții noștri, doar cu agenți construiți pe model.

Economedia: Ce se întâmplă cu preocupările legate de securitatea cibernetică și de securitatea datelor, având în vedere că unii agenți AI vor fi conectați la internet și la surse externe de date?

Acesta este un subiect foarte important, în special pentru această parte a Europei. Securitatea, GDPR, datele sensibile sunt foarte importante. Iar noi susținem acest mod de gândire conform căruia inteligența artificială ar trebui să fie responsabilă, ar trebui să fie construită într-un mod în care să o poți urmări.

Desigur, întregul concept de construire a automatizării agentice este construit pe marea noastră moștenire de tehnologie de automatizare, cum ar fi RPA. Așadar, valorificăm învățămintele pe care le-am avut timp de aproape 20 de ani de valorificare a RPA pe piață, pentru agenții de întreprindere. Iar această parte de moștenire și cunoștințe este foarte utilă pentru a construi un anumit cadru.

Securitatea cibernetică este o cursă. Întotdeauna te întreci în jurul ei. Ne uităm cu atenție la expunerile și amenințările actuale. Dar cred că, cu tehnologia pe care o construim, de fapt, este foarte ușor de urmărit unde sunt agenții.

V-am vorbit într-un context anterior despre construirea contextului pentru agenți, bazându-se pe anumite politici, precum și pe politici de securitate: ce pot face agenții, cum ar trebui să acționeze agenții, unde nu ar trebui să aibă acces agenții. Acest lucru este foarte, foarte important. Face parte din orchestrarea și construirea agenților în cadrul produsului. Dar încurajez toți ascultătorii să vină la noi și să afle mai multe, pentru că vă putem oferi explicații mult mai tehnice despre modul în care limităm anumite utilizări. Amintiți-vă acest lucru: am construit agenți pregătiți pentru întreprinderi. Este un agent diferit față de un agent de uz general, care valorifică doar informații generice.

Economedia: UiPath a suferit concedieri în ultimul an. Cum se aliniază aceste reduceri ale forței de muncă cu schimbarea strategică către AI-ul agentic?

Nu aș numi-o chiar așa. Dezvoltăm piețele, investim în piețe și, desigur, în mod natural, există unele valuri de investiții diferite și comportamente diferite pe piață.

Astfel, în prezent investim destul de mult în Europa, în Orientul Mijlociu și în diferite părți ale lumii.

Dintotdeauna, strategia noastră a constat în valorificarea resurselor interne și externe, cum ar fi partenerii noștri. A avut loc o corecție naturală în spațiul tehnologic. Așadar, nu a fost ceva specific pentru UiPath. Dacă vă uitați la toți marii jucători din domeniul tehnologiei, aceștia luau în considerare diferitele opțiuni de pe piață, corectând opțiunile go-to-market, deoarece dinamica piețelor este destul de mare, iar noi suntem expuși și la acest lucru.

Așadar, în prezent, analizăm cu atenție acest aspect și căutăm locuri pentru investiții de fapt.

Economedia: Cred că Daniel Dines a spus într-un interviu din ultimele zile că, înainte, UiPath făcea „vânătoare de elefanți” și că schimbă această strategie. Cum va schimba UiPath această strategie, luând în considerare inteligența artificială agentică, astfel încât să nu mai fie un nou hype și să nu mai fie o altă „vânătoare de elefanți”.

Cred că întreaga lume încearcă să descifreze un pic codul privind modul de adoptare a inteligenței artificiale, pentru a adopta inteligența artificială care va aduce beneficii afacerii. Și nu doar pentru că este cool, nu doar pentru că aceasta este o nouă tendință.

Deci, toți economiștii spun că aceasta va fi o nouă tehnologie valoroasă atâta timp cât veți fi capabili să o adoptați imediat. Iar noi credem cu tărie că legătura dintre inteligența artificială și automatizare este modalitatea de a adopta inteligența artificială mult mai eficient decât să încerci și să creezi prototipuri și să nu ajungi niciodată la o producție în final. Modelarea datelor nu este o noutate, este ceva ce se cunoaște foarte, foarte bine în matematică și statistică de ceva vreme. Dar cred că dotarea modelului cu un „braț” care are o acțiune de robot este modul în care se poate face automatizare în producție și în procesul de bază din fiecare organizație. Deci, cred că folosim impulsul acestei tehnologii „elefant”, AI, care într-adevăr „conectează punctele” din procesul de afaceri.

