Retrospectiva săptămânii Economedia: Boicot eșuat, digitalizarea din România – „404 not found” când UE vorbește de giga-fabrici AI, antreprenori încurcați de stat, economia a încetinit

ziare presa pexels Foto: Pexels

Săptămâna aceasta a arătat din nou limitele infrastructurii digitale din România. Unele dintre cele mai importante platforme publice, Ghiseul.ro și SEAP, au fost picate mai multe zile la rând din cauză că a căzut curentul. În același timp, UE vorbește de giga-fabrici de inteligență artificială, încercând să recupereze decalajul în domeniu față de SUA și China. Cifrele macro arată îngrijorător: economia a încetinit, inflația mai puțin, iar salariile au continuat să crească, deci avem o economie bazată în continuare pe consum. S-a văzut la boicotul asupra supermarketurilor, care s-a încheiat înainte de a începe, pentru că „trebuie să mâncăm și noi”. Dar măcar avem a 20-a cea mai complexă economie din lume, dar, mai nou, suntem în rândul economiilor cu populații super-îmbătrânite. În același timp, statul nu își plătește restanțele către antreprenori și mai mult îi încurcă cu credite decât să îi ajute.

Antreprenori încurcați de stat

Antreprenorii care au accesat trei programe lansate la final de 2023 de Ministerul Economiei pentru finanțarea IMM-urilor reclamă o întârziere la rambursarea banilor care ar trebui să acopere 50% din creditul contractat de o firmă înscrisă pentru investițiile eligibile, arată informațiile puse la dispoziție de către aceștia pentru Economedia. Programele se numesc „microindustrializare”, „dezvoltarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață” și „accelerarea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii”. Fiecare prevede câte un ajutor maxim de 500.000 de lei. Antreprenori înscriși în programe au transmis către Economedia că, deși documentația a fost depusă, iar băncile partenere au transmis-o mai departe, autoritatea de management nu a efectuat rambursările aferente contractelor de finanțare. Astfel, ei trebuie în acest moment să plătească dobânzi ridicate la credite, dar se confruntă și cu posibilitatea pierderii finanțării dacă achită parțial sau total creditul bancar înainte ca statul să facă rambursarea.

Boicot eșuat

Marele boicot al supermarketurilor, planificat de susținătorii lui Călin Georgescu, a eșuat. Nici măcar luni, în prima zi a protestului, acesta nu a avut foarte mare succes. Oamenii veniți la cumpărături erau împărțiți în două tabere. Unii spuneau că „Pe banii noștri, cumpărăm de unde vrem!”, iar alții că susțin boicotul, dar „trebuie să mâncăm și noi! Aici e mai ieftin”. Călin Georgescu și soția sa au mers să facă cumpărături într-o piață din Capitală și au plecat cu o mașină Renault Arkana, cu șofer.  Ministrul Agriculturii a detaliat ulterior efectele boicotului din ziua de luni: „oamenii au mers la cumpărături şi chiar a fost înregistrat un procent mai mare cu 10% – 20%”. Ulterior, nici n-am mai auzit de vreun boicot.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Digitalizarea… 404 not found

Săptămâna aceasta servicii cheie ale statului român, precum platforma de licitații SEAP, aplicația și site-ul de plăți de taxe Ghiseul.ro, dar și alte aplicații similare nu au funcționat, începând de marți. Totul a pornit de la o banală fluctuație de curent, în cascadă, care a generat un efect de domino. Însă infrastructura învechită a făcut ca recuperarea datelor să fie îngreunată, iar funcționarea platformelor să fie restabilită abia sâmbătă.

„Calde” din business…

Producătorul de sisteme de frânare TMD Friction va muta producție din Germania în România. Producția aflată într-un atelier din Leverkusen, Germania este mutată astfel în România. Compania a anunțat planurile de relocare ca răspuns la evoluția condițiilor de piață. Această relocare este programată pentru a doua jumătate a anului 2025. TMD Friction România deține în Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, o fabrică unde produce plăcuţe de frână, construită în anul 2007, după o investiţie de 10 milioane de euro.

