ANALIZĂ Produse românești în supermarketuri: Marile lanțuri de retail spun că au sute de parteneri locali. Care sunt produsele cu cea mai mare acoperire locală?

Fermier cu legume Sursa foto: Carrefour

Marile lanțuri de retail prezente în România spun că lucrează cu sute de parteneri locali și sunt interesate să extindă aceste afaceri, pe fondul interesului tot mai crescut al cumpărătorilor români. Fructele, legumele, carnea de pasăre, ouăle, lactatele și pâinea proaspătă sunt produsele care înregistrează printre cele mai mari acoperiri locale, arată datele transmise de companiile care au răspuns la solicitarea Economedia de a ne oferi informații pe acest subiect. Pe de altă parte, detergenții, produsele de curățenie și alte articole non-food, dar și hrana pentru animale sau conservele de pește se află la coada clasamentului din acest punct de vedere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Conform unui sondaj, opt din zece români aleg produsele și în funcție de dorința de a susține producătorii locali, iar 54,3% dintre ei susțin afirmația potrivit căreia produsele agricole românești sunt mai rare în marile magazine din cauza preferinței pentru cele străine.

Tema a fost exploatată și electoral. În apelul său la boicotarea supermarketurilor, Călin Georgescu, candidat calificat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale anulate din decembrie 2024, a invocat și faptul că marii distribuitori străini nu ar avea pe rafturi produse românești. Totuși, boicotul nu a produs efectele scontate.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a formulat un punct de vedere divergent, apreciind că „a boicota retailul din România pentru o zi, pentru o săptămână, pentru două săptămâni sau o lună înseamnă falimentul foarte multor procesatori și fermieri din România”, potrivit Rador.

În lanţurile de magazine de retail 70% dintre produsele procesate aflate la vânzare sunt româneşti”, a spus ministrul Agriculturii. Ministrul susținea că informația ar fi confirmată de datele Consiliului Concurenței, dar și vizibilă cu ochiul liber la raft – unde predomină mai multe alimente de bază realizate în România. Contactat de Economedia, Consiliul Concurenței a precizat însă că nu deține date cu privire la acest subiect.

Cu toate acestea, Florin Barbu a admis existența unor probleme de integrare în marile supermarketuri a micilor producători. „Dacă discutăm pe industria mare de procesare, foarte mulți producători sunt în magazinele de retail. Dacă vorbim de producători locali și trebuie să-i integrăm în magazinele de retail, aici trebuie să discutăm de cantități”, a declarat ministrul.

Cu câți furnizori din România colaborează lanțurile internaționale? 

Conform informațiilor transmise la solicitarea Economedia, Lidl are peste 500 de furnizori din România, dintre care 125 de peste 10 ani. „Dacă ne raportăm la categoria produselor alimentare, un procent de 36% din totalul furnizorilor sunt din România”, adaugă retailerul.

În cazul Kaufland, ponderea urcă la aproximativ 80% furnizori români din totalul partenerilor activi, între 2018 și 2022 remarcându-se o creștere de 7,4%, comunică Oana Lungu, Director Achiziții Kaufland România și Republica Moldova, pe baza unui studiu derulat în parteneriat cu KPMG.

„Lucrăm cu peste 1.450 de producători locali care ne furnizează produse proaspete. 93% din totalul furnizorilor sunt producatori locali, iar 90% din vânzările mărcilor proprii sunt realizate împreună cu acești parteneri de încredere”, a transmis Radu Gherman, Buying Director Ultra-Fresh, Carrefour România.

Acesta menționează că există o serie de beneficii pe care le aduc alegerea produselor locale: asigurarea prospețimii datorate unui lanț de aprovizionare mai scurt, susținerea economiei locale prin sprijinirea fermierilor români, precum și impactul redus asupra mediului.

„Prin faptul că aceste produse sunt livrate direct de distribuitori, pe distanțe mai reduse, se reduc emisiile de dioxid de carbon generate de mijloacele de transport”, explică Gherman.

