Firmele conectate cu familia lui Paul Stănescu nu au plătit redevențe de peste un milion de lei pentru stuful concesionat din Delta Dunării – Curtea de Conturi

stuf delta dunarii tulcea natura vegetatie Foto: Pexels

Raportul de audit al Camerei de Conturi Tulcea arată că firmele SC Ecologic Danube SRL și SC Biodelta Resurse SRL, unde fiul baronului PSD Paul Stănescu, Ștefan Alexandru Stănescu, a fost acționar, nu au plătit o redevență de peste un milion de lei către Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” pentru stuful din Deltă pe care îl concesionaseră pentru 25 de ani. Afacerea e vizată și de o anchetă a Parchetului European.

Totul a pornit în 2020, când SC Ecologic Danube SRL și SC Biodelta Resurse SRL, două firme în care era asociat Ștefan Alexandru Stănescu (fiul lui Paul Stănescu, PSD) au concesionat stuful de pe o suprafață de 36.000 de hectare din Delta Dunării.

Contractele de concesiune au fost suspendate timp de doi ani, până în 2022, din cauza pandemiei de coronavirus, fiind reluate în intervalul 2022-2023, când s-a recoltat stuf și s-au plătit redevențele.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Raportul Curții de Conturi:

Raportul Curtii de Conturi despre afacerea cu stuf in Delta Dunarii

 

O investigație a jurnalistului Paul Angelescu de la “România te iubesc”, din octombrie 2023, a arătat modul în care fiul lui Paul Stănescu a reușit să concesioneze stuful din Delta Dunării.

La scurt timp, Ștefan Alexandru Stănescu și-a concesionat părțile sociale la cele două firme care concesionaseră pe 25 de ani stuful din Deltă (SC Ecologic Danube SRL și SC Biodelta Resurse SRL).

Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” nu a reziliat contractele de concesiune

Un controlul al Camerei de Conturi Tulcea a scos la iveală datorii de peste un milion de lei la plata redevenței pe care cele două firme le au către Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” (ARBDD).

„Neurmărirea și neîncasarea redevențelor în valoare cumulată de 1.063.954,18 lei, restante la data de 30.06.2024, datorate de către societățile ECOLOGIC DANUBE SRL și BIODELTA RESURSE SRL”, se arată în raportul de audit.

Auditorii financiari au descoperit și că ARBDD nu a reziliat contractele de concesiune din cauza neplății redevențelor, deși avea dreptul să o facă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Neaplicarea corespunzătoare și unitară a prevederilor contractuale în cazul contractelor de concesiune care au ca obiect activitatea de valorificare a resurselor stuficole situate în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, în condițiile în care pentru neplata redevenței de către societatea DELTA ART SRL ( n.r. a treia firmă care concesionase o suprafață cu stuf din Delta Dunării), în valoare de 33.672 lei, restantă la data de 30.06.2023, s-a procedat la rezilierea de îndată a contractului de concesiune, iar pentru neplata redevenței de către societățile ECOLOGIC DANUBE SRL și BIODELTA RESURSE SRL, în valoare cumulată de 1.063.954,18 lei, restante la data de 30.06.2024, nu s-a procedat similar la rezilierea contractelor de concesiune”, au stabilit inspectorii financiari.

Nu s-au perceput penalități de întârziere

Auditorii financiari au scos la iveală și faptul că Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” nu a calculat penalități de 0,1% pe zi de întârziere pentru neplata la termen a obligațiilor contractuale, în conformitate cu prevederile contractuale prevăzute.

În plus, ARBDD nu a publicat anunțul de participare la licitația organizată pentru concesionarea zonelor stuficole din perimetrul Rezervației Delta Dunării în Monitorul Oficial, Partea a VI a și într-un cotidian de circulație națională în conformitate cu prevederile art. 314, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicarea anunțului fiind realizată doar într-un cotidian de circulație locală.