Producătorul de ambalaje biodegradabile Exonia deschide o fabrică de hârtie cerată pe platforma industrială din Iaşi.

Gigantul belgian United Petfood, unul dintre cei mai mari producători de hrană pentru animale din lume, investește 35 de milioane de euro într-o nouă fabrică de hrană pentru câini și pisici în România. Fabrica va fi situată în comunia Răcari, județul Dâmbovița. Compania caută inclusiv angajați care să lucreze în noua fabrică, deși nu este clar numărul total.

Compania de investiţii Morphosis Capital Partners BV a anunțat lansarea celui de-al doilea fond de investiții, Morphosis Capital Fund II, cu un capital subscris de peste 100 de milioane de euro. Acest nou fond are ca obiectiv sprijinirea creșterii IMM-urilor din România și din regiune, în sectoare cheie precum sănătate, servicii B2B, produse de consum și retail, precum și producția industrială de nișă. Compania caută să investească câte 10-15 milioane de euro în 9-10 companii.

Grupul german REWE, proprietarul lanțului de supermarketuri Penny, extinde prezența sa în România prin aducerea brandului BIPA, cel mai mare lanț de drogherii din Austria. Compania va deveni un concurent puternic pentru DM drogerie markt, liderul actual pe piața de cosmetice și produse de îngrijire.

Retailerul olandez Action, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine de produse nealimentare din Europa, își va face oficial intrarea pe piața din România anul acesta. Cu aproape 2.700 de magazine în întreaga lume și peste 80.000 de angajați, Action este recunoscut pentru politica sa de prețuri extrem de competitive și gama variată de produse. În România va fi un concurent serios pentru Pepco și alte lanțuri de discount. Primele angajări se fac deja la Cluj.

Bitdefender, una dintre cele mai mari și mai cunoscute companii românești din IT, a achiziţionat o divizie-cheie a BitShield, companie-parteneră responsabilă de distribuirea soluţiilor Bitdefender în Malaezia şi Brunei.

KBC, cea mai mare bancă din Belgia, analizează posibile achiziţii pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, a declarat joi pentru Reuters directorul general Johan Thijs, transmite Agerpres. La începutul anului 2024, au apărut informații că KBC era una dintre băncile interesate de achiziția BRD, dar Societe Generale a transmis că nu intenționează să vândă BRD.

… dar și mai „reci”

Combinatul siderurgic ArcelorMittal din Hunedoara, deţinut de holdingul ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, anunță că își întrerupe temporar activitatea, din cauza prețurilor foarte mari la energie, iar angajații vor primi 75% din salariu. La începutul lui decembrie 2024, ArcelorMittal din Hunedoara anunța că își reduce activitatea până la finalul anului, din lipsa comenzilor.

Fabrica de rulmenți Timken din Ploiești trecere printr-o perioadă de reorganizare a activității, iar în urma acestui proces cel puțin 40 de angajați au fost concediați în ultimele două luni, relatează Observatorul Prahovean. Publicația notează că Timken nu a apelat la procedura concedierii colective, astfel încât compania nu figurează pe lista firmelor din Prahova care au anunțat disponibilizări.

Piața materialelor de construcții va înregistra în acest an o creștere moderată, fiind influențată de factori precum deficitul fiscal și incertitudinile politice, estimează conducerea Cemacon, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de blocuri ceramice din România. După scăderea din 2024, se preconizează o creștere a sectorului construcțiilor cu câteva procente în 2025, a transmis CEO-ul companei, Daniel Șologon, pentru Economedia.

Inflația a scăzut doar ușor

Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2025 comparativ cu luna ianuarie 2024 a fost 4,95%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. În decembrie, aceasta fusese de 5,14%, iar în noiembrie de 5,11%. Pentru anul 2024, rata medie a modificării prețurilor a fost de 5,6%.

