Valerii Zalujnîi, fostul comandant suprem al forțelor armate ale Ucrainei, susține că războiul din Ucraina a schimbat fundamental războiul modern, subliniind dominanța dronelor și obsolescența armamentului tradițional, transmite Kyiv Post.
Vorbind la Forumul Tehnologic de Apărare Ucraina-Regatul Unit, el a declarat: „Războiul din Ucraina a devenit forța motrice din spatele multor forțe care au dus la o schimbare a ordinii mondiale. Această schimbare a avut deja loc.”
Zalujnîi a subliniat impactul transformator al dronelor. „Într-o dimineață din vara anului 2023, când trupele ucrainene depășeau metru cu metru liniile de apărare inamice, în cer au apărut drone într-un număr atât de mare încât au dus la transformarea întregii arhitecturi a bătăliei”, a spus generalul devenit diplomat.
El a afirmat că proliferarea UAV-urilor și a sistemelor avansate de conștientizare a situației a făcut ca câmpul de luptă să devină „absolut transparent”, făcând ca armele și tacticile tradiționale să devină depășite.
Ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit a subliniat în mod specific vulnerabilitatea vehiculelor blindate împotriva dronelor ieftine, spunând: „Vehiculele blindate, care au constituit baza operațiunilor ofensive din 1915, au devenit lipsite de apărare împotriva dronelor ieftine și, prin urmare, utilizarea lor în alte tipuri de luptă este imposibilă astăzi.”
În plus, el a remarcat că „armele de înaltă precizie care utilizau poziționarea GPS și-au pierdut eficacitatea datorită dezvoltării războiului electronic”.
Zalujnîi a abordat, de asemenea, provocările pe care le reprezintă dronele pentru apărarea aeriană, explicând că „apariția unui număr mare de drone mici și ieftine a făcut ca utilizarea rachetelor extrem de scumpe pentru sistemele de apărare aeriană să fie nefezabilă din punct de vedere economic”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
El a făcut o paralelă cu Primul Război Mondial, sugerând că războiul a ajuns într-un impas din cauza evoluției tehnologice rapide care a făcut ca operațiunile ofensive clasice să fie „aproape sinucigașe”.
Într-un discurs separat la Chatham House, Zalujnîi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „distrugerea ordinii mondiale” de către SUA și impactul potențial al acesteia asupra securității europene, afirmând că SUA pare să încerce să „transfere povara securității europene asupra Europei, semnalând potențial sfârșitul NATO”.
Cu toate acestea, el a lăudat reziliența Ucrainei și rolul său crescând în politica internațională, prezicând că „în următorii cinci până la zece ani, arhitectura de securitate a Europei ar fi imposibilă fără Ucraina”.
România începe în acest an producția de drone, la Carfil
România va începe în vara acestui an producția de drone la compania Carfil Brașov, în parteneriat cu americanii de la Periscope Aviation. Primele două drone, prezentate în exclusivitate de publicația noastră soră TechRider, vor fi modelele Cuda și Sirin.
Acestea sunt UAV-uri de recunoaștere cu rezistență ridicată la bruiaj. Sirin are capacitate de transport de 14,5 kg și este gândită pentru zbor maritim.
Într-o primă fază vor fi produse în total, în 2025, aproximativ 50 de unități Cuda și Sirin, potrivit lui Mircea Petru Tanțău, directorul companiei.
Economedia a scris, în exclusivitate, că există și un proiect de dronă cu capabilități ofensive dezvoltată de Carfil și Periscope. Spectre este un UAV kamikaze, lansat de pe șină, conceput pentru a ataca ținte terestre, dar poate fi folosit și în misiuni de vânătoare de vehicule aeriene.
România face pași rapizi pentru revitalizarea industriei de apărare. Din trimestrul patru al acestui an vor fi produse la Automecanica Mediaș, în parteneriat cu turcii de la Otokar Land Systems, vehicule blindate ușoare Cobra II 4×4. Acestea vor putea fi folosite, teoretic, și ca platforme lansarea de drone precum Spectre.