UPDATE 16.40 Euro a revenit pe creștere pe piața interbancară și a atins din nou 5,08 lei.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
UPDATE 13.01 Cursul euro a trecut de 5 lei, arată cotațiile oficiale publicate marți, la mijlocul zilei, de Banca Națională a României.
BNR cotează euro la 5,0378 lei, cel mai mare nivel din istorie. Luni, euro era cotat la 5,9775
Leul s-a depreciat marți puternic și în raport cu dolarul. Moneda americană este cotată la 4,4517 lei.
Moneda românească s-a depreciat totodată și față de lira sterlină și față de francul elvețian.
UPDATE 12.54 Euro a mai scăzut pe piața interbancară, la această oră, la circa 5,038 lei, cu câteva minute înainte ca Banca Națională a României să anunțe cursul oficial de schimb al zilei.
UPDATE 12.12 Leul s-a depreciat și mai mult și un euro a ajuns la aproape 5,1 lei. La această oră se tranzacționa la 5,0985 lei pentru un euro, o depreciere de 2,49%.
Cursul de schimb dolar/leu era de 4,4978, o depreciere de 2,29%.
Știrea inițială
Moneda euro a depășit 5 lei pe piața interbancară, pe fondul incertitudinii politice și fiscale, arată informațiile verificate de Economedia. Amintim că BNR a cheltuit 2 miliarde de euro într-o singură zi ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion în turul 1.
La această oră, euro se tranzacționează pe piața interbancară la 5,03 – 5,04 lei, o creștere de 0,0654 puncte.
Banca Națională a României (BNR) a cheltuit doar luni 2 miliarde de euro ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion în turul 1 al alegerilor prezidențiale, au declarat surse oficiale pentru G4Media. Ulterior, o altă sursă oficială a declarat pentru G4Media că suma cheltuită de BNR e puțin mai mică de 2 miliarde de euro.
Presiunea pe moneda națională a început încă din dimineața zilei de luni și s-a intensificat după-amiază, pe măsură ce investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele, au mai declarat pentru G4Media pentru sursele citate.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a confirmat pentru G4Media presiunea pe cursul leului. ”În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a spus Dan Suciu pentru G4Media.
”O situație similară s-a întâmplat imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, când a câștigat Călin Georgescu”, au spus sursele citate.
Investitorii și cetățenii simpli au început să vândă lei și să cumpere euro de teama consecințelor economice ale unei eventuale victorii a lui George Simion, au declarat pentru G4Media sursele oficiale citate.
Piețele au reacționat negativ, luni, după rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale care îl dau pe primul loc, cu peste 40% din voturi, pe George Simion, candidat suveranist de extremă dreapta.
Bursa de la București a închis ședința de luni în scădere, cu minusuri de aproape 3%. Companiile din indicele BET al Bursei au scăzut și cu peste 5%: Fondul Proprietatea -6,13%, Transgaz -5,36%, Premier Energy -5,29%.
Ministerul Finanţelor nu s-a putut împrumuta, luni, din cauza costurilor prea mari. Instituția a respins toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 48 de luni, prin care intenţiona să atragă 500 de milioane de lei, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat.
Randamentele obligațiunilor denominate în leu au crescut vertiginos, iar obligațiunile în dolari ale României au înregistrat cele mai slabe performanțe de pe piețele emergente, după ce s-a aflat că prim-ministrul Marcel Ciolacu intenționează să își prezinte demisia, scrie Bloomberg.
Randamentul obligațiunilor interne pe 10 ani a urcat cu 40 de puncte de bază la 8%, cel mai ridicat din ianuarie. Indicele bursier de referință de la București a scăzut cu până la 2,6%, una dintre cele mai mari căderi din lume.
George Simion a propus un program populist și a promis că va lupta împotriva unor politici ale Uniunii Europene. În acest moment, dezvoltarea României depinde de fondurile europene, cruciale pentru marile proiecte de infrastructură și de asistență socială.
De asemenea, George Simion a promis în mod repetat că îl va numi premier pe Călin Georgescu dacă va câștiga alegerile prezidențiale.
Călin Georgescu a promis în campania electorală naționalizări, inclusiv naționalizarea terenurilor agricole, și a vorbit despre ieșirea României din NATO.