Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, care l-au dat pe pro-rusul, legionarul și antisemitul Călin Georgescu pe primul loc, au pus presiune pe cursul valutar. Banca Națională a României (BNR) a fost nevoită să vândă din rezerva valutară pentru a menține euro sub pragul psihologic de 5 lei, conform informațiilor obținute de Economedia.
- O creștere puternică a monedei euro și o devalorizare a leului ar afecta mulți români. De exemplu, românii care stau în chirie și plătesc în euro vor scoate mai mulți lei din buzunar pentru locuire. Românii care plătesc au credite în euro vor plăti mai mulți lei pe ratele bancare. Majoritatea românilor plătesc facturi – la cablu, la telefonie, la Netflix – în euro, așa că aceste servicii se vor scumpi, de facto. Românii care călătoresc în afară, atât pentru business, cât și în vacanță, și schimbă lei în euro vor plăti mai mult. La scară mai largă, dobânzile la împrumuturile pe care le plătește România vor crește substanțial, ceea ce va pune probleme statului să plătească salarii, pensii și să facă alte cheltuieli necesare, cum ar fi cele pentru construcția de autostrăzi.
BNR a anunțat, luni, că rezervele valutare au scăzut cu 1,7 miliarde de euro, la 61,174 miliarde euro, la finalul lunii noiembrie.
Surse consultate de Economedia arată că BNR a vândut din rezerva valutară în ultima săptămână din noiembrie, pentru ca cursul euro să nu urce peste 5 lei, un prag critic.
Pe 25 noiembrie, ziua de luni de după primul tur al alegerilor prezidențiale, cursul euro/leu a atins un maxim intraday de 5,0168, de unde a fost readus în culoarul de variație de către Banca Națională.
Amintim că luni, 25 noiembrie, BET, indicele principal al bursei de la București, a încheiat ședința de tranzacționare în declin, după ce rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale l-au dat pe primul loc pe pro-rusul Călin Georgescu.
În același timp, costul de finanțare pe 10 ani al Guvernului din piața secundară a crescut puternic și aproape a ajuns la 7,4%, de la 6,9% săptămâna precedentă. Asta înseamnă că investitorii, bănci și investitori străini, vând din deținerile lor de obligațiuni și împing costul de finanțare în sus, din moment ce riscul politic s-a intensificat.
Săptămâna trecută, indicele principal BET a înregistrat un minus de 5%, în timp ce capitalizarea pieței s-a micșorat cu 10 miliarde de lei, pe fondul incertitudinii politice ridicate, date atât de intrarea în turul doi a unui candidat pro-rus, legionar și antisemit, precum și de criza privind o presupusă fraudare a voturilor care a dus la renumărarea acestora.