Traderul bucureștean de energie Eye Mall, controlat de Augustin Oancea, acționarul majoritar al Tinmar, este câștigătorul unui contract de 65 de milioane lei pentru furnizarea de electricitate destinată iluminatului public din București. Oancea a mai avut acest statut în trecut, dar prin intermediul companiei Tinmar.
Compania prin care a preluat acum acest contract, Eye Mall, are sediul în București, clădirea Sky Tower, și se prezintă drept deținătoarea unuia din cele mai mari parcuri fotovoltaice din România – 20 MW.
Compania a fost înființată în 2006, iar în ultimii trei ani de raportare financiară a avut afaceri care au crescut de 60-80 de ori în comparație cu anii precedenți. Astfel, față de 10 milioane de lei în 2021, în anul următor a raportat 670 de milioane, în 2023 – 890 de milioane, iar în 2024 – 628 de milioane de lei, realizând și un profit de 20 milioane lei.
Firma are patru angajați. Este controlată de către Oancea, care apare ca administrator, prin intermediul offshore-ului cipriot Aderlyne Limited Cipru.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Săptămâna trecută, aceeași Eye Mall câștiga contractul pentru iluminat public în Sibiu, inclusiv Păltiniș, cu o ofertă acceptată de 11,4 milioane lei, așa cum arată Turnusfatului.ro.
Eye Mall apare ca furnizor de electricitate pentru București (care se face prin Compania Municipală Iluminat Public) preluând astfel acest serviciu de la nume mari din domeniu, precum Electrica Furnizare, Getica 95, Tinmar sau Luxten, care au câștigat acest contract în anii din urmă.
Augustin Oancea este unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată la 1,4 miliarde lei. Afacerile lui se învârt în jurul energiei. Pe lângă furnizarea de electricitate și gaze, grupul Tinmar – principalul vehicul investițional și de făcut bani al omului de afaceri, se ocupă și de dezvoltarea de capacități de producție energie regenerabilă, operând peste 100 MW putere instalată în parcuri fotovoltaice.
De asemenea, Tinmar se află într-un parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia pentru dezvoltarea a patru parcuri solare de 280 MW şi o centrală pe gaze de 475 MW la Turceni.