Câți bani merg către furnizorii români?

În ceea ce privește valoarea achizițiilor de produse de la furnizorii români, aceasta reprezintă 50% din valoarea totală în cazul Lidl, conform datelor transmise de companie. Retailerul spune că își propune creșterea valorii în anii următori.

„Cheltuielile cu furnizorii locali au depășit 2,83 miliarde de euro reprezentând aproximativ 80% din totalul achizițiilor de bunuri și servicii’’, arată directoarea de achiziții Kaufland pe baza datelor celor mai recente aferente anului financiar 2023. Astfel că „din totalul achizițiilor de bunuri și servicii, din fiecare leu cheltuit de clienți în magazinele noastre, 65 de bani merg direct către afaceri din România”, remarcă Oana Lungu.

În cazul Carrefour, produsele ultra-locale au o pondere între 3-10% din cifra de afaceri pentru categoria de legume-fructe, „în funcție de mărimea magazinului, potențialul de vânzare și existența   producătorilor în zona magazinelor”, spune Radu Gherman. „În prezent, din fiecare 10 lei fără TVA cheltuiți la casă, în medie, pe produsele marcă proprie, 8,6 lei sunt pentru produsele realizate cu producători locali”, adaugă Buying Director Ultra-Fresh, Carrefour România.

Gradul de acoperire locală

Ponderea alimentelor românești în supermarketuri a crescut semnificativ, potrivit datelor furnizate de directoarea de achiziții Kaufland România și Republica Moldova.

„Dacă în 2016 depășeam pragul de 50% al alimentelor provenite din România, astăzi aproximativ 85% din alimentele listate în rețeaua Kaufland sunt de origine românească, mai exact aproximativ 19.000 de produse. La raionul legume-fructe ponderea produselor locale ajunge până la 90% în plin sezon”, spune Oana Lungu.

„Pe segmentul de produse marca proprie, colaborăm cu peste cincizeci și producători locali. Brandul K-vreau din România, lansat în 2017, reunește peste 270 de articole dezvoltate pe baza unor rețete autentice românești care reflectă gusturile și tradițiile culinare ale diferitelor regiuni în țară”, adaugă aceasta.

Produsele de sezon din România, în special fructele și legumele, au o acoperire locală ridicată, conform informațiilor prezentate de Lidl România.

„În luna iulie a anului trecut am înregistrat o prezență de 100% la o gamă variată de fructe și legume românești: căpșuni, afine, zmeură, vinete, ceapă verde, dovlecei, țelină, verdețuri aromatice, cartofi și ceapă. Tot în aceeași perioadă, peste 96% din roșiile mari, precum și noi peste 90% din pepeni verzi din magazinele Lidl au provenit din România”, indică reprezentanții Lidl.

Cantitățile ar fi direct proporționale cu sezonalitatea. „De exemplu, sortimentul nostru de verdețuri de primăvară (lobodă, urzici, ștevie, leurdă, pătrunjel, mărar, ceapă verde) este de 100% de proveniență locală în sezon”, comunică Lidl România.

Radu Gherman menționează peste 1.450 de producători români de produse proaspete în cazul Carrefour România.

„În prezent, 98% dintre producătorii de produse proaspete sunt români. Anul trecut, din cele 3.300 de produse marcă proprie din segmentul fresh, 3.100 sunt fabricate în colaborare cu producători locali”, spune reprezentantul Carrefour.

Totodată, referitor la mărcile proprii, „prima alegere pe care o facem este de a colabora cu producătorii români atât cât este posibil”, mai spune acesta.

Produsele cu cea mai mare acoperire locală

Produsele cu cea mai mare acoperire locală în 2024 au fost fructele, legumele (88% dintre furnizori), carnea proaspătă provenită din fermele și abatoarele românești (aproape 100% pentru articolele din carne de pui), ouăle, lactatele (aproape 70% din cantitatea de lapte proaspăt și peste 80% din furnizori) și pâinea proaspătă livrată direct în magazin de producători locali (o cantitate de 100%), indică Lidl România.

