De la ora 12.00 la 14.00 pleacă câte 2.000, până la 2.200 MW electrici, în fiecare oră, din România către Ungaria, potrivit datelor OPCOM – operatorul bursei de energie.
La producția estimată pentru acel interval, undeva la 5.500 – 5.800 MW, rezultă că aproximativ 40% din energie se exportă.
Acest interval corespunde cu cea mai mare producție de energie în fotovoltaic, care va urca azi spre 1.500 MW.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Consumul fiind încă redus pe plan local iar fotovoltaicul fiind cea mai ieftină energie (fiind în parte subvenționată prin sistemul certificatelor verzi), ea pleacă în totalitate la unguri.
Știm că este vorba de energia fotovoltaică care pleacă peste graniță pentru că fix intervalul 12.00 – 14.00 este cel cu prețul de piață cel mai mic, din toată ziua.
Nu avem doar export azi, ci și import. Tot pe orele de zi, importăm din Bulgaria între 600 și 1.000 de MW, adică mult mai puțin decât ce importăm. De la ora 17.00 încolo, începem noi să exportăm în Bulgaria.
În aceste zile, fotovoltaicul este prima sursă de generare a electricității, cel puțin la orele prânzului și după prânz.Vine apoi energia nucleară produsă la Cernavodă și abia pe locul trei energia hidro. Acest top se menține doar dacă nu bate vântul. Termocentralele pe gaze și cărbune mai au doar o producție marginală în SEN.