Azerbaidjanul și România au purtat discuții privind livrările de gaze și o cooperare energetică mai amplă, potrivit ministrului azer al Energiei, Parviz Shahbazov, scrie CALIBER.az.
Într-o postare pe platforma de socializare X, Shahbazov a declarat că s-a întâlnit cu omologul său român, Sebastian-Ioan Burduja, la Istanbul pentru a discuta o serie de probleme energetice, relatează Caliber.Az.
„La Istanbul, am avut discuții cu ministrul român al Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, pe tema dezvoltării proiectului Coridorului Energetic Verde Marea Caspică – Marea Neagră, a aprovizionării cu gaze și a altor probleme de pe agenda Cooperării Energetice”, a scris el.
De remarcat faptul că România și Azerbaidjanul și-au avansat semnificativ cooperarea energetică, concentrându-se pe energia regenerabilă și securitatea energetică regională. O inițiativă centrală este Coridorul Energetic Verde Marea Caspică – Marea Neagră, care își propune să transmită energie electrică verde din Azerbaidjan către Europa printr-un cablu submarin de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC) prin Marea Neagră.
Printre etapele cheie se numără înființarea Companiei de Energie Green Energy Corridor (GECO) în septembrie 2024, o societate mixtă între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, cu sediul la București. Această companie este însărcinată cu implementarea proiectului de cablu de 1.195 km, cu o capacitate de 1 GW, Bulgaria exprimându-și interesul de a se alătura.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Comisia Europeană s-a angajat să aloce 2,3 miliarde de euro pentru proiectul estimat la 3,5 miliarde de euro, subliniind importanța sa strategică pentru diversificarea energetică a UE.
În martie 2025, în timpul celei de-a 10-a reuniuni ministeriale de la Budapesta, cele patru țări au semnat o scrisoare comună pentru a sprijini acordarea statutului de Proiect de Interes Reciproc (PMI) proiectului. Acestea au convenit să prezinte proiectul pentru includere în Planul de Dezvoltare a Rețelei pe Zece Ani (TYNDP) al UE până în mai 2025. În plus, studiul de fezabilitate, realizat de firma italiană CESI, este în curs de desfășurare, iar concluziile preliminare sunt așteptate la COP29 de la Baku, în noiembrie.
În plus, România își îmbunătățește capacitatea de energie regenerabilă, obținând un angajament de 30 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții pentru proiectul eolian terestru Pestera II de 400 MW din apropierea Constanței, cofinanțat de Copenhagen Infrastructure Partners.
Următoarea reuniune a Comisiei Interguvernamentale Azerbaidjan-România este programată pentru sfârșitul anului 2025 la București, având ca scop consolidarea legăturilor energetice bilaterale și finalizarea studiului de fezabilitate al coridorului.
Traducerea: Cristina Zaharia/RADOR RADIO ROMÂNIA/czaharia/fmatei