Din partea Kaufland, Oana Lungu precizează că produsele de bază, precum ouăle, carnea de pasăre, lactatele sau conservele, se bucură de cea mai mare acoperire locală.

În schimb, produsele din categoria non-food au cea mai mică acoperire locală (detergenți, produse de curățenie etc.), potrivit datelor furnizate de Lidl România. Acoperire redusă au și conservele de pește sau mâncare pentru animale.

Situația articolelor produse local „este direct proporțională cu capacitatea de producție internă, în condițiile în care misiunea noastră este de a le oferi clienților noștri cel mai bun raport preț-calitate”, clarifică retailerul.

Carrefour România transmite că face eforturi să se asigure că fructele și legumele de sezon provin de la producători români, „atunci când vremea și recolta locală ne permit”, spune Buying Director Ultra-Fresh, Carrefour România.

„Printre produsele cu cea mai mare acoperire la nivel național se numără verdețurile și ciupercile românești, disponibile tot timpul anului, la care se adaugă ceapa verde, mărarul, ridichile roz și castraveții cornichon, cele mai bine vândute produse de la producătorii ultra-locali”, subliniază Radu Gherman.

O altă nișă în creștere este cea a produselor bio. „Interesul pentru produsele ecologice și sănătoase este în ușoară creștere, având un potențial semnificativ de dezvoltare. În acest sens, am lansat în 2019 programul Creștem România BIO, care le oferă fermierilor sprijinul necesar pentru tranziția către agricultura ecologică”, arată Gherman.

Interesul în creștere al cumpărătorilor, disponibilitate a producătorilor locali

Retailerii spun că interesul românilor pentru produsele locale a crescut în ultimii ani. „Vedem tot mai mulți clienți care caută alimente românești, proaspete, de sezon, cu un lanț de aprovizionare scurt și transparent”, observă Oana Lungu din partea Kaufland România și Republica Moldova.

Tendința este confirmată de studii independente precum sondajul Reveal Marketing Research potrivit căruia 42% dintre români cred că producătorii locali ar trebui susținuți mai mult de brand-uri, arată Lungu.

Potrivit unui studiu Ipsos în 2024, 68% dintre români sunt interesați de achiziția de produse cu specific local, evidențiază și Lidl România.

„În egală măsură vedem o disponibilitate tot mai mare a producătorilor locali în a colabora cu retailerii”, pentru că aceștia „joacă un rol esențial în facilitarea accesului produselor românești pe piață, oferind producătorilor oportunități de dezvoltare și extindere pe termen lung”. Beneficiile sunt de ambele părți, „contribuind la susținerea economiei locale și la diversificarea ofertei pentru clienți”, explică Lidl România.

De asemenea, directoarea de achiziții Kaufland observă un interes crescut din partea producătorilor „pentru colaborări stabile, care le oferă vizibilitate, predictibilitate și sprijin real pentru dezvoltare”.

Și Radu Gherman, din partea Carrefour România, a remarcat o tendință similară, bazându-se pe un studiu lansat anul trecut în parteneriat cu Ipsos Research. Aceștia își propune creșterea colaborării cu producătorii locali, „fără a face compromisuri în privința calității sau a prețului”.

„În 2023, am consolidat parteneriate durabile și puternice cu 4.098 de furnizori, alocând 11,1 miliarde de lei pentru susținerea acestora”, mai spune el. „În plus, extindem continuu rețeaua de parteneriate atât prin marca proprie, Filiera Calității Carrefour, cât și sub brand-ul Grădina Noastră, pentru a aduce în magazine o selecție și mai bogată de produse locale. Programul Grădina Noastră a ajuns la 10 cooperative exclusive, care reunesc peste 370 de producător mici, mijlocii și mari (Grădina Noastră din Vărăști, Zărand, Însurăței, Brezoaele, Fierbinți, Ostrov, Târgu Secuiesc, Huți, Voinețti ți Malu Spart)”, comunică Gherman.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.