Banca Națională a României (BNR) nu va mai lăsa moneda națională să se deprecieze dincolo de pragul 5,1 lei/euro, pe termen scurt, este de părere Erste, banca-mamă a BCR.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Leul s-a depreciat la 5,0950 față de euro, astăzi, în jurul prânzului, de la 4,9750 dimineața, pe fondul turbulențelor politice după primul tur al alegerilor prezidențiale, amintește Erste.
„Credem că 5,10 este noua ”linie în nisip” pentru BNR. Transmiterea puternică a cursului de schimb către inflație și rolul important jucat de EUR/RON pentru încrederea consumatorilor ar trebui să limiteze deprecierea abruptă suplimentară a RON pe termen scurt. Fundamentele slabe legate de deficitele gemene ridicate vorbesc în favoarea unei noi deprecieri a RON în pași mici în următorii ani”, sunt de părere economiștii Erste.
Aceștia amintesc că leul a fost neobișnuit de stabil din 2022, cu o depreciere nominală de sub 1,0% pe an, în medie. Înainte de aceasta, norma era o depreciere anuală a RON de aproximativ 2,0%, aproape de diferențialul de inflație dintre România și zona euro. Șocurile multiple, de la lanțurile de aprovizionare tensionate după pandemie la războiul din Ucraina, nu au permis o depreciere mai puternică a leului în cadrul regimului de flotare a cursului de schimb gestionat de BNR. Însă costul stabilității leului a fost erodarea competitivității pentru exportatorii locali, amintește Erste.
Context. Cursul euro a trecut de 5 lei, arată cotațiile oficiale publicate marți, la mijlocul zilei, de Banca Națională a României. BNR cotează euro la 5,0378 lei, cel mai mare nivel din istorie. Luni, euro era cotat la 5,9775 lei. Pe piața interbancară euro a ajuns și aproape de 5,1 lei, pe parcursul zilei de marți.