Economia a crescut sub așteptări

Produsul Intern Brut al României a crescut în 2024 cu 0,9% față de 2023, arată estimările semnal publicate vineri de Institutul Național de Statistică. Procentul este sub prognozele recente ale Comisiei Europene și ale FMI.

Salariul mediu net din România a crescut cu 11% 

Câştigul salarial mediu net din România a ajuns în decembrie 2024 la 5.645 lei, în creştere cu 257 lei (+4,8%) față de luna noiembrie 2024 și cu 11% față de aceeași lună din 2023. Cele mai mari salarii medii erau în IT și în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și în domeniul HoReCa.

Clasament Harvard: România are a 20-a cea mai complexă economie din lume

România ocupă locul 20 în clasamentul celor mai complexe țări, conform Indicelui de complexitate economică (ECI) dezvoltat de Universitatea Harvard, care urmărește 145 de state. Analiza specialiștilor menționează că țara noastră este mai complexă decât se aștepta pentru nivelul său de venit. Cu toate acestea, se preconizează că economia sa va crește lent. Proiecțiile de creștere pentru 2031 ale Growth Lab prevăd o creștere anuală de 2,7 % în România în deceniul următor, situându-se în jumătatea inferioară a țărilor la nivel mondial.

Președinte interimar: prima discuție, cu business-ul

Klaus Iohannis a anunțat luni că își dă demisia din funcția de președinte al României. Anunțul său vine în contextul cererii de suspendare a președintelui depusă de opoziție. El va beneficia de o serie de drepturi, precum locuință de protocol, pază și protecție, autoturism în folosință gratuită.

Ilie Bolojan a fost desemnat președinte interimar începând din 12 februarie. Prima discuție a noului președinte a fost cu liderii de business din România. Mediul de afaceri a cerut parcurs proeuropean și euroatlantic, stabilitate și absorbție eficientă a fondurilor europene. Ilie Bolojan a oferit angajament pentru alegeri libere și transparente și restabilirea încrederii în instituțiile statului.

Analiză. Șantierele sportului în 2024

Bazine de înot, stadioane, săli polivalente, dar și săli de scrimă sau de baschet – peste 500 de proiecte de facilități sportive se aflau în derulare anul trecut, conform unei analize de specialitate consultată de Economedia. În 2024, au fost finalizate 107 proiecte de sport, dintre care 100 sunt proiecte publice, cu o finanțare de 631 de milioane de lei, arată datele IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantiere la nivel național. Conform informațiilor trimise pentru Economedia, cele mai mari proiecte, în funcție de valoarea de investiție, aflate în construcție în acest an sunt stadioanele din Târgoviște, Craiova și Timișoara și sala polivalentă din Suceava.

Europa schimbă macazul: de la suprareglementare „giga-fabrici” de inteligență artificială

Uniunea Europeană schimbă în sfârșit strategia privind inteligența artificială și trece de la reglementare la încurajarea inovării: „Suntem deschiși pentru afaceri” (Open for business). În cadrul unui summit desfășurat luni la Paris, peste 60 de companii importante au anunțat lansarea unei coaliții menite să facă din Europa un „lider mondial” în domeniul inteligenței artificiale (IA). Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a dat primele detalii despre noua strategie a Uniunii Europene pentru a pentru a concura cu SUA și China: vrea să lanseze ”giga-fabrici” de Inteligență Artificială. Ulterior, ea a spus că UE va mobiliza 200 de miliarde de euro pentru investiții în Inteligență Artificială.

România se alătură în 2025 țărilor cu populații „super-îmbătrânite”

România este așteptată să devină o societate „super-îmbătrânită” în 2025, cu peste 20% din populație având vârsta de peste 65 de ani, conform datelor de la Visual Capitalist. ONU definește societățile „super-îmbătrânite” ca cele în care mai mult de 20% din populație este în vârstă de pensionare. Nou intrați în acest statut de îmbătrânire în 2025 includ: Elveția, Coreea de Sud, Canada, România și Taiwan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.