Salonul Auto de la Shanghai se desfășoară în acest an sub spectrul războiului comercial

masini auto shanghai Sursa foto: Auto Shanghai

Salonul Auto de la Shanghai, devenit în ultimii ani principalul eveniment global pentru lansarea vehiculelor electrice de ultimă generaţie din China, s-a deschis miercuri pe fondul unei incertitudini generalizate generate de războiul comercial dintre SUA şi China, dar şi de noile reglementări privind siguranţa sistemelor de conducere asistată, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Aproximativ 70 de producători auto au lansat peste 100 de modele noi într-o piaţă deja aglomerată, în care câştigătorii sunt tot mai puţini, iar pierzătorii tot mai mulţi.

Războiul tarifar dintre Washington şi Beijing riscă să afecteze cererea şi să perturbe lanţurile de aprovizionare, spun analiştii.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În paralel, autorităţile chineze au impus recent interdicţii privind folosirea în marketing a unor termeni precum ”condus inteligent” sau ”autonomie”, după un accident mortal în martie implicând un model Xiaomi SU7, în care sistemul de asistenţă la condus a fost invocat.

Producătorii auto şi-au schimbat discursul la salon, adoptând o abordare centrată pe siguranţă. Xpeng, cunoscut pentru tehnologia sa de condus asistat bazată pe AI, a anunţat lansarea unui ”câmp de antrenament pentru siguranţă” destinat şoferilor.

”Vom sublinia clar limitele funcţiilor de asistenţă la condus pentru a asigura siguranţa,” a declarat CEO-ul He Xiaopeng.

Impactul tarifelor SUA-China

Tarifele impuse de preşedintele Donald Trump, de până la 145% la importurile chineze, şi contramăsurile Beijingului, au afectat prognozele de creştere globală. Industria auto americană a avertizat printr-o scrisoare oficială adresată Casei Albe că tarifele de 25% la piesele auto importate riscă să ducă la scumpiri şi scăderi ale vânzărilor.

În pofida unei creşteri de 12,5% a vânzărilor auto în China până în martie (conduse de BYD şi Geely), riscurile se acumulează. Nissan, de exemplu, plănuia exporturi anuale de până la 200.000 de vehicule din fabricile din China către SUA, plan acum blocat din cauza tarifelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Nu ştiu cât de rea va deveni situaţia. Nici măcar nu mi-aş fi putut imagina acest scenariu,” a spus Stephen Ma, şeful Nissan China.

Inclusiv Tesla, condusă de Elon Musk, considerat un aliat politic al lui Trump, a fost afectată. Compania a suspendat comenzile pentru modelele S şi X din cauza tarifelor chineze şi a oprit parţial importurile de componente din China.

Tehnologii avansate, dar reglementate

China s-a remarcat prin avansul său tehnologic rapid.

”Electrificarea a fost prima etapă, iar acum este vorba despre ‘smartificare’,” a explicat Bo Yu, analist Jato Dynamics. BYD, de exemplu, a oferit gratuit tehnologia sa avansată ”God’s Eye” pentru condus asistat, dar a evitat să o menţioneze la conferinţele de presă din Shanghai, pe fondul restricţiilor de reglementare.

CEO-ul Xpeng a spus că dezvoltarea deplină a sistemelor autonome ar putea dura peste un deceniu, având în vedere obstacolele legislative şi tehnice.

”Oricât de avansată ar fi tehnologia, nu valorează nimic dacă duce la pierderi de vieţi,” a adăugat Yale Zhang, consultant Automotive Foresight.

Străinii, în defensivă

Piaţa auto din China rămâne una extrem de competitivă, iar producătorii străini încearcă să recupereze terenul pierdut. Matt Noone, designer la marca Buick (General Motors), a declarat: ”Este alarmant cât de multă tehnologie oferă brandurile chineze la preţuri atât de mici. Cum mai faci profit din asta?”

Volkswagen, care a fost mult timp liderul pieţei chineze, a înregistrat o scădere de 6% a vânzărilor în primul trimestru. Grupul a lansat miercuri primele cinci modele VW şi Audi sub sloganul ”CHINA SPEED”.

General Motors, prin Cadillac, a prezentat o gamă complet electrică – Lyriq, Optiq, Vistiq şi Escalade IQ –, semn că mizează pe această marcă pentru a-şi relansa poziţia în China.

”GM va trebui să vândă Cadillac în China la preţuri mai mici decât în SUA,” a spus Tu Le, de la Sino Auto Insights.

”Producătorii occidentali au dormit în pandemie, în timp ce chinezii au profitat de revoluţia electrică. Le va fi foarte greu să-i mai prindă din urmă pe cei locali,” a conchis Andrew Fellows, şef global pentru auto şi mobilitate la Star.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.