De la mitinguri pentru drepturile lucrătorilor la marșuri pentru justiție socială, activiștii din întreaga lume iau parte joi demonstrațiile de 1 Mai, scrie Associated Press.
În unele țări, este o sărbătoare publică care onorează munca, dar activiștii care plănuiesc marșuri în Statele Unite spun că mare parte din mesajul lor este despre lupta împotriva politicilor președintelui Donald Trump care vizează imigranții, lucrătorii federali și programele de diversitate.
Mii de persoane sunt așteptate la demonstrații de la Tokyo la Chicago. Totuși, în unele părți ale SUA, se așteaptă ca teama semănată de administrația Trump să îi țină acasă pe unii imigranți.
„Toată lumea este atacată în acest moment”, a declarat Jorge Mujica, un vechi lider sindical din Chicago, unde manifestațiile de 1 Mai au avut în trecut o participare numeroasă.
Începuturile zilei de 1 Mai
Rădăcinile zilei de 1 mai, sau Ziua internațională a lucrătorilor, se întind în urmă cu peste un secol, într-o perioadă turbulentă și crucială din istoria muncii din SUA.
În anii 1880, sindicatele care militau pentru condiții mai bune la locul de muncă au început să pledeze pentru o zi de lucru de opt ore prin demonstrații și greve pe scară largă. În mai 1886, un miting al sindicatelor din Chicago a luat o turnură mortală când a fost aruncată o bombă, iar poliția a ripostat cu focuri de armă. Mai mulți activiști sindicali, majoritatea imigranți, au fost condamnați, printre altele, pentru conspirație în vederea incitării la violență. Patru au fost spânzurați.
Ulterior, sindicatele au recomandat ca muncitorii să fie omagiați în fiecare 1 mai. O sculptură din Piața Haymarket din Chicago îi comemorează cu o inscripție care spune: „Dedicat tuturor muncitorilor din lume”.
Mitinguri și revolte
În ultimii ani, în întreaga lume au avut loc marșuri, mitinguri și revolte de 1 Mai, în contextul în care sindicatele militează pentru drepturi mai bune pentru lucrători, grupurile își exprimă nemulțumirile economice sau activiștii cer încetarea războiului din Gaza.
Deși majoritatea demonstrațiilor au fost pașnice, au existat și ciocniri cu poliția.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Anul trecut, poliția din Paris a lansat gaze lacrimogene în timp ce mii de protestatari mărșăluiau prin capitala Franței, cerând salarii și condiții de muncă mai bune. În orașul New York, demonstrațiile de 1 Mai au coincis cu tensiunile în creștere din campusurile universitare din cauza taberelor studențești pro-palestiniene, ceea ce a dus la numeroase arestări.
În acest an, organizatorii din numeroase orașe, inclusiv New York, fac apel la unitate pentru mai multe cauze și grupuri.
„Ne organizăm pentru o lume în care fiecare familie dispune de locuințe, asistență medicală, salarii echitabile, protecție sindicală și siguranță – indiferent de rasă, statut de imigrant sau cod poștal”, a declarat într-un comunicat American Civil Liberty Union din New York.
Alte demonstrații notabile din SUA includ un miting al lucrătorilor la Primăria din Philadelphia cu senatorul de Vermont Bernie Sanders și demonstrații la Capitoliul statului Colorado și în Los Angeles, Seattle și Washington, D.C.
Marșuri ale imigranților
În timp ce drepturile muncitorilor și ale imigranților sunt strâns legate din punct de vedere istoric, concentrarea manifestațiilor de 1 Mai din SUA s-a mutat pe imigrație în 2006. Atunci, aproximativ 1 milion de persoane, dintre care aproape o jumătate de milion numai în Chicago, au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva legislației federale care ar fi transformat traiul în SUA fără permisiune legală într-o infracțiune.
De atunci, mulțimile care au participat la demonstrațiile de 1 mai au scăzut, deoarece grupurile de susținere s-au divizat și au schimbat arii de activism, cum ar fi drepturile alegătorilor.
În acest an, în Chicago, organizatorii spun că activismul care începe joi va dura până la Cinco de Mayo, cu boicoturi și ieșiri în stradă. Ei se concentrează pe drepturile lucrătorilor, dar și pe retorica anti-imigranți în creștere din partea administrației Trump.
Organizatorii recunosc un efect înfricoșător asupra comunităților de imigranți de când Trump a luat măsuri drastice de aplicare a legii, în special în așa-numitele orașe sanctuar, inclusiv Chicago. Aceștia se așteaptă la un număr mai mic de imigranți, dar își extind aria de acțiune către mai multe sindicate, inclusiv pentru profesori și asistente medicale.
„Există multă teamă acolo”, a declarat Omar Lopez, un organizator vechi din Chicago.
Sărbători mondiale
În unele țări, 1 Mai este o sărbătoare publică pentru lucrători, inclusiv în Franța, Kenya, Rusia și China, unde durează cinci zile.
Este, de asemenea, o sărbătoare tradițională de primăvară care este marcată în moduri care nu implică marșuri pe străzi sau nesupunere civilă.
În Hawaii, 1 mai se numește Ziua Lei, care nu este o sărbătoare oficială, ci o celebrare la nivel național a culturii hawaiiene și a spiritului aloha prin crearea și oferirea de lei – de obicei un colier de flori.
În alte părți, oamenii marchează sărbătoarea lăsând coșuri de 1 Mai pline cu cadouri și flori la ușa prietenilor. Orașul Annapolis, Maryland, urmează să organizeze cea de-a 70-a ediție a Concursului de coșuri de 1 mai, în cadrul căruia locuitorii și întreprinderile se întrec în realizarea celor mai bune aranjamente florale.
„Este modul în care comunitatea noastră își ia rămas bun de la iarnă și întâmpină frumusețea și energia primăverii”, a declarat primarul orașului Annapolis, Gavin Buckley.