Studiu Roland Berger: Peste jumătate dintre fondurile de Private Equity prezente în România se așteaptă la o creștere a numărului de fuziuni și achiziții/ Inteligența artificială, folosită pentru identificarea de noi oportunități de investiții

Pe scurt

  • Peste 50% din fondurile de Private Equity din România se așteaptă la creșterea numărului de tranzacții M&A în acest an.
  • Deși optimismul pentru creșterea economică a scăzut, România rămâne a doua piață activă de PE din Europa Centrală și de Est.
  • Fondurile locale investesc în inteligența artificială pentru eficientizarea managementului portofoliilor și identificarea oportunităților de investiții.
Articolul integral continuă mai jos
bani euro Foto: 18082951 © Tanyashir | Dreamstime.com

Peste jumătate dintre fondurile de Private Equity (PE) active în România se așteaptă la o creștere a numărului de fuziuni și achiziții (M&A) în sectorul local în 2025, comparativ cu anul precedent, conform studiului Roland Berger „Perspectiva industriei de Private Equity în 2025”. Cu toate acestea, percepția asupra situației macroeconomice locale este relativ rezervată.

Aproximativ 3.000 de profesioniști din industria de Private Equity din Europa au fost invitați să participe la studiu. În România, peste 80% dintre fondurile active pe piața locală au răspuns invitației, iar în Europa Centrală și de Est, rata de participare a depășit 50%, spun reprezentanții companiei.

„În 2024, fondurile de Private Equity din România au realizat 9 achiziții, comparativ cu 13 în 2023, ceea ce reprezintă o ușoară scădere, și 11 exituri, un număr în creștere față de cele 7 înregistrate în anul anterior. Dacă includem și achizițiile de tip add-on, România a înregistrat in 2024 al doilea cel mai mare număr de tranzacții PE din Europa Centrală și de Est. De asemenea, a avut una dintre cele mai mari creșteri anuale ale numărului de tranzacții în CEE, alături de Slovacia și Ungaria, deși celelalte două pleacă de la un nivel mai scăzut”, precizeaza Szabolcs Nemes, Managing Partner, Roland Berger România.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Schimbare de sentiment: scăderea optimismului în rândul profesioniștilor din Private
Equity din România privind evoluția economiei locale în 2025

Percepția asupra contextului macroeconomic s-a înrăutățit în rândul fondurilor locale de Private Equity. Dacă în 2024, 73% dintre respondenți anticipau o creștere economică, în 2025 doar 24% mai împărtășesc această perspectivă. Majoritatea – 76% – se așteaptă la stagnare sau chiar la o ușoară scadere economică.

Perspectiva locală este ușor mai rezervată decat in Europa Centrală și de Est, precum și Europa de Vest, unde 64%, respectiv 40% dintre respondenți anticipează o creștere economică în acest an.

România, a doua cea mai activă piață de Private Equity din CEE in 2024 – Investitorii
anticipează un an 2025 cu mai multe tranzacții

Peste 50% dintre respondenții din România se așteaptă la o creștere a numărului de fuziuni și achiziții (M&A) realizate de fondurile de Private Equity în acest an, comparativ cu anul anterior. În plus, mai mult de 40% dintre fondurile de Private Equity active pe plan local consideră că oportunitățile de investiții disponibile în 2025 vor fi mai atractive decât cele din 2024.

Deși previziunile din România rămân optimiste, așteptările sunt mai rezervate comparativ cu cele din Europa Centrală și de Est sau Europa de Vest, pe fondul incertitudinilor geopolitice și al provocărilor macroeconomice actuale.

În Europa de Vest – unde activitatea fondurilor de Private Equity a înregistrat un declin constant în ultimii patru ani – 90% dintre participanții la studiu anticipează o creștere a numărului de tranzacții în 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Totodată, peste 70% dintre respondenți se așteaptă la oportunități de investiții mai atractive decât în anii anteriori. Cele mai semnificative creșteri sunt așteptate în Țările Nordice, urmate de Italia, Spania și
Portugalia.

Principalele priorități ale fondurilor de Private Equity din România în 2025: achiziția de noi companii și dezvoltarea celor din portofoliu

„Strângerea de capital a fost una dintre principalele priorități în 2024, fondurile locale și regionale reușind să atragă peste 2 miliarde de euro. În acest context, este firesc ca, în 2025, atenția să se îndrepte către realizarea de noi investiții și dezvoltarea companiilor din portofoliu – achizițiile complementare (add-on) fiind printre prioritățile strategice ale fondurilor în acest an”, mentionează Szabolcs Nemes.

Pentru fondurile care sunt încă interesate de strângerea de fonduri, activitatea din acest an va fi dificilă, influențată de incertitudinile economice și geopolitice, competiția crescută și un număr restrâns de investitori instituționali activi pe piața locală.

„În acest context, sprijinul acordat de BERD, BEI, IFC și alte instituții similare nu poate fi subestimat”, a spus unul dintre participanții la studiu.

În paralel, în Europa de Vest, aproape 60% dintre fonduri intenționează să realizeze exituri în 2025, ca urmare a presiunii tot mai mari din partea investitorilor (LPs), după o perioadă în care multe astfel de tranzacții au fost amânate.

Cu toate acestea, pe termen scurt, incertitudinile legate de tarife ar putea continua să întârzie finalizarea
unor exituri.

„În 2025, fondurile de Private Equity active în România se vor concentra în mod special pe industriile IT și Servicii Medicale. Sectorul Bunurilor de Larg Consum și Retail – cel mai dinamic în 2024, cu cele mai multe achiziții și exituri pe piața locală – coboară pe locul 3 în topul preferințelor fondurilor locale în acest an”, menționează Alina Florean, Senior Manager, Roland Berger România.

La finalul anului 2024, portofoliul fondurilor de Private Equity active în România includea circa 80 de companii, cu o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 2,5 miliarde euro. Activitatea portofoliului este concentrată, 75% din cifra de afaceri provenind din trei sectoare cheie: Servicii medicale, Energie, Utilități și Reciclare, respectiv Bunuri de larg consum și Retail.

„Sectoarele vizate pentru investițiile de tip Private Equity în România sunt, în mare parte, aliniate cu cele din Europa Centrală și de Est. Totuși, există unele diferențe față de Europa de Vest. De exemplu, sectorul Bunurilor de larg consum și Retail joacă un rol mai important atât pe plan local și regional, în timp ce Infrastructura, Producția Industrială, precum și Logistica si Serviciile B2B atrag un interes mai mare în Europa de Vest”, a adăugat aceasta.

Interes sporit pentru achizițiile complementare și optimizarea eficienței companiilor din portofoliu – Inteligența artificială câștigă tot mai mult teren

Pe lângă achizițiile complementare (add-on), care vor reprezenta un motor important pentru industria de Private Equity în întreaga Europă, fondurile locale și regionale vor pune un accent deosebit pe îmbunătățirea eficienței operaționale a companiilor din portofoliu. În acest context, majoritatea respondenților intenționează să introduca măsuri de reducere a costurilor, optimizarea capitalului
de lucru și creșterea eficienței investițiilor.

Fondurile locale se așteaptă ca inteligența artificială (AI) să îmbunătățească operațiunile lor, fiind utilizată în principal pentru identificarea de noi oportunități de investiții și pentru un management mai eficient al companiilor din portofoliu. În piețele mai dezvoltate, se estimează că inteligența artificială va aduce beneficii semnificative și în procesul de due diligence.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.