Cum îl veți adopta la sfârșitul zilei în activitatea dumneavoastră zilnică? Este ceva care vă va ajuta cu adevărat să fiți productivi? Și are o aromă diferită. Ar putea fi un mic asistent, ar putea fi un agent major care rulează întregul proces de la un capăt la altul prin companii întregi. Dar noi credem că conectivitatea „creierului” și a corpului implică LLM, Gen-AI, cu roboți, cu agenți, cu oameni, lucrând împreună, aceasta este calea.

Economedia: Care sunt parametrii pe care UiPath îi va folosi pentru a măsura succesul agenților AI?

În primul rând, credem că va exista mai mult decât un singur agent. Fiecare tehnologie va avea proprii agenți. Și, probabil, chiar acum, în acest stadiu, în care ne aflăm cu automatizarea agentică, construim aceste tipuri diferite de agenți împreună cu clienții noștri. Așadar, unul dintre parametrii de măsurare este ce fel de cazuri putem aduce la masa de lucru în beneficiul clienților noștri. Deci, cuantificăm acest lucru, analizăm acest lucru, încercăm să calculăm rentabilitatea a investițiiei cu ei și să ne asigurăm că această adopție se face în direcția procesului de afaceri.

Al doilea val probabil la care ne uităm de fapt este modul în care vom orchestra și naviga prin acest lucru, în cele din urmă. Imaginați-vă că, dintr-o dată, mulți clienți vor avea sute de roboți diferiți, chatbots, diferite arome ale acestora și diferite moduri de agenți. Deci cred că modul în care vom naviga și orchestra acest lucru va fi un alt val. Desigur, cu această dinamică a inteligenței artificiale, vor apărea tehnologii diferite.

Până la urmă, vrem să fim pe terenul unui proces de afaceri, al realității de afaceri a clienților și să adoptăm inteligența artificială. Acum ne concentrăm pe cazurile practice de utilizare, pentru a le construi într-un mod în care clienții vor beneficia și îi vor satisface.

Economedia: Dar aveți o foaie de parcurs pentru a obține o rentabilitate durabilă pe baza agenților AI?

Categoric, da. Acesta este marele nostru pariu și chiar schimbăm întreaga companie UiPath, nu doar pentru a o susține ca o companie nativă de inteligență artificială, dar credem că aceasta este o evoluție naturală. Aceasta nu înseamnă că lăsăm ceva în urmă. Vom valorifica întreaga moștenire a UiPath în lumea agenților. Așadar, credem că agenții ne vor stimula, dar și că tehnologia actuală va continua să se dezvolte, că vom continua să evoluăm, că vom continua să facem unele îmbunătățiri. Iar cele două împreună, de fapt, se potrivesc destul de bine ca o căsătorie, ca o pereche. Așa că le vom valorifica pe amândouă. Moștenirea noastră cu agenții va fi probabil următorul mare lucru care ne va ajuta să creștem și să ajutăm clienții.

Economedia: Cum reacționează investitorii la această schimbare de strategie, având în vedere riscurile actuale ale AI și ale agenților AI?

Cred că piața privește acest lucru cu ochi deschiși și curiozitate. Desigur, faza de adopție este foarte importantă. Nu este vorba doar de faza de creare. În acest moment ne aflăm în faza de creație, în care clienții construiesc, încearcă, fac prototipuri, văd unde ar putea apărea următoarea îmbunătățire.

Cred că punctul foarte critic va fi adoptarea automatizării agentice, a orchestrației agentice, deoarece acest lucru va dovedi de fapt gândirea corectă sau poate corecția necesară acum.

Dacă vă uitați la partea de cercetare, toți cercetătorii indică faptul că agentic AI va fi cel mai important lucru care va urma. O vedem și pe baza interesului.

Recent am citit un raport excelent de la Gartner, care poziționează automatizarea agentică drept prioritatea numărul unu pentru majoritatea CIO – directorii de informația.

Așadar, cred că toate se îndreaptă spre aceeași concluzie. Dar adoptarea este foarte importantă. Deci, ne concentrăm pe găsirea cazurilor de utilizare potrivite, găsirea poziției potrivite pe piață și, de fapt, orchestrarea tuturor acestor lucruri împreună.

Deci investitorii au început cu curiozitatea.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.