Clasament Harvard: România are a 20-a cea mai complexă economie din lume, dar a scăzut în clasament față de ediția precedentă. Țara noastră a urcat semnificativ în acest top în ultimii 10 ani, însă specialiștii se așteaptă ca în următorul deceniu economia să crească lent

calcule economie Sursa foto: Dreamstime.com

România ocupă locul 20 în clasamentul celor mai complexe țări, conform Indicelui de complexitate economică (ECI) dezvoltat de Universitatea Harvard, care urmărește 145 de state. Analiza specialiștilor menționează că țara noastră este mai complexă decât se aștepta pentru nivelul său de venit. Cu toate acestea, se preconizează că economia sa va crește lent. Proiecțiile de creștere pentru 2031 ale Growth Lab prevăd o creștere anuală de 2,7 % în România în deceniul următor, situându-se în jumătatea inferioară a țărilor la nivel mondial.

Anterior, România s-a aflat și pe poziția 19, însă a căzut un loc. În urmă cu doi ani, premierul de atunci Nicolae Ciucă, se lăuda că Harvard a numit România a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii și spunea că țara noastră are potențialul de a ajunge în top 10 până anul 2023. Între timp, însă, se pare că țara noastră a pierdut un loc în acest clasament.

Specialiștii Harvard evaluează starea actuală a productivității unei țări prin intermediul indicelui de complexitate economică (ECI). Țările își îmbunătățesc poziția în clasament prin creșterea numărului și a complexității produselor pe care le exportă cu succes.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Analiza menționează că România este o țară cu venituri ridicate, situându-se pe locul 46 în topul celor mai bogate economii pe cap de locuitor din cele 146 studiate. Cei 19 milioane de locuitori ai săi au un PIB pe cap de locuitor de 15 821 de dolari (38 563 de dolari PPP; 2022). Creșterea PIB-ului pe cap de locuitor a fost în medie de 3,9% în ultimii cinci ani, peste mediile regionale.

România ocupă locul 20 în clasamentul celor mai complexe țări, conform Indicelui de complexitate economică (ECI).

Comparativ cu deceniul precedent, economia României a devenit mai complexă, îmbunătățindu-se cu 9 poziții în clasamentul ECI. Îmbunătățirea complexității economiei României a fost determinată de diversificarea exporturilor sale. În viitor, România este poziționată pentru a profita de numeroase oportunități de a-și diversifica producția, utilizând know-how-ul existent”, arată platforma dezvoltată de Harvard.

România este mai complexă decât se aștepta pentru nivelul său de venit. Cu toate acestea, se preconizează că economia sa va crește lent. Proiecțiile de creștere pentru 2031 ale Growth Lab prevăd o creștere anuală de 2,7 % în România în deceniul următor, situându-se în jumătatea inferioară a țărilor la nivel mondial.

“România a finalizat procesul de transformare structurală, intrând în toate sectoarele majore, cu productivitate ridicată. Cota de piață globală în producția de mașini, în România, a crescut în deceniul precedent”, arată platforma.

România are o structură a exporturilor diversă, caracterizată parțial de produse complexe: autovehicule și subansamble auto, produse electrotehnice, produse metalurgice, medicamente, dar și mobilă. La capitolul mărfuri cu valoare adăugată redusă, exporturile sunt dominate de materii prime agricole.

Creșterea exporturilor României în ultimii cinci ani a fost determinată de servicii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.