După ce pe fir a intrat și Parchetul European, care a început propria investigație în acest caz, în noiembrie 2024 BIODELTA RESURSE SRL și ECOLOGIC DANUBE SRL au transmis adrese către Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, prin care cereau rezilierea pe cale amiabilă a contractelor de concesiune.

„Solicităm rezilierea contractelor de concesiune, conform prevederilor Cap. XVI, pct. 16.1, lit. f), fără plata de daune”, se menționează într-una dintre adrese.  Ministerul Mediului a precizat că nu se mai pot rezilia contractele de concensiune fără plata datoriilor restante și a unor daune către ARBDD.

Context

Centrul Județean Tulcea al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a refuzat să le plătească celor două firme care au concesionat stuful din Delta Dunării subvențiile cerute, potrivit unui document oficial consultat de G4Media. Scandalul stufului din Deltă a dus la demiterea în februarie 2024 de către ministrul PSD Florin Barbu a șefului APIA, liberalul Ionuț Lupu, care stopase atunci plata subvențiilor.

APIA a arătat că decizia de respingere are ca motiv faptul că cererea de acordare a subvenției a fost depusă înainte de apariția legii care permite subvenționarea activității de recoltare a stufului.

  • ”Cererea dumneavoastră de plată se respinge în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cererea de plată nu este eligibilă deoarece a fost depusă la data de 30.05.2023 pentru suprafețe de pășuni utilizate în sistem de paludicultură. Dispozițiile legale care reglementează activitatea de paludicultură au fost introduse ulterior depunerii cererii de plată, iar potrivit principiului neretroactivității legii civile în timp (prevăzut la art. 6 din Codul Civil), aceste dispoziții își produc efectul de la data intrării în vigoare a Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 317/2023 (care modifică Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 80/2023), respectiv data de 8 august 2023, nu retroactiv. Măsurile dispuse prin prezenta decizie pot fi contestate în termen de 30 de zile calendaristice de la data confirmării de primire a acesteia de către beneficiar”, se arată în decizia APIA.

La începutul anului, Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a cerut documente de la instituțiile statului în legătură cu modul în care două firme care în trecut au fost conduse de apropiați ai baronul PSD Paul Stănescu, Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL, au ajuns să solicite subvenții europene de aproape 6 milioane de euro pentru stuful din Delta Dunării.

Firmele, controlate la acel moment de fiul lui Paul Stănescu și de un fost consilier al secretarului general PSD, au ajuns să ceară subvenții europene pentru stuf în urma unei legi promovate de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, considerat chiar omul de casă al lui Stănescu.

Astfel, o lege modificată pe ascuns în 2023 în Parlament, a transformat Delta Dunării în pajişte, pentru care se pot cere subvenții de milioane de euro de la UE, potrivit unei investigații a emisiunii ”România, te iubesc” de la Pro TV.

Investigația Pro TV arată că parlamentarul care a modificat legea este tocmai Florin Barbu, la acel moment președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Ulterior, proiectul a trecut rapid prin Parlament și a fost promulgat de președintele Iohannis.

În 2023, cele două firme care au concesionat activitatea de recoltare a stufului din Delta Dunării au cerut subvenție în baza legii lui Florin Barbu.

Cererea de plată transmisă de cele două firme, Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL, fusese inițial aprobată de APIA Tulcea, dar a fost stopată de structura centrală a instituției în urma controalelor lansate.

Un alt semn de întrebare legat de cererea de subvenție are legătură cu obiectul subvenției. Astfel, firmele au dreptul să recolteze stuful în perioada octombrie – martie, când stuful e mai degrabă uscat, ceea ce face improbabilă utilizarea pe post de furaje pentru animale. Or, subvenția are tocmai rolul de a stimula producția de furaje.

Anul trecut, printre acționari se numărau Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, și Marinela Iscru, soția preotului Mădălin Iscru, fostul consilier al lui Paul Stănescu pe vremea când baronul PSD era ministru al Dezvoltării, potrivit anchetei Pro TV. Între timp, aceștia au ieșit din acționariatul firmelor.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.