România a înregistrat în anul 2024 cel mai mare deparaj fiscal de la criza financiară din 2009 până în prezent, conform datelor biroului european de statistică Eurostat analizate de Economedia.
- Deficitul bugetar este diferența între veniturile încasate de statul român și cheltuielile pe care acesta le face. Cea mai mare parte din aceste cheltuieli este „rigidă”, adică sunt cheltuieli care nu pot fi tăiate foarte ușor: pensiile și salariile. Raportarea deficitului ca procent din PIB indică presiunea exercitată asupra economiei. Pentru a acoperi deficitul bugetar, statul se împrumută și crește datoria publică, care de asemenea a ajuns la un nivel ridicat.
Eurostat a raportat că România a încheiat anul 2024 cu un deficit bugetar de 9,3% din Produsul Intern Brut. Acest deficit a depășit chiar și minusul raportat de România în pandemie, de 9,2% din PIB.
O cifră mai mare a mai fost înregistrată doar în anul 2009, anul crizei financiare, când România a raportat un deficit bugetar de 9,5% din Produsul Intern Brut.
În termeni nominali, deficitul bugetar a sărit în anul 2024 de 160 miliarde lei, un maxim absolut. Această evoluție semnalează o pierdere de control asupra cheltuielilor publice, într-un an fără șocuri excepționale precum pandemia – ceea ce amplifică gravitatea situației. Anul 2024 a fost marcat însă de trei rânduri de alegeri, pe care Guvernul le-a „sărbătorit” majorând salarii, dar și pensiile de două ori. Acest lucru s-a suprapus cu cheltuieli mari pentru infrastructură, dar și pentru apărare.
(click pentru imagine mare)

Eurostat calculează deficitul bugetar în termeni ESA, standardul în cadrul UE. Spre comparație, statul român a raportat un deficit bugetar în termeni cash. Aceasta a fost de 8,65% din PIB în 2024. Diferența între cele două este că Eurostat ia în considerare, la calculul deficitului pe anul 2024, și plăți aferente anului 2024 amânate pe 2025. Această practică a amânării de facturi este des folosită de guverne, inclusiv de cel român, pentru a „cosmetiza” deficitul.
Ministerul Finanțelor a explicat, marți seara: „Influențe negative în calculul deficitului ESA au avut în principal sumele datorate și neplătite la sfârșitul anului de către instituțiile bugetare, ceea ce a presupus cheltuieli mai mari cu 9,1 miliarde lei, cât și transpunerea dobânzilor (-9,6 mld lei) din baza cash în baza accrual în funcție de termenele de plată“.
Însă Finanțele au dar asigurări că, chiar și în acest context, „România își reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 și, totodată, va continua această traiectorie și în următorii ani, așa cum prevede Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană“.
Cel mai mare deficit din UE
România a avut, după calculele Eurostat, cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană.
Următoarele cele mai mari deficite au fost înregistrate în Polonia (-6,6%), Franța (-5,8%) și Slovacia (-5,3%). Douăsprezece state membre au avut deficite egale sau mai mari de 3% din PIB.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În 2024, toate statele membre, cu excepția Danemarcei (+4,5%), Irlandei și Ciprului (ambele +4,3%), Greciei (+1,3%), Luxemburgului (+1,0) și Portugaliei (+0,7%), au raportat un deficit.
Planul fiscal: spre deficit de 7% în 2024
Deficitul de 9,3% din PIB este nivelul de la care România trebuie să coboare în acest an la un deficit de 7% din PIB, conform planului fiscal pe care și l-a asumat țara noastră în fața Comisiei Europene.
România se află de mai mulți ani în procedură de deficit excesiv și și-a asumat un plan pe 7 ani prin care va reduce deficitul sub 3% din PIB.
În acest context, România și-a asumat să facă o reformă fiscală prin care să controleze cheltuielile și să crească veniturile.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a afirmat însă în mod repetat că reforma fiscală, prevăzută în planul fiscal să fie deja în vigoare la 1 aprilie 2025, nu va fi discutată decât după jumătatea anului și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026.
O reformă fiscală este evitată în acest an sau cel puțin în aceste luni, în contextul în care urmează un nou rând de alegeri, pentru funcția de președinte, pe 4 și 18 mai. Toți guvernanții manifestă o reticență să își asume și să implementeze măsuri fiscale dure sau nepopulare înainte de alegeri cu o astfel de importanță, chiar dacă sunt necesare pentru controlul deficitului.
Situație critică: la un pas de junk
România se află însă într-o situație critică în ceea ce privește finanțele publice. Țara noastră se află în acest moment la un pas de junk, conform evaluării agențiilor de rating. Agențiile încă recomandă România ca destinație de investiții pentru investitorii străin.
Însă dacă autoritățile nu iau măsuri pentru corectarea deficitului, atunci țara noastră va fi retrogradată și o singură treaptă în jos o separă de a deveni o țară nerecomandată investițiilor.
Agențiile de rating se așteaptă dacă nu la o reformă fiscală din acest an, măcar la adoptarea în acest an a unor măsuri cu aplicare de anul viitor.
Analist: Nu cred că scăpăm de majorări de taxe
Adrian Codirlașu, analist financiar, președinte al Asociației Chartered Financial Analyst (CFA) România, a explicat pentru Economedia că acest deficit bugetar este „extrem de ridicat și nesustenabil”.
Guvernul a majorat anul trecut cheltuieli precum pensiile inclusiv în a doua parte a anului (începând din septembrie). Drept urmare, presiunea acestor cheltuieli rigide în plus va fi și mai acută anul acesta, când povara lor se va resimți pentru întregul an, nu doar pentru câteva luni, spune Adrian Codirlașu.
„Tot ce înseamnă salarii, pensii, partea fixă din buget va fi și mai mare anul acesta. Chiar dacă aceste cheltuieli au fost înghețate în 2025, ele au fost înghețate la valoare mai mare, crescută de două ori anul trecut pe partea de pensii și de mai multe ori pe partea de salarii”, afirmă analistul.
Acest lucru se vede deja în deficitul pe primele luni din 2025, care s-a situat la 1,58% din PIB pentru primele două luni din an, față de 1,64% din PIB în primele două luni ale anului 2024. Ajustarea a fost, așadar, minoră.
„Dacă ne uităm la primele două luni ale anului și extrapolăm, ne rezultă un deficit pe cash mai mare decât anul trecut”, explică el.
Drept urmare, premisele pentru acest an nu sunt bune. Iar alte cheltuieli neprevăzute, care nu au fost socotite la începutul anului, par să se adauge pe parcurs.
„Va fi nevoie de venituri suplimentare și astea se vor obține prin taxe. Asta așteaptă și agențiile de rating pentru a menține ratingul. Nu cred că scăpăm de majorări de taxe, chiar dacă ele sunt votate de anul acesta și aplicate de anul viitor, ca să dea credibilitate politicii fiscale”, afirmă Adrian Codirlașu.