Apple și Meta au primit amenzi totale în valoare de 700 de milioane de euro pentru încălcarea legislației UE privind piețele digitale, transmite TechRider.
Legea UE privind piețele digitale (DMA) este un regulament care vizează crearea unor piețe digitale mai echitabile și mai competitive în cadrul Uniunii Europene. Acesta vizează platformele online mari, denumite „gatekeepers”, care au un impact semnificativ asupra pieței interne și acționează ca porți importante pentru ca întreprinderile să ajungă la consumatori.
DMA stabilește un set de obligații și interdicții pentru acești „gatekeepers”. Aceste norme vizează prevenirea practicilor anticoncurențiale, cum ar fi promovarea propriilor produse și servicii, utilizarea neloială a datelor și împiedicarea utilizatorilor să schimbe serviciile. De asemenea, companiile au obligația să le permită utilizatorilor să dezinstaleze software preîncărcat pe dispozitive.
Potrivit oficialilor UE, scopul DMA este de a stimula inovarea, de a spori posibilitățile de alegere ale consumatorilor și de a asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile mai mici.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Nerespectarea normelor poate duce la amenzi substanțiale, care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri anuală globală a unei companii.
Comisia Europeană a amendat Apple cu 500 de milioane de euro și pe Meta cu 200 de milioane de euro.
Legislația digitală a UE este controversată. Unele voci susțin că legile sunt neclare și inhibă inovația în Uniune, iar altele că aceasta este necesară pentru a proteja consumatorii de abuzurile marilor companii.
Printre cei care au spus că reglementările excesive pot frâna dezvoltarea în Europa se numără magnatul francez al tehnologiei Xavier Niel. Pe de altă parte, europarlamentarul Marc Angel din Luxemburg a apărat legislația digitală a UE și a spus că nu trebuie să lăsăm marile companii americane „să își crească profiturile pe seama bunăstării cetățenilor noștri și a democrațiilor noastre”.