Lanțul croat de burgeri Submarine, care a achiziționat recent Vivo Fusion Food Bar din România, se așteaptă ca investițiile totale în extinderea rețelelor lor de restaurante din cele două țări să ajungă la 5 milioane de euro până la sfârșitul anului 2028, a declarat fondatorul Submarine pentru SeeNews.
„Anul acesta și în următorii trei ani, plănuim să investim peste 5 milioane de euro (5,8 milioane de dolari) în extinderea portofoliului nostru”, a declarat Aleksandar Lazinica într-un interviu pentru publicația citată.
Submarine, care este deținut majoritar de fondul croat de capital de risc Prosperus Growth și deține două restaurante proprii în România, a încheiat în decembrie o tranzacție pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni Vivo Fusion Food Bar. Detaliile tranzacției nu au fost făcute publice, dar Lazinica a declarat că fondatorii români ai Vivo Fusion Food Bar vor rămâne alături de compania lor în calitate de acționari minoritari.
„Continuitatea oferită de implicarea continuă a fondatorilor în structura de management este esențială”, a explicat Lazinica.
Pentru moment, Submarine și Vivo Fusion Food Bar vor continua să funcționeze sub branduri separate.
Submarine a deschis primul său restaurant în Croația în 2014. Acum operează 19 locații în țara adriatică și plănuiește să deschidă încă două anul acesta
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Submarine a intrat în România în 2021 cu un model de „bucătărie întunecată” care oferă burgeri Submarine printr-o aplicație de livrare. Din decembrie 2022 a deschis acolo propriile sale restaurante fizice. Este primul lanț croat de burgeri care se extinde în străinătate.
Lazinica a declarat că a fost atras să investească pe piața restaurantelor din România datorită culturii culinare impresionante a României și a populației relativ ridicate, deoarece numai Bucureștiul are peste două milioane de locuitori, iar întreaga țară are aproximativ 19 milioane de oameni, cu multe centre urbane regionale.
„Este o piață similară Croației din punct de vedere cultural și al puterii de cumpărare, în timp ce Bucureștiul este o capitală europeană vibrantă, plină de oameni tineri și la modă, care caută experiențe noi – inclusiv gustative”, a declarat Lazinica. „Spre deosebire de Croația, afacerea cu restaurante din România nu este sezonieră, ci funcționează pe tot parcursul anului”, a explicat el.
Vivo operează șase restaurante în București, două în Iași, unul în Pitești și unul în Brașov, cu planuri de extindere ulterioară. Veniturile totale preconizate din operațiunile Submarine în Croația și România în 2025 sunt de aproximativ 30 de milioane de euro, care vor fi generate în peste 30 de restaurante cu 500 de angajați.
„Europa de Sud-Est este pregătită pentru un concept ca al nostru, în care anumite grupuri de consumatori prioritizează savurarea unor alimente de înaltă calitate preparate din ingrediente proaspete și locale”, a declarat Lazinica. În prezent, există un număr din ce în ce mai mare de astfel de consumatori în regiune, în special în rândul persoanelor tinere și la modă din marile zone urbane, al persoanelor care apreciază burgerii gourmet și conceptul „de la fermă la masă”, al celor care caută opțiuni alimentare mai sănătoase, fără aditivi și OMG-uri, precum și al familiilor și turiștilor ca o categorie specială de clienți, a subliniat el.
Deoarece clienții tipici ai Submarine se încadrează în acest profil, compania croată este interesată în special de achiziționarea unor lanțuri care, pe lângă faptul că sunt dedicate calității, au locații atractive în zonele pietonale ale centrelor urbane, a spus Lazinica. În plus, este deschisă și la construirea unui concept de la zero, la fel cum a intrat pe cont propriu pe piața românească.
„Este prea devreme să vorbim despre anumite țări în care plănuim să ne extindem. Singurul lucru pe care îl pot confirma în acest moment este că nu vom franciza – toate restaurantele vor rămâne sub controlul nostru direct, astfel încât să putem gestiona mai eficient calitatea produselor și să ne dezvoltăm în continuare propria cultură corporativă”, a conchis fondatorul Submarine.