Comisia Europeană (CE) a decis să închidă ancheta privind obligațiile Apple în materie de alegere a utilizatorilor în temeiul Actului legislativ privind piețele digitale (DMA), în urma unui dialog constructiv cu Apple, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
De asemenea, Comisia a informat Apple cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia clauzele contractuale ale Apple privind distribuția alternativă de aplicații încalcă Regulamentul privind piețele digitale, transmite Agerpres.
Comisia a închis miercuri ancheta împotriva Apple în ceea ce privește obligația prevăzută de Regulamentul privind piețele digitale, care le oferă utilizatorilor din UE posibilitatea de a dezinstala cu ușurință orice aplicație software și de a modifica setările implicite pe iOS, precum și de a-și alege browserul web implicit dintr-un ecran de selectare.
Această închidere urmează unui dialog constructiv între Comisie și Apple. Ca urmare, Apple și-a schimbat ecranul de alegere a browserului, simplificând experiența utilizatorului de a selecta și seta un nou browser implicit pe iPhone, a precizat Executivul comunitar.
Apple a făcut, de asemenea, mai ușor pentru utilizatori să modifice setările implicite pentru apelare, mesagerie, filtrarea apelurilor, tastaturi, manageri de parole și servicii de traducere pe iPhone-uri. Un nou meniu permite acum utilizatorilor să își ajusteze setările implicite într-o singură locație centralizată, simplificând procesul de personalizare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Citește și: Pe scurt: Ce este DMA, legea UE în baza căreia Apple și Meta au fost amendate cu 700 de milioane de euro
În plus, utilizatorii pot dezinstala acum mai multe aplicații preinstalate de Apple, cum ar fi Safari – o funcționalitate indisponibilă anterior.
Comisia va continua să monitorizeze măsurile Apple și să își continue dialogul în materie de reglementare pentru a asigura o alegere deplină și eficace din partea utilizatorilor, astfel cum se prevede în Actul legislativ privind piețele digitale.
În temeiul Regulamentului privind piețele digitale, Apple trebuie să permită distribuirea de aplicații pe sistemul său de operare iOS prin alte mijloace decât prin intermediul Apple App Store. În termeni practici, acest lucru înseamnă că Apple ar trebui să permită magazine de aplicații terțe părți pe iOS și aplicații pentru a fi descărcate pe iPhone direct de pe web, a informat Executivul comunitar.
Opinia preliminară a Comisiei este că Apple nu a respectat această obligație, având în vedere condițiile pe care le impune dezvoltatorilor de aplicații (și magazinelor de aplicații). Dezvoltatorii care doresc să utilizeze canale alternative de distribuție a aplicațiilor pe iOS sunt descurajați să facă acest lucru, deoarece acest lucru le impune să opteze pentru termeni de afaceri care includ o nouă taxă (taxa pentru tehnologia de bază a Apple).
Apple a introdus, de asemenea, cerințe de eligibilitate prea stricte, împiedicând capacitatea dezvoltatorilor de a-și distribui aplicațiile prin canale alternative. În cele din urmă, Apple face excesiv de împovărătoare și confuză instalarea aplicațiilor de către utilizatorii finali atunci când utilizează astfel de canale alternative de distribuție a aplicațiilor, a apreciat Executivul comunitar.
Cu titlu preliminar, Comisia a constatat că Apple nu a reușit să demonstreze că măsurile instituite sunt strict necesare și proporționale. Apple are acum posibilitatea de a-și exercita dreptul la apărare examinând documentele din dosarul de investigație al Comisiei și răspunzând la constatările preliminare.